OVO SU PREDLOZI ZA NACIONALNE PENZIJE: Prijavljeno mnogo POZNATIH, a nagrada samo DVADESET!

Autor:

Zabava

24.02.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Trka" za nacionalne penzije ulazi u foto-finiš!

OVO SU PREDLOZI ZA NACIONALNE PENZIJE: Prijavljeno mnogo POZNATIH, a nagrada samo DVADESET!

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

Komisija Ministarstva kulture, koja odlučuje o dobitnicima doživotnih mesečnih novčanih naknada zasedaće sledeće sedmice, nezvanično saznaju "Novosti". Pred njom će se naći predlozi esnafskih udruženja. Zadatak će ponovo biti težak i delikatan: među šezdesetak nominovanih, moraće da odaberu samo 20, prema njihovim kriterijumima - najzaslužnijih. Kao i uvek, uz radost dobitnika, očekuju se i burno reagovanja dela javnosti, sklonog onima koji nisu prošli.

Treći konkurs raspisan je 26. decembra, posle osam godina pauze. Reprezentativna udruženja iz 22 oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi, dobili su zadatak da među mnoštvom zaslužnih penzionera iz svojih oblasti (predlaže ih članstvo), naprave gusto sito, i komisiji dostave samo tri obrazložena predloga. Kratka biografija, ocena vrednosti doprinosa, lista nagrada i priznanja prate kandidature.

Republika

Foto: E-stock/Konstantin Bacetic

Svetislav Bule Goncić, upravnik Narodnog pozorišta

Sve to uskoro stiže na sto članovima komisije, u kojoj su upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, direktorka Muzeja na otvorenom "Staro selo" Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijaković, operski pevač Nikola Kitanovski i glumica Vjera Mujović.

Biranje budućih "nacionalnih penzionera" iz redova pisaca je već tri godine zajednički posao UKS-a i SKD-a. Oni svoja tri kandidata selektuju tako, što naizmenično, svake godine jedna asocijacija a potom druga, predlažu jednog, odnosno dva kandidata. Sada je Udruženje književnika kao svoje favorite istaklo Baju Lukovića i Luna Levajca, dok je Srpsko književno društvo ponovilo kandidaturu Dragana Velikića, od pre nekoliko godina, piše gorepomenuti medij.

Republika

Foto: ATA Images

Radmila Živković

Dramski umetnici po pravilu ne vole da unapred otkrivaju karte. Ipak, nezvanično se saznaje da je ove godine Udruženje dramskih umetnika Srbije istaklo - rediteljku Vidu Ognjenović i glumce Radmilu Živković i Svetozara Cvetkovića. Udruženje filmskih umetnika Srbije je spisak kandidata pravio i predavao sa Udruženjem filmskih glumaca, te se na njemu uz dve filmske glumice - Ljiljanu Blagojević i Goricu Popović, kao treći predloženi našao poznati montažer i reditelj dokumentarnog filma Branislav Milošević.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Ljiljana Blagojević

Udruženje kompozitora Srbije predloge je usaglasilo sa Udruženjem kompozitora Vojvodine, te je UKS predložio dva kandidata - muzikologa prof. Mirjanu Veselinović Hofman i kompozitora Dragoljuba Ilića. Predlog UKV je kompozitor Stevan Divjaković.

Kada su u pitanju odluke ULUS-a i SULUV-a, njihove odluke su potpuno transparentne i još od 30. decembra su mogle da se pročitaju na sajtu Udruženja likovnih umetnika Srbije. Na pozive ovih udruženja odazvalo se ukupno 14 umetnika. Komisija, u kojoj su ispred ULUS-a bili Marija Šavija, Slobodan Stojanović, Isidora Fićović, a ispred SULUV-a - Bosiljka Zirojević, Bojan Novaković i Jovanka Ulić, kao i spoljni član, Slavica Žarković, istoričarka umetnosti, jednoglasno je donela odluku da uslove propisane u Javnom pozivu Ministarstva najbolje ispunjavaju likovni umetnici Aleksandar Cvetković, Nevenka Stojsavljević i Dobri Stojanović.

- Navedeni kandidati neosporno su doprineli razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, dobitnici su najznačajnijih nagrada i priznanja iz oblasti likovnih umetnosti i imaju obrazloženu ocenu vrednosti doprinosa u oblasti likovne umetnosti. Kako dela ovih umetnika spadaju u neka od najreprezentativnijih dela domaće umetnosti, koja je istovremeno imala značajan međunarodni domet, smatramo da svi gore navedeni umetnici imaju nesporiv nacionalni značaj i zaslužuju najveću pažnju Komisije Ministarstva - zaključuje se u saopštenju.

Članovi ULUPUDUS-a kandidovani su, naporedo sa još dve esnafske organizacije - Udruženjem arhitekata Srbije i UPIDIV-om. Na zajedničkoj arhitektonskoj listi su akademik Branimir Mitrović i Dušan Tešić. Dok su ULUPUDUS i UPIDIV predložili Ljiljanu Ćinkul, istoričara umetnosti, likovnog kritičara, umetničkog direktora Grafičkog kolektiva, Jugoslava Vlahovića, karikaturistu i ilustratora i Aleksandra Pedovića, grafičkog dizajnera iz Novog Sada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Vule

24.02.2024 16:58

Od glumca jedino Vesna Pecanac, zbog Zivka ako nista drugo a izgleda nije ni predlozena.