OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO PRESKOČITE DORUČAK: Izgladnjivanjem tela podstičete JEDAN organ da se "bori", obratite pažnju!

Autor: M.O.

Lifestyle

28.01.2024

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promenite rutinu i počnite da doručkujete.

OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO PRESKOČITE DORUČAK: Izgladnjivanjem tela podstičete JEDAN organ da se "bori", obratite pažnju!

Foto: shutterstock

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok na početku dana. Dok spavamo nivo glukoze u krvi opada, a ako preskočimo doručak, preskočićemo i dovoljnu dozu unosa energije i vraćanja nivoa šećera u krvi. Slaba energija daje još već glad. 

- Preskakanje doručka nije samo osećaj gladi, to je propuštena prilika da nahranite telo i mozak - Kler Eifkin, dijetetičarka iz Njujorka.

Republika

Foto: Shutterstock

Izaberite najbolji doručak po vas

 

Izbegavanje doručka može da dovede do mnogih kratkoročnih i dugoročnih efekata, a ovo su samo neki od njih:

Manjak energije

Zašto treba redovno da doručkujemo? Jednostavno, naš mozak se oslanja na glukozu da bi mogao da funkcioniše. A odakle dolazi glukoza? Pre svega iz ugljenih hidrata. Zato obogatite vaš prvi obrok namirnicama koje raspolažu ugljenim hidratima.

Republika

Foto: shutterstock

Umor može da se izbegne ako dobro započnete dan

Loše raspoloženje

Studija iz 2020. godine na 21.972 studenta na fakultetima za dijabetes, metabolički sindrom i gojaznost pokazala je da je redovno i neredovno preskakanje doručka povezano sa manjom sreće, depresijom i posttraumatskim stresnim poremećajem.

Glad

- Mnogi ljudi koji preskaču doručak doživljavaju intenzivniji glad kasnije tokom dana, jer njihovo telo pokušava da nadoknadi hranljive materije - kaže Melisa Mitri, pisac o ishrani.

U tim trenucima organizam traži alternativu, javlja se potreba za nezdravim i jakim namirnicama, poput čipsa, grickalica i brze hrane.

Srce ispašta

Izostanak obroka može biti opasan na duži vreme, čak do te mere da  utiče na normlano funkcionisanje srca. Meta-analiza iz 2019. u "American Journal of Cardiology" pokazala je da je preskakanje doručka povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Zato, nemojte da vas mrzi da ustanete ranije, pripremite zdrav i omiljeni obrok i započnete dan sa dobrom energijom. Vaš organizam će vam biti zahvalan.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading