''POBIO IH JE KAO PILIĆE, A PROGLAŠEN JE URAČUNLJIVIM!'' Advokati složni o slučaju masovnog ubice Uroša Blažića: Treba ga veštačiti ponovo!

Autor:

Hronika

19.10.2023

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uroš Blažić, masovni ubica iz Mladenovca proglašen je uračunljivim u vreme izvršenja krivičnog dela, advokati tvrde da je tako nešto nemoguće.

''POBIO IH JE KAO PILIĆE, A PROGLAŠEN JE URAČUNLJIVIM!'' Advokati složni o slučaju masovnog ubice Uroša Blažića: Treba ga veštačiti ponovo!

Foto: MUP Srbije

Uroš Blažić

Uroš Blažić (21), optužen je da je 4. maja izvršio masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju kod Mladenovca i tom prilikom usmrtio devetoro mladih ljudi. Kako u vreme krvavog pira nije imao navršenih 21 godinu, te se vodio kao mlađi punoletnik, on za izvršeno krivično delo ne može dobiti veću kaznu od 20 godina kazne zatvora. Na sve to, sudskim veštačenjem je utvrđeno da je bio uračunljiv u momentu masakra.

Republika

Foto: Instagram

Uroš Blažić, masovni ubica

Advokat Dragoljub Đorđević, bivši predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da bi trebalo uvesti zakon prema kom bi ubice poput Uroša Blažića išle na obavezno psihijatrijsko veštačenje posle izdržavanja kazne, kako bi se utvrdilo da li su i dalje opasni po okolinu.

- Takvi ljudi moraju da prođu ozbiljno timsko veštačenje psihijatra i psihologa. Po meni, reč je o psihopatskoj strukturi ličnosti, koja mora biti na meri obaveznog lečenja, jer se definitivno radi o čoveku koji je bez ikakve empatije za ljudski rod. Kao veoma iskusan advokat sam 100 odsto siguran da Blažić nije bio uračunljiv u vreme zločina. Normalan čovek ne može da izvrši tako strašno krivično delo. To znači da ima neko ozbiljno akutno psihijatrijsko oboljenje, jer on je očigledno, što kažu pravoslavci, beslovesan, znači da je bez savesti, bez osećaja krivice, narodski rečeno, nije u vinkli. Takve ljude treba lečiti. Po meni, njemu je trebalo da bude izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja, koja može da traje i duže od 20 godina, svaki put sa proverom i da mu se produžuje vremensko izvršenje. A oni su ga proglasili uračunljivim - govori Đorđević i dodaje da smatra da uračunljive i psihički zdrave osobe mogu počiniti samo ubistvo na mah.

- Moja osnovna teza je da svako ko učini višestruko ubistvo nije normalna osoba. Jedan od okidača je Blažiću sigurno bio masakr na Vračaru, koji se dogodio dan ranije, kad je dečak Kosta K. pobio devet đaka i portira. Blažić je dugo nosio u sebi neki akumulirani afekt, kao neku socijalnu nepravdu prema njemu. Obično te psihopatske ličnosti imaju iskrivljenju sliku odnosa među ljudima i relacija u životu. Za njega to nije strašno, njemu je to kao da je pobio devet pilića u svom dvorištu. Imao sam slučajeve da takve ljude neki veštak gleda tri, četiri minuta i onda da neku svoju procenu o teškom ubici... U slučaju da Blažića osude, on bi nakon izdržane kazne morao da ide na posmatranje tima psihijatara, a isto bi trebalo da važi i za silovatelje - ističe Đorđević.

Republika

Foto: instagram.com/stefanrasta

Uroš Blažić, proglašen uračunljivim

Takođe, advokat Bojan Stanojlović smatra da bi trebalo uvesti obaveznu procenu osuđenika koji su izvršili najteža krivična dela.

- Član 44a, stav 2 Krivičnog zakonika propisuje da se doživotni zatvor ne može izreći licu koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo 21 godinu života. Ne znam šta je u Blažićevom slučaju konkretno veštačeno, ali se u ovakvim slučajevima veštači i takozvani "kalendarski uzrast", jer Zakon daje mogućnost da se i punoletnim licima, ali samo mlađim, od 18. do 21. godine, sudi kao da su maloletni izvršili krivično delo. Međutim, ukoliko punoletno lice izvrši krivično delo, ali je u vreme izvršenja bio neuračunljiv, on neće otići u zatvor, već će se prema njemu izreći mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Svakako očekujem da će u toku glavnog pretresa najveći akcenat biti stavljen na procenu stanja uma i duše optuženog Blažića, gde je realno očekivati stručno angažovanje veštaka psihijatara, eventualno komisije veštaka. Ukoliko postoje koliziona, suprotstavljena veštačenja, onda bi moglo da se obavi i superveštačenje, na primer sudsko-psihijatrijskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, a sve kako bi sud izrekao adekvatnu krivičnu sankciju, pošto postoji mogućnost da je kod optuženog u vreme izvršenja krivičnog dela bilo nekog oblika duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti, zaostalog duševnog razvoja ili druge teže društvene poremećenosti. Cilj je da se primene adekvatni mehanizmi kojima se društvo mora zaštiti od pojedinaca koji predstvaljaju opasnost po druge - navodi Stanojlović, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading