ZASTAREO SLUČAJ UBISTVA NA ADI HUJI: Pretukli čoveka nasmrt zbog devojke, sad niko neće odgovarati

Autor: Blic, Republika

Hronika

18.06.2018

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ubistvo Nenada Vučkovića, mladića koji je nasmrt pretučen pre šest godina u restoranu Carska ohota na Adi Huji, niko neće odgovarati, jer je slučaj zbog neodgovornosti nadležnih zastareo.

RepublikaFoto: Telegraf/V. LUKIĆ

Naime, od zločina koji se dogodio u noći između 16. i 17. juna 2012. godine - kada su Vučkovića gosti restorana sa kojima se posvađao nasmrt pretukli palicama - prošlo je tačno šest godina: dvostruko više od maksimalne zaprećene kazne za ovo krivično delo (učestvovanje u tuči).

Zastarelost krivičnog gonjenja nastupilo je juče, a 20. juna ono će samo biti i zvanično potvrđeno, dok će suđenje trojici okrivljenih biti prekinuto.

- To da će slučaj zastariti očekivao sam od srpskog pravosuđa, to je naša slika i prilika - kaže rezignirano Petar Vučković, Nenadov otac.

- Kivan sam na sve... Videćemo koje načine imamo da zatražimo pravdu, da krivci za smrt mog sina budu kažnjeni, a ti tužioci i sudije, koji su takođe krivi, da snose posledice i odgovornost. Spreman sam da idem i do Strazbura - kaže Vučković.

Otac ubijenog mladića izbliza je pratio kako slučaj ubistva njegovog sina "propada" kroz rupe u sistemu a počinioci izbegavaju odgovornost.

- Od početka je sve išlo traljavo, i prvo suđenje pred Višim sudom, pa kasnije i odluka Apelacionog suda kojim je ono poništeno, a na kraju i menjanje krivičnog dela u učestvovanje u tuči i spuštanje slučaja u Prvi osnovni sud. Sve je urađeno tako traljavo, i to najblaže rečeno. Svakim rešenjem išlo se ka tome da postupak zastari, šta to znači? Pametnom znači dosta - kaže Vučković.

Koren problema je, kako smatra nesrećni otac, u tome što je prvi postupajući tužilac loše kvalifikovao krivično delo - makar je tako smatrao sud. Zato je pala i prva presuda, postupak se do iznemoglosti odužio, a epilog je, na koncu, poražavajući.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Suzana

18.06.2018 10:45

Strasno je ako se ovo dozvoli, da ubice prodju nekaznjeno za ubistvo mladica. Naravno kada su 2012. sudije bile jos uvek iz redova demokrata.

anja

18.06.2018 10:51

Nemarno od strane sudstva.

danica

18.06.2018 10:51

Razocaravajuce, i onda se posle tuzilastvo zali kako gradjani zbog izjava clanova SNS nemaju poverenja u sud. Zbog ovakvih stvari nemaju poverenja.

Una

18.06.2018 10:56

Srbija je dosta uradila na polju reformi.