JEDINI NAČIN DA SE REŠITE MIGRENE: Svi pravimo OVE greške i izazivamo veći BOL, doktor SAVETUJE sledeće

Autor: M.O.

Lifestyle

21.06.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve veći broj ljudi pati od migrene, ovo su sledeći saveti kako da ih sprečite i smanjite bol.

JEDINI NAČIN DA SE REŠITE MIGRENE: Svi pravimo OVE greške i izazivamo veći BOL, doktor SAVETUJE sledeće

Foto: Shutterstock

Devojka u depresiji

Neurolog Vida Demarin kaže da se za prevenciju atipičnih, ali i tipičnih glavobolja, moraju izbegavati okidači za migrenske napade. Redovan san i uredan način života sa što manje stresa je osnova svega. Lečenje je vrlo jednostavno – odmor u krevetu u mračnoj prostoriji, uzimanje što više tečnosti, preporučuju se blagi čajevi.

- U akutnom napadu migrene treba da se uzme lek koji je propisao lekar i to odmah na početku osećaja bola, ne sme da se čeka da napad sam prođe, jer se to vrlo retko dešava - savetuje Vida Demarin.

Dokazano je da sir, crveno vino, pivo, čokolada, kiseli kupus, kvasac, sojin umak, agrumi, crno grožđe i avokado utiču na nastanak glavobolje.

Dnevnu potrebu za kalorijama treba rasporediti u tri glavna obroka i dva međuobroka. Vreme između obroka ne bi smelo da bude duže od četiri do šest sati zbog pojave hipoglikemije (sniženog nivoa glukoze u krvi), koja pokreće ''tupu“ glavobolju, koja se obično naziva tenzijskom glavoboljom.

Foto: Shutterstock

Tup bol u predelu glave, izaziva glavobolja.

 

Preskakanje obroka, naročito doručka, tokom dana može da utiče na razvoj glavobolje, a to se posebno događa mladim ženama. Međutim,  kod glavobolje može pomoći duboko disanje, jer se tako poveća količina kiseonika i mozak se bolje puni energijom.

Akupunktura je odlična metoda za rešavanje tenzijskih glavobolja. Svetska zdravstvena organizacija priznala je kao metodu za lečenje bolnih sindroma, ali niko ne može sam da je primenjuje već je rezervisana za stručnjake koji znaju koju tačku treba da stimulišu ili umire.

- I pritiskom prsta, obično palca ili celog dlana na određene tačke, može da se postigne sličan rezultat kao kod akupukture - dodala je.

To može svako da nauči i primeni na sebi. Palčevima pritisnite mesto iza slepoočnice, oko jedan centimetar iza linije rasta kose. Lagano kružite dvadesetak puta uz duboko disanje. Pritiskom na ove tačke preventivno se deluje i zaustavlja većina glavobolja. Glavobolje ćete se rešiti i pritiskom tačaka za mozak, epifizu i hipofizu, koje se nalaze na vrhovima nožnih i ručnih palčeva, jedna ispod druge. Tretiranjem ovih tačaka poboljšaćete koncentraciju i pamćenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading