KARDIOLOG UPOZORAVA: Ako imate OVE simptome dok spavate, možda vam preti INFARKT!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.08.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrijte noćne znakove upozorenja na mogući infarkt i obratite pažnju na svoje srce tokom sna.

KARDIOLOG UPOZORAVA: Ako imate OVE simptome dok spavate, možda vam preti INFARKT!

Foto: shutterstock

Faktori koji utiču na zdravlje srca su brojni, a među najznačajnijima su ishrana i redovna fizička aktivnost. Međutim, i stanje mirovanja tokom noći može imati veliki uticaj na kardiovaskularni sistem i povećati rizik od srčanih bolesti, upozoravaju medicinski stručnjaci.

Kardiolog dr Kejti Tomaško ističe da noćne nesanice i česta buđenja tokom sna mogu rezultirati povećanjem krvnog pritiska. Krvni pritisak se obično snižava tokom dubokog sna, pa je bilo kakva ometenost sna povezana sa povišenim pritiskom, što može negativno uticati na zdravlje srca i povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Republika

Foto: Shutterstock

Postoji niz faktora koji utiču na zdravlje srca.

 

Istraživanja su pokazala da nesanica, koja može otežati zaspati ili održavati san tokom noći, može biti povezana sa raznim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, srčane bolesti i srčanu insuficijenciju.

Nedavna studija objavljena u časopisu "Sleep Advances" otkrila je da nesanica može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. U studiji je učestvovalo 1.082 pacijenata koji su prethodno imali srčani udar ili neku intervenciju za blokirane arterije. Ispitanici sa nesanicom imali su značajno veći rizik od ponovnih srčanih komplikacija, čak i uzimajući u obzir druge faktore rizika, komorbiditete i simptome anksioznosti i depresije.

Očuvanje kvalitetnog sna i briga o mentalnom zdravlju mogu biti ključni za očuvanje zdravlja srca i prevenciju srčanih problema. Redovne posete lekaru i praćenje stanja sna mogu pomoći u otkrivanju potencijalnih problema i preduzimanju adekvatnih koraka ka očuvanju srčanog zdravlja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading