SILOVANA I UBIJENA STUDENTKINJA U SUBOTICI: Nevinom Srbinu pretila SMRTNA KAZNA, a ubio je Albanac - njegovo ime stajalo pored tela! (FOTO)

Autor:

Hronika

05.11.2023

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ubistvo studentkinje Helge Čevari osuđen nevin Srbin, zahvaljujući advokatici otkriven pravi ubica.

SILOVANA I UBIJENA STUDENTKINJA  U SUBOTICI: Nevinom Srbinu pretila SMRTNA KAZNA, a ubio je Albanac - njegovo ime stajalo pored tela! (FOTO)

Foto: printscreen Insajder

Mladić V. P. iz Subotice je 1998. godine optužen je za silovanje i ubistvo, a brojne greške i propusti policije, sudskih veštaka, tužilaca i sudija su doveli do toga da mladić koji je u tom trenutku imao 23 godine, umalo bude osuđen na smrtnu kaznu i to za zločin koji nije izvršio.

On je optužen da je silovao i ubio Helgu Čevari (23). Iako je policija od prvog dana u rukama imala identitet ubice, istraga je otišla u pogrešnom pravcu, a dokazi protiv V.P. su bili rezultat brojnih propusta.

Ključni dokaz, DNK analiza, prikazan je kao nepogrešiv, a upravo je zbog pogrešne DNK analize pogrešan čovek optužen, dok je pravi ubica bio na slobodi. Telo studentkinje Helge Čevari pronašle su njene cimerke u dvorištu podstanarske kuće 5. oktobra 1998. godine - bila je silovana i zadavljena.

Ubica je posle zločina iz stana studentkinje ukrao njenu ušteđevinu, kao i bonove za menzu iz novčanika jedne od cimerki ubijene Helge. Svedoka nije bilo, ali je pronađena jedna cedulja koja je bila uvijena u papir i oblepljena selotejpom. Na jednoj strani je bio ispisan tekst na arapskom jeziku, dok je sa druge strane zapis bio latinični zapis - ubica je slučajno ostavio cedulju koja je, ispostaviće se kasnije, bila direktan trag do njega. 

Sa jedne strane papira bile su zapisane molitve na arapskom, a sa druge je pisalo: "Skender Memeti, za sreću". Upravo tada je došlo do prvog propusta, nije posvećeno dovoljno pažnje cedulji i istraga je otišla u pogrešnom smeru.

Republika

Foto: Insajder

Skender Memeti

U potrazi za ubicom policija prioritet stavlja na nadgledanje studentske menze zbog ukradenih bonova za hranu. Pretpostavljaju da ih je ukrao ubica i da će pokušati da ih iskoristi u studentskoj menzi. Istovremeno proveravaju sve muškarce u Subotici protiv kojih su u tom periodu žene podnosile prijave policiji.

Telo ubijene studetkinje poslato je na obdukciju. Izdvojeni su biološki tragovi kako bi se uradila DNK analiza koje je inače, tih godina rađena retko, a na rezultate se čekalo nedeljama.

Prvi trag koji je vodio prema potencijalnom izvršiocu zločina bio je prijava vlasnice jedne subotičke galerije slika. Nekoliko dana pre ubistva studentkinje, ona je policiji prijavila sumnjivo ponašanje mladića koji je ušao u njen lokal. Postojala je sumnja da je ovaj mladić povezan s ubistvom i silovanjem studentkinje.

Vlasnica galerije je detaljno opisala izgled tog mladića. Policija je nakon desetak dana primetila mladića koji je odgovarao tom opisu. Bio je to V. R. Policija je počela da prati njegovo kretanje, što je trajalo oko 40 minuta. Tokom praćenja, mladić je prilazio ženama na nametljiv način, iako nije bilo vidljive agresije. Navodno je dolazilo do fizičkog kontakta, kao što je držanje za ruku ili mazanje.

Nakon toga, mladić je ušao u studentsku menzu i boravio tamo oko pet minuta. Međutim, nijedna žena u menzi nije prijavila da joj je ovaj mladić prišao na neprikladan način. Ključni trenutak koji je mladića označio kao glavnog osumnjičenog desio se kada je ušao u studentsku menzu, iako nije imao bonove i nije poznavao studentkinju. To ga je učinilo glavnim osumnjičenim. Mladić je priveden i uzet mu je uzorak krvi radi DNK analize.

Iako je nalaz krivio mladića, ispostaviće se da je nalaz veštaka bio pogrešan. Policija je sumnjala da je napisano ime na papiru identitet ubice i ta sumnja je bila dobar trag. Međutim, on je ubrzo odbačen jer policija nije pronašla nikog ko je sa tim imenom i prezimenom prijavljen u Subotici, čime je napravljen novi propust.

Kad se uhapsi pogrešan, onda zločinac može da se ustremi na nove žrtve što se i dogodilo. Naime, grafolog je dao nalaz da rukopis na papiru odgovara mladiću. Međutim, ovaj dokaz je na suđenju oboren jer se ispostavilo da je to hodžin zapis.

Tek je treći veštak rekao da ne može da tvrdi da li ga je ili nije napisao mladić koji je optužen. Dva poligrafska testiranja pokazala su da mladić nije kriv, ali su sudski veštaci bili izričiti da je mladić kriv na osnovu DNK analize.

Istraga je obustavljena i optužnica je podignuta. Iako je mladić imao alibi u vreme zločina, to nikome nije bilo važno, a nakon pet meseci od zločina, 17. marta 1999. godine protiv mladića je podignuta optužnica.

Pretila mu je smrtna kazna, a advokatica ga je zatekla ispred sudijskog stola kako plače i pita kada će biti streljan, leđa mu je okrenula čitava porodica.

Zahvaljujući njegovoj advokatici koja je odlučila da istraži analize, otkriveni su propusti u istrazi. Naime, nju je istraga analiza odvela u Budimpeštu i dokaza koji su doveli do obrta u slučaju.

Stručnjak u Budimpešti je video nalaz i podatke je ubacio u kompjuter i pokazano je da oko 50 muškarca u Subotici ima isti genotip. Ispalo je da se DNK mladića može poklopiti sa 50 muškaraca u Subotici. Svaki trihiljaditi čovek imao je isti genotip kao mladić. Njegovo mišljenje je potvrđeno i u laboratoriji u Zagrebu i Ljubljani. Ipak, suđenje je počelo 17. maja 1999. godine, kada je otrkiven još jedan propust nadležnih - rezultat DNK je pokazao da se ne poklapa sa DNK mladića, a to se krilo od advokatice.

U Mađarskoj je analiza urađena 28. februara, a 9. marta je rezultat stigao do subotičke policije. Već tada se znalo da je analiza pokazala da se mladićev DNK ne poklapa sa biološkim tragovima nađenim na telu studentkinje. 

Pored toga što je mogao biti osuđen nevin čovek na smrtu kaznu, još jedna devojka je bila silovana, samo zahvaljujući slučanim prolaznicima je preživela napad.

Na suočavanje veštaka iz Srbije i Mađarske čekalo se mesecima. Za to vreme je mladić bio u pritvoru. Tužilaštvo je odustalo od optužnice kada je pao ključni dokaz, a mladić je pušten iz pritvora u decembru 1999. godine, posle skoro godinu dana.

U zatvorskom dosijeu je ostalo upisano da je nekoliko puta tokom šetnje u zatvoru padao u nesvest zbog straha da ga izvode pred streljački vod. Međutim, njegovi problem sa subotičkom policijom nisu prestali ni nakon što je dokazano da je nevin - uznemiravan je često i on i njegova porodica, zbog čega se odselio iz grada.

 U martu 2001. godine je silovana još jedna žena. DNK analiza je pokazala da ju je silovala ista osoba koja je ubila studentkinju. Skender Memeti se u Suboticu doselio sa Kosova tokom rata devedesetih.

U aprilu 2001. godine Memeti je uhapšen zbog oba zločina. Osuđen je na 15 godina zatvora i na slobodu je pušten 2017.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading