SRAM IH BILO, OSTANI SLOBODAN: Kolege stale uz Miloša Bikovića nakon što je IZBAČEN iz "Belog lotusa" (FOTO)

Autor:

Zabava

04.02.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored glumaca I reditelja, jednog od naših najuspešnijih filmskih umetnika podržale i druge poznate ličnosti.

SRAM IH BILO, OSTANI SLOBODAN: Kolege stale uz Miloša Bikovića nakon što je IZBAČEN iz "Belog lotusa" (FOTO)

Foto: ST/Dragan Kadić/Nemanja Pancic/V. Lukic, Tanjug/S. Radovanovic, ATAImages

 

Nakon što je produkcija HBO odlučila da srpskog glumca Miloša Bikovića, koji je dobio ulogu u trećoj sezoni serije "Beli lotus" ("White Lotus"), izbaci iz projekta zbog protesta ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje je našu filmsku zvezdu optužilo da navodno podržava ruski genocid u ovoj zemlji, veliki broj Bikovićevih kolega stao je uz njega i pružio mu snažnu podršku.


Naime, prvobitno je bilo objavljeno da će se jedan od naših najuspešnijih glumaca pojaviti u novoj sezoni planetarno popularne serije, a tu vest su mnogi dočekali s radošću. Zatim je, kao bomba, odjeknula vest da do toga ipak neće doći jer je iz političkih razloga sklonjen s projekta.


Povodom ovog slučaja Miloš je izdao saopštenje na tri jezika - srpskom, engleskom i ruskom.


- Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi - poručio je Biković i dalje naveo:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

 


- Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti. Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo "White Lotusa", TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim da zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni.


Putem društvenih mreža odmah za njim oglašavale su se i druge javne ličnosti. Glumac Ivan Bosiljčić je ispod Miloševe objave ostavio četiri crvena srca i ruke podrške.


- Ostani slobodan - poručio mu je kolega i prijatelj Miodrag Radonjić, dok je glumica Nada Macanković, zgrožena ovakvom odlukom, takođe stala uz jednog od naših najpoznatijih glumaca, uputivši produkciji koja ga je bez ikakvog osnova izbacila iz serije:


- Sram ih bilo!


Glumica Nina Janković oglasila se na društvenoj mreži i izrazila nezadovoljstvo što se u umetnost uplela politika.

 

 


- Duboko sam pogođena nepravdom prema mom kolegi i prijatelju Bikoviću. On je izuzetan glumac čiji talenat prevazilazi jezičke granice. I pored svega, sigurna sam da će njegov talenat naći put do publike širom sveta - napisala je Nina.


Reditelj Miloš Avramović takođe se oglasio povodom ove nepravde:


- Kao neko ko je odrastao na američkoj kinematografiji i pop kulturi, pitam se koji su dometi i granice "cancel" kulture... Gde počinje i gde se završava umetnička sloboda? Nisam mogao ni da zamislim da će jedna takva produkcija, kao što je HBO, sebi dozvoliti da im jedna država određuje kasting? Da im se meša u rad? U umetničku slobodu reditelja kao što je Majk Vajt? Miloš je dobio ulogu zato što je talentovan glumac, a izbačen je za pet dana zbog tvita ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje je iznelo maliciozne i neutemeljene izjave. Velika podrška za mog brata, prijatelja. Ostani slobodan!

Putem Instagrama su se oglasili i druge Bikovićeve kolege i poznanici, kao što su Pavle Mensur, Miloš Petrović Trojpec, pevač Nikola Rokvić, voditeljka Kristina Radenković, reper Stefan Cvijović Cvija, Ivan Mihailović i drugi.

Mnogi umetnici ćute,
autošovinisti likuju!

 

Iako je nepravda učinjena Milošu Bikoviću kao umetniku bio trenutak da se svi koji se bave umetnošću oglase, dosta je i onih koji ćute, dok pojedini čak i likuju zbog sramne odluke produkcije HBO.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Predrag Azdejković prozvao autošoviniste

Na to je ukazao i gej-aktivista Predrag Azdejković, koji je na društvenoj mreži X, nekadašnji Tviter, prozvao one koju šire zlurade komentare.


- Zamislite kako bi reagovali oni koji se raduju kenselovanju Miloša Bikovića da srpska filmska industrija kenseluje sve glumce i reditelje koji ne podržavaju narativ Kosovo je Srbija - napisao je Azdejković u jednom od tvitova, dok je prethodno bio još oštriji:

 

 


- Autošovinisti su jedva dočekali da se raduju jer je Biković izbačen iz serije "Beli lotos"! Stoka!

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading