OVIH 10 NAMIRNICA MORATE DRŽATI U FRIŽIDERU: Jedna je "magnet za BAKTERIJE", a druga se može koristiti i nakon isteka ako je čuvate OVAKO

Autor: N.J.

Lifestyle

17.10.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo najbolji kuvari znaju ove savete.

OVIH 10 NAMIRNICA MORATE DRŽATI U FRIŽIDERU: Jedna je "magnet za BAKTERIJE", a druga se može koristiti i nakon isteka ako je čuvate OVAKO

Foto: pixabay.com

Frižider

Deluje kao da veliki broj namirnica ne treba držati na hladnom, ali stručnjaci ističu da njihovo čuvanje u frižideru može biti odličan način da maksimalno produžite trajnost.

Ovih deset namirnica morate držati na hladnom

Tortilje

Tortilje mogu duže trajati ako budu u frižideru. Akademija za ishranu i dijetetiku snažno podstiče da se ova žitarica drži u frižideru jer - kao što je obično navedeno sitnim slovima - tako mogu trajati puno duže.

- Datum na njihovom pakovanju služi za kvalitet, tako da kada se hrana (poput tortilja) pravilno skladišti, može se konzumirati nakon isteka roka, ako nema znakova kvarenja - napisala je akademija u prošlogodišnjem članku.

Foto: YouTube/ Moj Kutak

Tortilje morate držati u frižideru

Pita

Ovo je preporuka koja je sve samo ne nesigurna. Pite, posebno pite s orahom i bundevom, mogu postati "magneti za bakterije", prema akademiji. Sigurne su za jelo samo na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena van rerne. 

Sirup

Akademija savetuje da će držanje sirupa u frižideru znatno produžiti trajanje. Pod istim uslovima može se čuvati i čokoladni sirup do šest meseci nakon otvaranja.

Citrusi

Narandžu, limetu i limun držite na hladnom kako biste im produžili upotrebu. Grejp možete čuvati na toplijem mestu.

Foto: shutterstock

Korpa sa voćem na stolu

Kukuruz

Kukuruz u klipu bolje preživljava kad je hladan budući da "drastično počinje da gubi sadržaj šećera kad se ostavi na sobnoj temperaturi", prema akademiji.

- Osim ako ne nameravate da ga kuvate odmah, držite kukuruz u frižideru.

Maslac od kikirikija

- Budući da ne sadrži konzervanse ni stabilizatore, najbolje je da ga čuvate u frižideru kako bi zadržao svežinu i sprečio izdvajanje ulja. Verovatnije je da će izdvojeno ulje u neohlađenom prirodnom maslacu od kikirikija pre postati užeglo - kaže profesorka Margarita Koper, piše "Njujork post".

Jaja

Jaja se mogu čuvati u frižideru tri do pet nedelja od dana kada su stavljena u frižider. Da biste ih sačuvali, odnesite jaja direkno kući i odmah ih stavite u frižider - savetuje USDA .

Kečap

Akademija za ishranu i dijetetiku primetila je da će ohlađeni kečap trajati i do šest meseci:

- Dok će njegov visok sadržaj kiseline zadržati većinu bakterija, niske temperature pomažu u održavanju ukusa i svežine.

Foto: shutterstock

Kečap morate držati u frižideru

Integralno pšenično brašno

- Nažalost,  ukus celovitih žitarica počinje da nestaje nakon što se žitarice samelju. Bez posebne pažnje, brašno od celovitih žitarica može postati u najboljem slučaju bljutavo, a kako vreme prolazi gorko - navodi King Arthur Baking Company na svojoj web stranici.

- Što je hladnije i tamnije okruženje za skladištenje, to će brašno od celovitog zrna bolje opstati. Toplota i svetlost povećavaju brzinu oksidacije, pa je skladištenje u zamrzivaču idealno.

Maslac

- Margarin, posebno mekani margarini, mogu se razdvojiti na ulje ili vodu ako se ne drže u frižideru - prema FDA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading