KOSTA BIO DEO MREŽE DECE-UBICA! Novi pravac istrage nezapamćenog masakra u ''Ribnikaru''!

Autor:

Hronika

09.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sumnja se da službe ili sekte preko interneta vrbuju maloletnike i koriste ih za mračne ciljeve, saznaje Republika.

KOSTA BIO DEO MREŽE DECE-UBICA! Novi pravac istrage nezapamćenog masakra u ''Ribnikaru''!

Foto: Printscreen

Kosta Kecmanović, ilustracija

Monstrum Kosta Kecmanović (14), koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro đaka i školskog čuvara, a teško ranio petoro, među kojima i nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović, bio je deo šire, organizovane mreže dece-ubica!

Naime, kako Republika saznaje, podizanjem optužnice protiv Kostinih roditelja istraga ni izbliza nije završena, već se utvrđuje da li je i ko stajao iza krvavog pira, nezapamćenog u svetu. U prilog sumnjama da dečak-ubica nije delovao sam idu i saznanja kosovske policije da je 16-godišnji B. M. iz Peći, koji je planirao napad na učenike srednje škole u ovom gradu, bio u kontaktu s Kecmanovićem.

- Tokom istrage je utvrđeno da je maloletnik imao kontakt s više osoba u inostranstvu, uključujući dečaka koji je u maju izvršio ubistvo u Beogradu - preneli su mediji u Prištini.

Republika

Foto: promo/printscreen/facebook

Kosta Kecmanović

MOGUĆ I TERORIZAM

Kada je ovaj pravac istrage u pitanju, ogroman problem pravi provajder SBB, u vlasništvu Dragana Šolaka, koji odbija da tužilaštvu dostavi IP adrese da bi se utvrdilo s kim je Kosta komunicirao pre monstruoznog zločina. Veruje se da bi razbijanje te komunikacije moglo da da odgovore na mnoga pitanja, pre svega, motiva i da li eventualno neko stoji iza zločina i da li su slučajevi širom sveta (vidi okvir) povezani.

Na ovo je ukazala advokat Zora Dobričanin, koja je rekla da kod mnogih provejava sumnja da se u slučaju "Ribnikar" radi o terorizmu jer je u državi izazvan strah velikih razmera.

- Od početka svi sumnjamo da je negde neko, pored toga što mu je omogućen pristup oružju i što je obučavan, na internetu pokupio tog dečaka i da je na taj način vršio dodatni uticaj. Možda u tom trenutku samo preko interneta, a kasnije i fizički. Prosto je neverovatno da se dečak od 13 godina probudio ujutru, uzeo dva pištolja, šaržere, došao i rekao "idem da pobijem pola škole". Ja sam od prvog trenutka tog ubeđenja. Sve sam uverenija u to - rekla je Dobričaninova.

Republika

Foto: Đ. Kojadinović

Zora Dobričanin

IGRA DO ISTREBLJENJA

U dosadašnjem toku istrage je utvrđeno da je Kosta igrao popularnu i izuzetno nasilnu video-igru "Valorant", u kojoj timovi od petoro igrača napadaju i ubijaju jedni druge, a igra se do istrebljenja protivničkog tima. Pretpostavlja se da je dečak-monstrum tako ušao u mrežu sebi sličnih jer su igrači iz raznih zemalja i s različitih kontinenata.

- Te igrice su idealne za vrbovanje mladih i usmeravanje ka zločinu. To je ogroman prazan prostor bez ikakve kontrole i nadzora u koju se ubacuju službe ili sekte. Jednostavno, deci se ispira mozak i puni sadržajem po želji. Kada ih jednog trenutka uzmu pod svoje, mogu s njima da rade šta hoće. Nažalost, Kosta je imao sve uslove da podlegne uticaju: potpuno pogrešno ga je vaspitavao otac opsednut oružjem, imao je nadohvat ruke pištolje i municiju, bio je povučen i, samim tim, niko nije ni sanjao da je u stanju da uradi tako nešto - kaže izvor Republike odlično upućen u tematiku sajber nasilja.

Ubij ili ćeš biti eliminisan

Istraživanja su pokazala da je čak 80 odsto igrača "Valoranta" u jednom trenutku bilo žrtva zlostavljanja - verbalnog uznemiravanja, psovki, pretnji smrću...

- Igrači mogu da se podele u dve grupe: u prvoj su oni koji imaju predispozicije da s virtuelnog pređu na stvarno nasilje, pa i da počine zločin, kao što je slučaj s Kostom. U drugoj su deca koja to shvataju samo kao igru i veoma brzo se nađu na meti kao "otpadnici". Oni se ne uklapaju u zamisli onih koji iza svega stoje i zato moraju da budu eliminisani iz grupe - kaže naš izvor.

Republika

Foto: youtube/printscreen

Itan Krambli

Tinejdžer iz Mičigena po istom receptu

Tinejdžer iz Mičigena Itan Krambli (17) osuđen je na doživotnu robiju jer je ubio četiri i ranio šest učenika i profesora u srednjoj školi u Oksfordu 2021.

- Nisam mogao da se zaustavim. Ja sam stvarno loša osoba. Uradio sam strašne stvari, ne mogu to da objasnim - rekao je Krambli pre izricanja presude.
Kao i u Kostinom slučaju, Itanovi roditelji Dženifer i Džejms Krambli su optuženi jer nisu obezbedili oružje i zanemarili mentalno zdravlje deteta. Krambli i njegovi roditelji sastali su se sa školskim osobljem na dan pucnjave nakon što je učitelj primetio crteže s nasilnim scenama, ali niko tada nije proverio njegov ranac u kojem se nalazio pištolj. Postoji još jedna jeziva podudarnost s ubicom iz "Ribnikara"
- maloletni ubica je u svom dnevniku pisao o želji da gleda učenike kako pate.

Republika

Foto: twitter/printscreen

Ruskinja Alina

Frapantne sličnosti napada u Rusiji

Pre nekoliko dana, 14-godišnja Ruskinja Alina je u svojoj gimnaziji očevim oružjem ubila vršnjakinju Marinu i teško ranila nastavnicu i četvoro učenika, a potom presudila sebi.

Frapantne su sličnosti s Kostom:

- bila je njegova vršnjakinja
- ćutljiva i povučena
- imala spisak za odstrel
- vlasnik puške je otac, koji je priveden jer je nemarno držao oružje, kao i Vladimir Kecmanović
- sakrila oružje i Molotovljev koktel

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Republika.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (10)

Loading
Cica

10.12.2023 11:47

Ne verujem da ga je neko instruisao, monstrum je to planirao jako dugo, nije tog jutra to odlučio

Муја

12.12.2023 19:59

@Cica - Niko ne veruje. Sada se nalaze nacini kako da od zlocinaca naprave zrtve. Spinuje se sve i svasta ali ljudi nisu glupi. Ovaj masakr nece proci nekaznjeno.

Uros

10.12.2023 14:10

Bolesna porodica kostin prandjed je napravio jedna od najvecih zlocina u crnoj gori ali to se krije,mislim da je najrealnije uspavati cijelu porodicu i sve sto imaju veze i gene sa ovom porodicom

MilKa

10.12.2023 21:54

@Uros - Vi bi masakrom protiv masakra? Koja je razlika između vas i Koste? O da, on je u pubertetskom procesu, dakle u najgorem periodu za razliku od vas. Dakle vi ste jos opasniji sa morbidnim idejama! Usput, mozda da se raspitate o vasem pradedi ili ostalim precima, ko zna na sta biste natrčali... Sa ovako extremnim reakcijama ste upitna kategorija. VRLO! A da vas ima, itkako vas ima...