VATRENA STIHIJA U OBRENOVCU! Sve kuće u selu Zvečka bile su u opasnosti od požara!

Autor: M.B.

Hronika

24.02.2024

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki požar u selu Zvečka kod Obrenovca.

VATRENA STIHIJA U OBRENOVCU! Sve kuće u selu Zvečka bile su u opasnosti od požara!

Foto: shutterstock

Napušteni majdan u selu Zvečka kod Obrenovca bio je poprište velikog požara koji je izbio sinoć, prenosi RTV Mag. Vatrogasci su brzom intervencijom uspeli da spreče širenje vatre ka obližnjim kućama, čime su sprečene potencijalno katastrofalne posledice.

Paljenje smeća kao uzrok požara

Nezvanično saznajemo da je do požara došlo zbog paljenja smeća na deponiji koja se nalazi u napuštenom majdanu. Ova neodgovorna praksa izazvala je širenje vatre na nisko rastinje, što je rezultiralo velikim požarom koji je ugrozio okolna naselja.

Hitna intervencija vatrogasaca

Vatrogasci su odmah reagovali na poziv za pomoć i uputili se na mesto požara. Njihova brza reakcija i hrabrost sprečili su dalje širenje vatre i omogućili lokalnom stanovništvu da bude bezbedno.

Opasnost od požara i zaštita životne sredine

Požari poput ovog predstavljaju ozbiljnu pretnju kako za imovinu tako i za životnu sredinu. Pored neposredne opasnosti požara, takve situacije mogu dovesti do zagađenja vazduha i uništavanja prirodnog staništa za biljni i životinjski svet.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije

Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading