VELIKI JUBILEJ U ČAST 225 GODINA OD ROĐENJA PUŠKINA: U Novom Sadu održaće se prosvetiteljski koncert!

Autor:

Zabava

17.05.2024

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U čast velikog jubileja, 225 godina od rođenja jednog od najznačajnijeg ruskog pesnika svih vremena A. S. Puškina - u Kulturnom centru Novog Sada, 19. maja, u 19 časova - održaće se prosvetiteljski koncert, pod nazivom ”PUŠKINOV MUZIČKI VENAC”, koji organizuje Udruženje Crnogoraca u Novom Sadu.

VELIKI JUBILEJ U ČAST 225 GODINA OD ROĐENJA PUŠKINA: U Novom Sadu održaće se prosvetiteljski koncert!

Foto: Novak Abramović

U čast velikog jubileja, 225 godina od rođenja jednog od najznačajnijeg ruskog pesnika svih vremena A. S. Puškina - u Kulturnom centru Novog Sada, 19. maja, u 19 časova - održaće se prosvetiteljski koncert, pod nazivom ”PUŠKINOV MUZIČKI VENAC”, koji organizuje Udruženje Crnogoraca u Novom Sadu. Reč je o programu vokalno-instrumentalne muzike, inspirisane stihovima A. S. Puškina, a koji će premijerno biti izveden ovom prilikom u Novom Sadu.

U okviru pomenute svečanosti, nastupiće: Sara Vujošević Jovanović (sopran), Dmitrij Grinih (bariton), Tanja Bogdanović (violina), Anja Abramović Vujović (klavir), dok će publiku kroz muzikološku priču o liku i delu A. S. Puškina (i njegovoj ulozi u stvaralaštvu najznačajnijih ruskih kompozitorskih škola 19. veka) voditi dr muzikologije, docent dr Sara Vujošević Jovanović, koja i potpisuje autorstvo koncepta ovog prosvetiteljskog projekta.

Vrlo je simboličan i podnaslov ovog koncerta, koji označava prevod jednog od stihova iz Puškinove planetarno popularne pesme ”Noć”: ”I srce ponovo plamti i gori, jer ne može da ne voli”.

Suštost ovog visoko intelektualnog programa jeste pokazati kako je Puškinova poezija (i dan danas aktuelna) uvek živa i uzvišena, najbolje našla svoj izraz u muzici velikih ruskih kompozitora 19. veka. Program obuhvata dela stvaralaca, savremenika poete: A. Aljabjeva, A. Verstovskog, M. Glinke, A. Dargomižskog... ali i umetnika koji su bili duboko upućeni, inspirisani i oblikovani Puškinovim delom - videći u poeti ne samo klasičara, već i umetničkog srodnika na putu njihovog izuzetnog kreativnog izraza: P. Čajkovskog, N. Rimskog-Korsakova, C. Kjuija, S. Rahmanjinova...

Autorka projekta, Vujošević Jovanović, govoreći o premijernom izvođenju koncerta, pozvala je publiku da dođu na koncert sa vrlo primamljivom najavom:

- Aleksandar Sergejevič Puškin, genijalac velike ruske književnosti, bio je majstor ljubavnih stihova koji su prodrli u srca generacija. Reči nežnosti i strasti oživljavaju ljubavnu čežnju u svakom čitaocu. Kroz njegove stihove, ljubav postaje večna tema, poput reke koja neprestano teče kroz naše duše. Puškinova poezija podseća nas da ljubav nije samo osećaj, već snaga koja pokreće svet i nadilazi vreme i prostor. Duboko sam emotivno vezana za Novi Sad, koji me podseća na nezaboravne studentske dane i moju fantastičnu, voljenu profesoricu Veru Kovač Viktai. Pozivam moje drage Novosađane da nam se pridruže 19. maja, u Kulturnom centru Novog Sada i prisustvuju svojevrsnom vremeplovu i spoju svevremene književnosti i muzike.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading