NASTAVLJENO SUĐENJE "VRAČARCIMA"! Advokati traže ukidanje pritvora, nude kuće za jemstvo i stotine hiljada evra!

Autor:

Hronika

17.04.2024

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na optuženičkoj klupi u ovom predmetu se nalazi 28 osoba.

NASTAVLJENO SUĐENJE "VRAČARCIMA"! Advokati traže ukidanje pritvora, nude kuće za jemstvo i stotine hiljada evra!

Foto: Printscreen MUP

Hapšenje Vračaraca

U Specijalnom sudu u Beogradu danas su advokati nekoliko pripadnika organizovane kriminalne grupe "Vračarci", optuženih za tri teška ubistva i šest pokušaja teških ubistava, tražili ukidanje pritvora. 

Advokat Maja Atanasković je tražila ukidanje pritvora Stevanu Mandariću i predložila jemstvo u vidu hipoteke na kuću od 121.000 evra, a predložila je i ukidanje pritvora Filipu Grujiću za kojim je, kako je rekla, raspisana poternica radi izdržavanja kazne zatvora, te bi po puštanju iz pritvora bio upućen u zatvor i na taj način dostupan sudu.

Nikola Nikolić branilac Luke Cerovića predložio je da mu se ukine pritvor, tvrdeći da on u trenutku izvršenja krivičnog dela, koje mu je stavljeno na teret, nije bio u Srbiji i ponudio jemstvo od 740.000 evra.

Nikolić je predložio ukidanje pritvora i Danilu Tešiću, Bojanu Šotri, Vuku Ursulovu, Aleksandru Miloševiću, Ivu Bukljašu, kao i Jovanu Bošnjaku i Nikoli Božiloviću za koje je takođe predložio jemstvo u vidu nepokretnosti.

Advokat Vojislav Babić je predložio ukidanje pritvora Marku Drakuli i Dejanu Rutanju i predložio da im zameni merom zabrane napuštanja stana.

Nikola Ristović je sudu predložio ukidanje pritvora Aleksandri Čović i Bogdanu Dimitrijeviću. 

Saša Milovanović, branilac Nikole Kačarevića, tražio je ukidanje pritvora za svog branjenika, odnosno da ga upute na izdržavanje kazne kućnog zatvora po presudi Drugog osnovnog suda u Beogradu.

Advokat Dalibor Katančević je za svoje branjenike Marka Tacića i Darka Maletića tražio ukidanje pritvora i predložio sudu da odredi iznos jemstva. 

Miljana Perendija predložila je ukidanje pritvora Đorđu Kneževiću i Rajku Topiću, dok je njen kolega Dragan Plazinić predložio ukidanje pritvora Nikole Vukojevića.
Branioci Aleksandra Neumovskog i Vladimira Kovačevića takođe su tražili ukidanje pritvora.

Tužilac se protivio ovim predlozima dobrane. 

Optuženi Danilo Tešić je za govornicom sudiji rekao da njega svrsta u deo grupe kojoj neće ukinuti pritvor, jer je prisutan da bi "raspravio ovu situaciju" i ne želi da remeti rad suda.

Na optuženičkoj klupi u ovom predmetu se nalazi 28 osoba. 

Tokom današnjeg suđenja prikazane su potvrde o oduzetim predmetima iz kuća i stanova optuženih pripadnika ove grupe, i članova njihovih porodica. 
Policija je u kući vođe ovog klana Nikole Vušovića, koji je u bekstvu, pronašla veći borj ugovora. 

U stanu na Novom Beogradu u kojem je, kako se sumnja boravio optuženi Draško Nikolić, pronađeni su malokalibarska puška i pištolj marke "bereta", kao i municija, a za koje predmete Nikolićev branilac tvrdi da nisu pronađeni u stanu koji njegov branjenik koristi, već je reč o oružju starom stotinak godina, čija je funkcionalnost, kako tvrdi, upitna.

Pored oružja u drugom Nikolićevom stanu pronađeno je i zaplenjeno više od 20 mobilnih telefona, a Nikolić je za njih rekao da su stari uređaji koje je njegova majka skupljala.
Među oduzetim predmetima od optuženog Uroša Piperskog iz kuće u Zemunu je oduzet novac, odnosno ukrajinske grivnje, kao i potvrda o zakupu sefa i ključ od sefa.

Kada je reč o Piperskom pretražen je i stan Jovane J. od koje je privremeno oduzet automobil marke "Range Rover" , 5.700 evra, 500 dolara ,100 franaka, kao i jedna zlatna pločica od 100 grama. 

U kući, za koju optuženi Rajko Topić tvrdi da pripada roditeljima njegove supruge, pronađeno je više od 40.000 evra i oko 50.000 dinara. Topić je istakao da mu je deo tog novca, odnosno 28.000 evra, dao rođak supruge za građenje montažne kuće, a ostatak pripada roditeljima i dedi njegove supruge.

U stanu Iva Bukljaša pronađeno je više od 30.000 evra i skoro 300.000 dinara, za koji on tvrdi da pripada njegovom ocu, a njegov branilac  Vojislav Babić je istakao da su njegovi roditelji ugledni stomatolozi i da je novac njihov.

Na optuženičkoj klupi je 28 optuženih, dok je njih 17 odsutno, neki su u bekstvu, a nekoliko njih je u zatvorima u Evropi. 

Krivicu su na prethodnom suđenju negirali Nedeljko Todorović, Luka Cerović, Miloš Miljanović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Neumovski, Vladan Miketić, Vladimir Kovačević, Vuk Ursulov, Darko Maletić, Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš, Jovan Bošnjak, Nikola Kačarević, Marko Drakula, Marko Tacić, Miloš Raičević, Nikola Božilović, Rajko Topić, Stevan Mandarić, Filip Grujić, Draško Nikolić, Nikola Vukojević, Ognjen Drašković, Bojan Šotra, Aleksandra Čović, Bogdan Dimitrijević, Dejan Rutanj i Danilo Tešić.
Prema navodima iz optužnice vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa "kavačkog" klana.

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17 , među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski.
Vušović i Zvicer su u bekstvu zbog čega im se sudi u odsustvu.

Grupa se tereti za ubistva 20. marta Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića, i 17.oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. februara 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading