SKRNAVILI NAJSKUPLJE ROMSKO GROBLJE DA BI NAŠLI ZLATO! Horor u Leskovcu, više osoba učestvovalo!

Autor: M.B.

Hronika

24.02.2024

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandalozno skrnavljenje grobnica na romskom groblju u Leskovcu.

SKRNAVILI NAJSKUPLJE ROMSKO GROBLJE DA BI NAŠLI ZLATO! Horor u Leskovcu, više osoba učestvovalo!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Policija intenzivno traga za nepoznatim osobama koje su oskrnavile više grobnica i oštetile nadgrobne spomenike na Romskom groblju na Jajinskom putu u Leskovcu. Ovaj događaj je potresao romsku zajednicu, a počinioci su, prema navodima, birali najskuplja romska počivališta, izazivajući dodatni osećaj šoka i besa među ljudima.

Napad na dostojanstvo i tradiciju

Pretpostavlja se da su skrnavitelji pokušali da nađu novac i zlato, s obzirom na običaj da se pokojnici sahranjuju sa dragocenostima. Ovo skandalozno delo nije samo akt vandalizma, već i napad na dostojanstvo preminulih i tradiciju romske zajednice.

Neke od oskrnavljenih grobnica imaju nadgrobne ploče teške i više stotina kilograma, što ukazuje na to da je bilo više osoba koje su učestvovale u ovom gnusnom činu. Težina nadgrobnih ploča dodatno naglašava stepen organizovanosti i planiranosti napada.

Učestali napadi na groblje

Ovo nije prvi put da se ovo groblje nađe na meti lopova i vandala. U poslednje dve godine, bilo je više prijava za krađu ograda oko grobnica ili oštećenje nadgrobnih spomenika. Portal rominfomedia ističe da je policija obavljala uviđaje u prošlosti, ali da nikada nije uhapsila navodne počinioce.

Zajednica traži pravdu

Ovakav brutalan napad na groblje izazvao je ogorčenje među članovima romske zajednice, koji s pravom zahtevaju adekvatnu reakciju nadležnih organa i pravdu za oskrnavljene grobnice. Nadamo se da će policija uspeti da identifikuje počinioce i da će oni biti privedeni pravdi. Ovaj slučaj takođe baca svetlo na potrebu za dodatnim merama obezbeđenja groblja i zaštitu kulturne baštine romske zajednice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading