DODATNIH 2,3 MILIONA EVRA ZA OBNOVU JDP! Vlada Srbije donela zaključak o opredeljivanju novih sredstava za sanaciju!

Autor:

Zabava

24.02.2024

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Panirani radovi su u toku, s tim da se vodi računa da se pozorišna sezona i izvođenje predstava odvija po planu"

DODATNIH 2,3 MILIONA EVRA ZA OBNOVU JDP! Vlada Srbije donela zaključak o opredeljivanju novih sredstava za sanaciju!

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva kulture, donela zaključak o opredeljivanju 2,3 miliona evra dodatnih sredstava za obnovu i sanaciju Jugoslovenskog dramskog pozorišta(JDP), objavljeno je danas na Instagramu Ministarstva.

- Pored ranije opredeljenih 1,6 miliona evra, do sada je ukupno izdvojeno skoro četiri miliona evra za potpunu sanaciju i rekonstrukciju zgrade JDP-a, koja podrazumeva sanaciju krova, rekonstrukciju pozorišnih sala i zamenu stolica, mehanizama scenske tehnike i liftova -  istaknuto je u objavi Ministarstva kulture.

Kako je navedeno, "planirani radovi su u toku, s tim da se vodi računa da se pozorišna sezona i izvođenje predstava odvija po planu".

Iz Ministarstva su dodali da je "ovim sredstvima iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope planirana i izrada projekta za izvođenje za novu scenu 'Bojan Stupica', a rad na ovom objektu započeće nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije".

- Na ovaj način se nastavlja sa ulaganjima u kulturu i obnovu ustanova kulture od strane Ministarstva kulture i Vlade Srbije - ističe Ministarstvo.

Jugoslovensko dramsko pozorište osnovano je 1947. godine kao reprezentativno pozorište nove Jugoslavije. Mnogi najznačajniji glumci iz Zagreba, Novog Sada, Sarajeva, Splita, Ljubljane i drugih gradova pozvani su da učestvuju u stvaranju ovog pozorišta.

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Maja Gojković, ministarka za kulturu i informisanje

Jugoslovensko dramsko pozorište

1947. godine, reditelj Bojan Stupica je postavljen na čelo kuće kao umetnički rukovodilac. On i kritičar Eli Finci postavili su temelje repertoarske orijentacije JDP-a kao pozorišta visokog literarnog nivoa. To će ostati kao osnovna orijentacija JDP-a do današnjeg dana, s tim da je, pored literarnog, element scenskog dobio ravnopravno mesto. Prva predstava je odigrana 3. aprila 1948. a reč je o komadu "Kralj Betajnove" Ivana Cankara u režiji Bojana Stupice. Ovaj dan se obeležava kao dan JDP-a i tog datuma se dodeljuju godišnje nagrade

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading