SLEDEĆU HRANU NIKAKO NE SMETE JESTI ZAJEDNO: Zagarantovani su GASOVI, NADUTOST I NEPRIJATNOST - dok je jedna posledica po krvnu sliku NEZAOBILAZNA

Autor:

Lifestyle

17.11.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledeće kombinacije trebalo bi strogo izbegavati.

SLEDEĆU HRANU NIKAKO NE SMETE JESTI ZAJEDNO: Zagarantovani su GASOVI, NADUTOST I NEPRIJATNOST - dok je jedna posledica po krvnu sliku NEZAOBILAZNA

Foto: pixabay.com

Picu uz neki gazirani sok nema ko ne voli. Da li je to onda i dobro? Neke popularne kombinacije hrane nisu tako dobre i za naš stomak. Postoje određene kombinacije jela koje moramo izbegavati, a stručnjaci imaju dobro objašnjenje za to.

Stručnjaci iz Prepped Pots powered by MuscleFood kažu da se različite namirnice vare u različito vreme pa je najbolje kombinovati one u sličnom vremenu kako biste izbegli nelagodu i preopterećenje probavnog sistema. Namirnice takođe imaju različite nivoe pH, a one s nižim vrednostima smatraju se kiselima, poput žitarica, jaja, mesa i gaziranih pića.

Dok one sa višim pH nivoima su alkalne, što uključuje voće i povrće. Kada se hrana s različitim pH nivoima konzumira zajedno, telo ne može pravilno da vari nijednu od njih što može dovesti do nadutosti i gasova za one s posebno osetljivim želucem.

Foto: Shutterstock

Koju hranu ne treba jesti zajedno

Ešli Toš, stručnjakinja za zdravlje i ishranu u Prepped Pots, rekla je:

- Kada kombinujete hranu, želite da posmatrate dve ključne komponente - koliko im je vremena potrebno za varenje i njihov pH nivo. Opšte pravilo je da se držite hrane sa sličnim vremenom varenja i sličnim pH nivoima kako biste želucu dali najbolju priliku za učinkovito varenje obroka.

- Ne samo da kombinovanje pogrešne hrane dovodi do neugodne nadutosti, već i sprečava vaše telo da izvuče maksimum iz obroka. Na primer, ispijanje kafe ili čaja uz jaja zapravo može sprečiti količinu gvožđa koju telo apsorbuje - razmislite o svim onim hranjivim materijama koje će samo protraćiti!

- Ova klasična kombinacija može imati negativan učinak na vaš želudac. Rafinisani ugljeni hidrati u pici u kombinaciji s dodanim šećerima u gaziranim pićima mogu uzrokovati dramatičan porast nivoa šećera u krvi. Pica je takođe masna hrana i kada se pomeša s gaziranim pićima može biti teška za probavni sistem i dovesti do neugodnog osećaja sitosti i nadutosti - objasnila je ona, piše "Miror".

Voće i žitarice

Za one s osetljivim želucem, kombinacija voća i žitarica može biti loša ideja zbog razlike u vremenu varenja. Voće želudac lako vari, dok žitaricama obično treba više. Konzumiranje ove hrane zajedno može uzrokovati nelagodu.

Foto: pexels.com

Ovsena kaša sa bananama i bademima

Kafa i hrana bogata gvožđem

Ako ujutro popijete šoljicu kafe uz jaja, ometate apsorpciju gvožđa u telu. Kafa i čaj sadrže svojstva koja sprečavaju apsorpciju gvožđa u telu, što znači da nećete dobiti sve dobrobiti od svog obroka. Preskočite čaj i kafu i pričekajte barem sat vremena pre nego što ih popijete nakon obroka bogatog gvožđem.

Jaja i meso

Spajanje jaja s mesom poput kobasica može biti teško za probavni sistem. Jaja i meso sadrže visoke nivoe proteina, što može preopteretiti telo proteinima i stvoriti neugodan osećaj.

Foto: Unsplash/Orkun Orcan

Meso ne treba jesti sa jajima

Jogurt i voće

Iako zvuči kao zdrava kombinacija, jogurt se smatra alkalnim, dok su borovnice i jagode na primer kisele. Još uvek možete uživati ​​u činijii jogurta i voća kao ukusnom doručku, ali pokušajte se odlučiti za alkalno voće poput malina i banana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading