OTVOREN 52. FEST: Evo ko je osvojio nagradu BEOGRADSKI POBEDNIK - o jednoj situaciji SVI PRIČAJU! (FOTO)

Autor:

Zabava

23.02.2024

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras je svečano otvoren 52. FEST, na kome će biti prikazano 108 filmova!

OTVOREN 52. FEST: Evo ko je osvojio nagradu BEOGRADSKI POBEDNIK - o jednoj situaciji SVI PRIČAJU! (FOTO)

Foto: ATA Images

Večeras je u svečenoj sali mts dvorane, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, otvoren 52. FEST. Narednih deset dana biće prikazano 108 filmova, a slogan ovogodišnjeg festivala je "Idi i gledaj". Inspiracija za naziv dolazi i istoimenog filma reditelja Elema Klimova, koji je nastao 1985. godine.

Republika

Foto: ATA Images

Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović

Na otvaranu FEST-a svirao je bend Artan Lili, dok su voditelji programa bili glumci Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović. Publici se obratio i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetični direktor FEST-a.

Republika

Foto: ATA Images

Jugoslav Pantelić

- "Idi i gledaj" predstavlja jednostavan poziv upućen najpre vama, ljubiteljima sedme umetnosti, da otvorena srca priđete filmovima koji dolaze sa najrazličitijih krajeva sveta i poručuja najrazličitije priče svaki na svoj način. Znam da svako najpre bira filmove prema svom ukusu, rediteljima ili glumcima koje voli, ali dozvolite da određeni deo vašeg izbora obuhvati nešto neočekivano. Neki film oko mene znate mnogo ili ne znate gotovo ništa. U današnje vreme, barem ne oskudevamo u informacijama, pa su nam na jedan klik dostupne godine o svim mogućim filmovima i često imamo o njima formirane mišljenja pre nego što ih i pogledamo. Idi i gledaj, za mene zato predstavlja i pokušaj da povratimo osjećaj iznenađenja i otkrivanja, onaj osjećaj kada nešto vidimo po prvi put. Pretpostavljam da ste svi već proučili program Festa i da znate svoje favorite - rekao je Jugoslav Pantelić.

Mnoge poznate ličnosti prošetale su crvenim tepihom, između ostalog i članovi stručnog žirija, predvođeni Radivojem Rašom Bukvićem.

Raša Bukvić predstaviće svoj prvenac, kratkometražni film "Još jedan dan" sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi.

Republika

Foto: ATA Images

Želimir Žilnik dobio nagradu

NAGRADA "BEOGRADSKI POBEDNIK"

Nagradu "Beogradski pobednik" za doprinosj filmskoj umetnosti primio je Želimir Žilnik, koji je u svojoj karijeri snimio oko 60 filmova.

- Zahvaljujem se svima na ovoj nagradi. Prvo zato što znam, kao što svi mi znamo, da je Fest festival sa najboljim repertoarom i najinteresantnijim filmovima svake godine u Srbiji, jer traje sad već 52 godine. Uvek kad sam na ovom festivalu bio, ja sam faktički bio u jednom procesu ne samo gledanja, nego i učenja. Ne znam da razume se raditi ovako dugo, tu ne mogu a da se ne setim, da u stvari ovih 50-ak, 60-ak filmova ne bih mogao da uradim ni jedan posto, da nisam imao fantastičnu kreativnost i energiju saradnika. A saradnici u ovim filmovima, ako se uzme u obzir pre svega interpretatori, što profesionalni momci, zatim razume se, tehnička ekipa, producenti i tako dalje, njih je bilo za ovih 60 godina toliko koliko vas sada ima ovde u sali i na balkonu - rekao je Žilnik.

Žilnik je od uzbuđenja zaboravio da zvanično otvori 52. FEST.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading