PRVI SIMPTOM HOLESTEROLA NESTANE POSLE NEKOLIKO MINUTA: Javlja se tačno na jednom NEOČEKIVANOM delu tela kada radite OVO

Autor: N.J.

Lifestyle

02.05.2023

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visok holesterol treba otkriti pre nego što postane temelj za niz komplikacija.

PRVI SIMPTOM HOLESTEROLA NESTANE POSLE NEKOLIKO MINUTA: Javlja se tačno na jednom NEOČEKIVANOM delu tela kada radite OVO

Foto: shutterstock

Umor je jedan od mogućih prvih simptoma dijabetesa

Holesterol je neophodan za pravilno funkcionisanje ćelija.  Najveći deo holesterola nastaje u jetri, a odatle se putem krvotoka transportuje do ćelija organizma. Ako ne lečite visok holesterol, može doći do nakupljanja plaka u arterijama, te to može biti prvi primetni znak.

Doktor Rodni Foale kardiolog objasnio je:

- Ako se ne leči, visok holesterol vremenom može dovesti do ateroskleroze - gde arterije postaju začepljene masnim supstancama koje se nazivaju plakovi. Glavni sastojci skriveni u plakovima uključuju masne supstance, ćelijske otpadne proizvode, kalcijum, fibrin i holesterol.

Nakon što se vaše arterije napune ovom smesom, postaju tvrde i krute. Ovo ne stvara idealno okruženje za protok krvi, jer noge podnose udarac.

Foto: youtube.com/printscreen

Holesterol

- U nekim slučajevima, ljudi koji ne leče svoj visoki holesterol mogu rizikovati razvoj periferne arterijske bolesti (PAB) – oblika kardiovaskularne bolesti – gde nakupljanje masnih naslaga nastalih od holesterola i drugih otpadnih materija blokira arterije i ograničava dotok krvi u mišiće nogu - kaže doktor.

"Prvi uočljiv simptom" PAD - a je klaudikacija, koja opisuje bolove u mišićima izazvane nedostatkom kiseonika, prema klinici Cleveland. Dodaju da ovaj znak upozorenja može biti toliko ozbiljan da će vas sprečava da učestvujete u uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Ova vrsta bola može pogoditi vaše kukove i često se javlja tokom aktivnosti, prema klinici Majo. Još jedan pokazatelj je da ova bol obično nestaje nakon nekoliko minuta odmora.

Kada se opasno nakupi holesterol upravo je prvi znak u kuku. Određeni osećaj na tom mestu ukazuje da je holesterol preuzeo vaše arterije, prenosi "ekspres".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading