KUPUS, ČVARCI I MUZIKA: Jesenje manifestacije u Srbiji

Autor:

Razonoda

14.09.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubitelji dobre klope i muzike imaju da biraju koju će manifestaciju da posete tokom septembra, oktobra i novembra u Srbiji.

RepublikaFoto: Printskrin: Facebook.com/Kupusijada Mrčajevci
Kupusijada u Mrčajevcima

Leto je prošlo, a sa njim i sezona odmora za većinu zaposlenih ljudi. Međutim, to nije razlog da se i provod završi. U Srbiji se u toku jeseni organizuje veliki broj manifestacija, a Srpski telegraf za vas izdvaja nekoliko koje biste mogli da posetite ukoliko imate novca i vremena.

KUPUSIJADA (Mrčajevci)

14. 9. - 16. 9.

Omiljena manifestacija ljubitelja kupusa ove godine počinje 14. septembra narodnim višebojem i koncertima, a 15. ujutro se pale vatre i počinje priprema za takmičenje u pripremi kupusa. Manifestacija se zvanično otvara 15. u 18.00 podizanjem zastave, a kasnije u toku dana ljubitelji kulture moći će da uživaju u predstavi lokalnih kulturno-umetničkih društava. Poslednjeg dana se proglašavaju pobednici takmičenja, a posetioce će ispratiti narodni pevač Petar Mitić i Imperija bend.

ŽUPSKA BERBA (Aleksandrovac)

20. 9. - 23. 9.

Župski kraj je nadaleko poznat po svom vinu, pa i ne čudi što jedna ovakva manifestacija postoji na tom prostoru. Posetioce ove godine očekuje bogat program, od kulturnog do zabavnog. Manifestaciju će 20. septembra otvoriti defile maskiranih mališana koji će pozdraviti posetioce, a u toku manifestacije zainteresovani će prisustvovati otvaranju vinske ulice, koncertu Snežane Đurišić, otvaranju poljoprivredne izložbe i fontane vina, izložbi autentičnih suvenira, kao i međunarodnom festivalu folklora.

ŠABAČKI VAŠAR (Šabac)

21. 9. - 23. 9.

Desetine hiljada ljudi svake godine poseti popularni šabački vašar, koji već godinama unazad počinje 21. septembra, na Malu Gospojinu. Proslavila ga je pesma čije su početne reči "Oćemo li u Šabac na vašar?". Ove godine će na novoj lokaciji (prostor stare kasarne) posetioce dočekati čuvene vašarske atrakcije, kao što su razni ringišpili, šećerne vune, alve, liciderska srca, a posebna atrakcija su trgovci iz svih delova Srbije, ali i zanatlije starih zanata poput kazandžija, pintera, kovača, stolara. Zvanično, u tim danima šabački vašar je najveća pijaca severozapadne Srbije.

FESTIVAL DUVAN ČVARAKA (Valjevo)

6. 10. - 7. 10.

Ova manifestacija promoviše duvan čvarke kao brendirani proizvod ovog kraja. Održava se u centru grada i na keju Kolubare. Okuplja veliki broj posetilaca, koji mogu da vide način pripreme, kao i da degustiraju duvan čvarke. U subotu, 6. oktobra, održava se takmičenje u pripremi šoder čvaraka, a dan kasnije takmičenje u spremanju tradicionalnih duvan čvaraka. Posetioci mogu kupiti duvan čvarke, med, rakiju, vino, suvenire i uživati u kulturno-zabavnom programu.

ŠUMADIJA FEST (Kragujevac)

9. 11. - 10. 11.

Šumadija fest je pokrenut pre osam godina sa namerom da doprinese razvoju kulture u ovom kraju, da doprinese kvalitetnijem društvenom životu mladih i da okupi veliki broj domaćih i stranih posetilaca. Program festivala je bogat, a zastupljeni su različiti muzički pravci, kao i različite sfere umetnosti. Tema ovogodišnjeg festivala je kultni film "Matriks", a prvo ime koje su organizatori predstavili je E-Clip. Uskoro će biti objavljena cela lista izvođača na trans stejdžu, a cene ulaznica su pristupačne, pa ako vam je do provoda u novembru, obavezno skoknite do Kragujevca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading