ODLUČENO: Ovaj grad je nova PRESTONICA kulture Srbije!

Autor:

Zabava

29.02.2024

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka kulture Maja Gojković prihvatila je predlog da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine, saopštilo je ministarstvo.

ODLUČENO: Ovaj grad je nova PRESTONICA kulture Srbije!

Foto: Shutterstock

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije" donela je predlog Odluke koji je prihvatila Maja Gojković, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, "na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti".

U obrazloženju je navedeno da je Zrenjanin svoju kandidaturu predstavio pod umetničkim konceptom "Meandri grada - tokovi kulture, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike. Ministarstvo kulture je saopštilo da u svojoj kandidaturi Zrenjanin ima "detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada".

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

Zrenjanin planira realizaciju svog programa u četiri celine, među kojima je "Banatsko izobilje posvećeno multikulturalnosti i tradiciji tog kraja, a "Arhiotipija arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana (1887-1965).

Kako je navedeno, celina "Ambasada kulture je posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji, dok je "LOKUS" posvećen urbanoj kulturi i nudi više od 50 novih umetničkih projekata. U saopštenju je navedeno i da Zrenjanin kandiduje deset infrastrukturnih projekata u kulturi, među kojima su prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost i obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom.

Tu su i otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog (1880-1959) i uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.

Na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u programu "Prestonica kulture Srbije 2025", koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava. Početak realizacije projekta Zrenjanin - Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine, najavilo je Ministarstvo kulture.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading