MAFIJAŠKI OBRAČUNI KAO U DEVEDESETIM! Rat klanova odneo brojne žrtve: KRV TEKLA U POTOCIMA!

Autor:

Hronika

02.01.2021

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve češći i nemilosrdniji sukobi između dva najjača crnogorska klana, “kavačkog” i “škaljarskog”, postali su svakodevnica u protekloj godini.

RepublikaFoto: Tanjug/Edib Tahirović
Foto: Ilustracija

Rat nekad jedinstvene kriminalne grupe počeo je krajem 2014. godine, kada je u Valensiji "nestalo" 200 kilograma kokaina. U poslednjih pet godina u ratu "Škaljarskog" i "Kavačkog klana" je ubijeno najmanje 40 ljudi - saradnika, rođaka porodica, podmetane su bombe. Najmanje četiri osobe poginule su slučajno tokom tih obračuna.

Okršaji ovih kriminalnih grupacija nisu novost, ali su u poslednje vreme eskalirali enormnom brzinom.

Vuković izrešetan pred decom

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Ubistvo Marka Vukovića

Gotovo na samom početku godine, preciznije 17. januara, Kotoranin Marko Vuković (41) izrešetan je ispred škole na Bežanijskoj kosi.

On je ubijen u klasičnoj mafijaškoj sačekuši, i to u trenutku kada je u kolima bilo njegovo troje dece. Vuković je pokupio ćerkice iz škole i seo u auto u kom je bio i sin.

Tada je ubica prišao prozoru i ispalio nekoliko metaka Vukoviću u glavu i odmah pobegao. Policija je obavila uviđaj i dala se u potragu za zločincem. Blokiran je bio čitav Novi Beograd, zaustavljana su i pretresana vozila po ulicama i na mostovima, ali ubica nije pronađen.

Nekoliko meseci kasnije, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv Nišlije Petra Jovanovića (46), zvanog Peca Pitbul, osumničenog za ubistvo Vukovića.

Razlog likvidacije je navodno bila Vukovićeva namera da prestane sa švercom kokaina.

Brutalna likvidacija “škaljaraca” u Atini

RepublikaFoto: youtube.com/NotosNet
Mesto zločina u Atini

Dva dana kasnije, 19. januara, došlo je do krvavog pira u atinskog restoranu “Voskopula” i tom prilikom su ubijeni Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43).

Njih dvojica bili su jedni od vođa “škaljarskog” klana koji je usko sarađivao u švercu narkotika iz Južne Amerike u Evropu sa Filipom Koraćem i za njega odrađivao najprljavije poslove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je neposredno pre ovog događaja Koraća nazvao “glavnim snabdevačem droge u Srbiji i čovekom kog se plaši ceo Beograd”.

RepublikaFoto: youtube.com/MasanLekic
Stevan Stamatović

Dedović je, po policijskim saznanjima, bio mozak "škaljarskog klana", a Stamatović čovek koji je bio zadužen da "planove" sprovodi u delo. Obojica su bili na poternicama i osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Ova kriminalna grupa sklopila je savez sa "zemunskim klanom" Luke Bojovića dok ju je svojevremeno predvodio Luka Đurović iz Bara. Kada je Đurović pod misterioznim okolnostima poginuo u saobraćajnoj nesreći, a Bojović završio u španskom zatvoru, vezu sa "škaljarcima" preuzeo je Korać.

Dedović i Stamatović izrešetani su pred suprugama i decom, i to naočigled brojnih svedoka. Sagovornik Srpskog telegrafa izjavio je tom prilikom da takav način likvidacije nije bio slučajan, već je ovako brutalno ubistvo bilo odgovor na likvidaciju Marka Vukovića na Bežanijskoj kosi, jer je i on bio izrešetan pred porodicom.

Pokušaj dvostrukog ubistva u srcu Beograda

RepublikaFoto: MUP Srbije
Hapšenje Miloša Miljanovića

Pripadnik “kavačkog” klana Miloš Miljanović (33) iz Herceg Novog uleteo je 11. maja u kafić u Braničevskoj ulici na Vračaru kako bi likvidirao dva pripadnika “škaljarskog” klana. On je oko 17 časova tog dana, sa silikonskom maskom na licu, upao u baštu kafića, ali je ubrzo nakog toga pobegao u nepoznatom pravcu. Miljanović tom prilikom nije upotrebio vatreno oružje, niti je bilo ko bio povređen.

- Sumnja se da je Miljanović, koji je navodno blizak “kavačkom” klanu, dobio zadatak da likvidira “škaljarca”. Međutim, kad je ušao u kafić da izvrši ubistvo, nije se snašao, tako da nije ispalio ni jedan metak - rekao je tad izvor Srpskog telegrafa i dodao:

- Pretpostavlja se da je egzekutora omelo to što su osobe koje su sedele s “škaljarcem” za stolom videle muškarca u crnom, s kapuljačom na glavi, još dok je prilazio kafiću. Pretpostavlja se da je društvo bilo na oprezu, jer su naslućivali da su na meti. Čim su ugledali sumnjivu osobu, oni su poskakali sa stolica i razbežali se - istakao je naš sagovornik.

 “Škaljarca” je smrti spaslo to što je uleteo u ostavu kafića iza šanka i zaključao vrata. Iako je napadač krenuo za njim, nije uspeo da uđe u ostavu, još malo se vrteo po lokalu i otišao iz kafića. Ubrzo posle njega kafić je napustio i 'škaljarac', i to na zadnji ulaz.“

Miljanović je uhapšen nedugo nakon neuspelog atentata.

Krvavi obračun u Ukrajini – pokušaj likvidacije Radoja Zvicera

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Radoje Zvicer

Radoje Zvicer, navodi vođa “kavačkog” klana, teško je ranjen 26. maja u Ukrajini. Kako su crnogorski mediji tad javili, u njega je ispaljeno više hitaca.

Zvicer je visoko pozicionirani vođa “kavčana”, koji, iako već neko vreme ne živi u Crnoj Gori, kako istražitelji sumnjaju, rukovodi članovima ove kriminalne organizacije i sumnja se da je umešan u naručivanje ubistava na našim prostorima.

RepublikaFoto: Strana.ua/printscreen
Peca Pitbul

Ukrajinska policija brzo je uhapsila osumnjičene za ovaj napad, a to su Milan Branković (31) iz Niša, državljani Crne Gore Stefan Đukić (30) i Emil Tuzović, gorespomenuti Peca Pitbul, kao i jedan ukrajinski policajac koji im je pružao logističku podršku.

Komšija Luke Bojovića izrešetan nasred ulice u Marbelji

RepublikaFoto: Sevilla.abc.es
Ubistvo Miloša Peruničića

Miloš Peruničić (41) iz Bara, blizak “škaljarskom” klanu, ubijen je 2. juna, tačno nedelju dana nakon neuspelog atentata na Zvicera, u Marbelji u Španiji. Njemu je na ulici prišao napadač obučen kao mornar i iz improvizovanog kalašnjikova ispalio 10 metaka. Budući da se napad dogodio ubrzo nakon incidenta u Ukrajini, postoji mogućnost da se radi o osveti.

Ubicu je saučesnik čekao na motoru marke “kavasaki”.

Nakon atentata policija je blokirala grad i posle nekoliko sati na ulici uhapsila muškarca sa crnim rancem. On je bez opiranja legao na zemlju da bi mu stavili lisice i zatim ga odveli u stanicu, ali su brojni svedoci rekli da osumnjičeni ne izgleda kao privedeni muškarac, pa je ubrzo pušten.

Španska policija je ranije istraživala Peruničića zbog poslova sa drogom, a godinu dana je proveo u zatvoru Botafogo na Gibraltaru.

Četiri osobe osumnjičene za ovo ubistvo uhapšene su 3. jula u Španiji. Policija je tom prilikom kao motiv navela rat “kavačkog” i “škaljarskog” klana. Dvojica uhapšenih su navodni počinioci ubistva, dok su druga dvojica navodno bili zaduženi za njihovo skrivanje.

Strahinja Stojanović ubijen iz drugog pokušaja

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Stojanovićev razneti BMW

Strahinja Stojanović ubijen je 13. septembra oko podneva u detonaciji bombe postavljene pod njegov terenac BMW X5. S njim u vozilu bila je i njegova devojka Sonja Suarez Gomez (45), koja je tom prilikom lakše povređena.

Stojanović je meta bombaškog napada bio i 2018, ali je tada pukom srećom, jer je zaboravio mobilni telefon u stanu, preživeo eksploziju automobila, u kom je bila njegova tadašnja devojka, mis Marbelje. Ovo se dogodilo manje mesec dana posle ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića koji je godinama branio Luku Bojovića i njegove saradnike. 

Inače, osumnjičeni za ubistvo, Milivoje Lovrenović, navodno se dovezao električnom biciklom do garaže na Novom Beogradu, postavio eksploziv pod džip, a potom posmatrao njegovo kretanje, kako bi aktivirao napravu. Bicikl je potom bacio u Savu, i kako se sumnja, odmah pobegao.

RepublikaFoto: instagram.com/soniasuarezgmz
Strahinja Stojanović i Sonja Suarez

Kako je Srpski telegraf tada saznao, Lovrenović je za ovo ubistvo dobio 300.000 evra. Lovrenović je tako unovčio znanje stečeno na ratištu.

- Postaviti eksplozivnu napravu na taj način ne može svako, to zahteva priličnu veštinu, znanje, ali i praksu. Čovek koji je to uradio prošao je vojnu ili policijsku obuku, usmeriti tako mlaz eksplozije, ka grudima žrtve da bi stradala pluća i postaviti bombu da otkine noge nije jednostavno. Pogotovo ako se ima u vidu da u plastičnom eksplozivu nema gelera, to nije ručna ili kasetna bomba, to je nešto što mora da se ručno napravi – rekao je sagovornik Srpskog telegrafa, stručnjak za eksplozive koji je insistirao na anonimnosti.

Prema rečima drugog izvora Srpskog telegrafa, Stojanović je bio blizak klanu braće Šaranović, tačnije Slobodanu Šaranoviću, koji su krvni neprijatelji Luke Bojovića.

- U ratu te dve porodice i njihovih saradnika poginulo je desetak ljudi, a među njima i kum Strahinje Stojanovića Pančevac Miloš Vidaković, koji je likvidiran u Budvi 2013. godine. Za to ubistvo su osuđeni članovi grupe Slobodana Šaranovića, koji je i sam bio na optužnici dok nije ubijen u Budvi 2017. godine. Na suđenju ubicama rečeno je da je u stanu u Budvi, u kom su boravile ubice, pronađen i DNK Strahinje Stojanovića, koji se nikada nije našao na optužnici, ali je svedočio u tom procesu – kazao je on.

Pink Panter likvidiran u garaži TC "Ušće"

RepublikaFoto: facebook.com
Aleksandar Šarac

Aleksandar Šarac (35) ranjen je sa dva metka koja mu je ubica ispalio u glavu 17. oktobra oko 16.20 časova u garaži tržnog centra Ušće, a preminuo je u Urgentnom centru nekoliko dana kasnije.

Šarac, koji je navodno bio član grupe Pink Panter je već tri puta ranije bio na meti ubica. Prvo je 2012. godine na njegovu kuću na Banovom brdu bačena bomba, a sličan pokušaj njegovog ubistva se odigrao i 2018. godine.

Naime, tada je bačena bomba na kuću reprezentativca i košarkaša Partizana Vukašina Vuleta Avdalovića na Banovom Brdu, i mnogo se spekulisalo zašto bi neko napao proslavljenog sportistu koji nije imao veze sa kriminalom.

Na kraju se ispostavilo da je na meti napadača najverovatnije bio upravo Aleksandar Šarac, prvi komšija Avdalovića.

Egzekutora stigla ista sudbina?

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Mesto ubistva

Osumnjičeni za ubistvo Aleksandra Šarca je Lazar Ilić (23) iz Kraljeva. On je, pošto je ispalio hice u glavu Šarca, mirno išetao iz TC i ispred objekta odbacio pištolj koji je policija našla.

- Lazar je prišao Šarcu s leđa i iz pištolja s prigušivačem ispalio mu je dva hica u glavu. Bio je obučen u crvenu jaknu, farmerke i patike. Imao je crni kačket na glavi i hiruršku masku, a na rukama rukavice. Nosio je crnu torbicu preko ramena, u kojoj je krio pištolj s prigušivačem. Kamere su ga snimile kad je ušao u centar na jedan od regularnih ulaza za kupce, a potom i dok je ulazio u garažu i bežao posle pucnjave - rekao je naš izvor iz istrage.

Egzekutor je donedavno bio samo sitni kradljivac iz Kraljeva. Istraga sve više vodi ka tome da on nikada neće biti priveden pred lice pravde jer nije isključena mogućnost da su ga nalogodavci ubili ubrzo posle napada na Šarca.

- Nije isključeno da je onaj ko je Lazara unajmio da uradi za njega prljav posao procenio da je on suviše rizičan svedok i da ga je vrlo brzo likvidirao, po principu mrtva usta ne govore. Postoji i mogućnost da je on učinio neku veliku grešku i da je zbog te greške kažnjen, ako mu je oružje ispalo i na taj način dopustio da ga identifikuju iako je bio maskiran maskom i kačketom. On bi mogao da bude bitan svedok za policiju, ali i nezgodan za one koji stoje iza likvidacija u "Ušću" - rekao je izvor Srpskog telegrafa.

Posle bombaških napada 2012. i 2018. godine, sumnja se da je Šarac bio i na meti Čabe Dera 2019. godine, ali je greškom ubijen njegov zet, Nebojša Marković.

Tu likvidaciju su zabeležile i kamere, na kojima se jasno vidi lice Čabe Dera kako izlazi iz belog "fijata" i ispaljuje nekoliko metaka u Markovića, koji je u tom trenutku sklapao kolica za bebu pored automobila.

Škaljarac ubijen u Belvilu

RepublikaFoto: Republika
Bojan Mirković

Bojan Mirković (34) izrešetan je 12. novembra u podzemoj garaži u naselju Belvil na Novom Beogradu. On je dovođen u vezu sa prethodno likvidiranim Aleksandrom Šarcem, članom Pink Pantera.

Mirković je koristio lažna dokumenta sa imenom Jordan B. Prema navodima svedoka, on je upucan ispred lifta ili u podzemnoj garaži.

Ubica je čekao da Mirković izađe iz supermarketa. Na mesto zločina je navodno došao električnim biciklom, a u rukama je nosio kacigu i pištolj sa prigušivačem.

Marković, za kog se veruje da je bio blizak "škaljarskom klanu", išao je da kupi hranu. Stigao je do podzemne garaže, gde je ugledao svog napadača i počeo da beži ka stambenoj zgradi i liftu. Međutim, ubica ga je sustigao i upucao na samom ulazu u lift pozemne garaže.

Prigušivač je najverovatnije razlog zbog kojeg niko od komšija nije znao šta se dogodilo i nije čuo pucanj, pisala je "Politika".

- On je bio dečko koji se stalno vraćao kući sa kesama iz prodavnice. Baš je izgledao kao porodičan čovek - rekle su komšije Mirkovića za "Blic", na dan njegovog ubistva.

RepublikaFoto: printscreen
Likvidator Bojana Mirkovića

Komšije su, inače, za ubijenog Mirkovića imale samo lepe reči, navodeći da je bio fin i da se javljao u prolazu, a samo jedna stvar budila je sumnju.

- Pitali smo se šta on radi i čime se bavi, vozio je skupoceni automobil, ali nismo baš mislili da će od ovoga doći - rekli su za "Blic" stanovnici naselja Belvil u kojem je Mirković živeo i gde je ubijen.

Lazar T., D. K. i Filip Ivanović osumnjičeni su za likvidaciju i saučesništvo u ubistvu.

Prema dobro obaveštenim izvorima, posle zločina Lazar T. je sa majkom i D. K. kolima otputovao na Zlatibor, odakle je planirao da pobegne u Bosnu. Međutim, policija je, zahvaljujući operativnom radu, snimcima sa video-kamera, kao i DNK forenzičkim nalazima, uspela brzo da sklopi mozaik Bojanove likvidacije i da uđe u trag ovoj ekipi, bliskoj "kavačkom klanu". Prvo su pali Ivan Nikčević iz Nikšića i Beograđanin Bojan Kovačević zbog sučesništva, a potom i Lazar T., D. K. i Filip Ivanović sa Cetinja.

U Bosni je ekipa imala štek-stanove gde je trebalo da se sakrije dok se ne slegne prašina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading