STIŽE LAUŠEVIĆEV POSLEDNJI FILM! Evo kada će se publika OPROSTITI od slavnog glumca!

Autor:

Zabava

16.12.2023

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriveno kada će publika moći da uživa u filmu "Ruski knozul"!

STIŽE LAUŠEVIĆEV POSLEDNJI FILM! Evo kada će se publika OPROSTITI od slavnog glumca!

Foto: E-Stock

Žarko Laušević

Miroslav Lekić, slavni reditelj i predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) otkrio je da Srbiju čeka uzbudljiva filmska 2024. godina. Kako je otkrio, već od marta će publika moći da gleda njegov film "Ruski konzul", u kome glumi i pokojni glumac Žarko Laušević.

Uspešno ste sproveli ove godine dva velika konkursa FCS i nema pritužbi na vaš rad. Da li ste iznenađeni?

- Nema negativnih reakcija od struke. FCS je uspešno sproveo dva konkursa, što je veoma važno za našu kinematografiju. Nije bilo skandala i pritužbi na filmove koji su izabrani, a lepo je reagovala na odabrane filmove i javnost. Komisije treba ostaviti da rade svoj posao.

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Miroslav Lekić

Da li ste im nešto sugerisali?

- Samo jednu stvar, a to je da ne izaberu previše filmova, jer se sredstava tako rasparčavaju. Ljudi kad dobiju 150.000 evra po konkursu, to je veoma malo. Mi u FCS imamo tablu koju zovemo zid plača. Na njoj stoji 20 nerealizovanih filmova, koji još ne mogu da budu snimljenih zbog izuzetno malih sredstava. Optimalno je da se izaberu tri ili četiri filma. Samo tako mogu da se dobiju veća sredstava i da se lakše uđe u realizaciju.

Da li ste se svesno žrtvovali kad ste prihvatili da budete na čelu FCS, jer naredne četiri godine ne možete da konkurišete za snimanje novog filma?

- Naravno. Ne možete konkurisati za sredstva kao predsednik. Ne bih to nazvao žrtvom. Hteo sam da pomognem svojim znanjem i iskustvom srpskoj kinematografiji. Svesno sam se prihvatio te uloge. Počele su neke stvari da se dešavaju i tek će biti lepih vesti.

Kako napreduje montaža vašeg novog filma "Ruski konzul"?

- Dobro. Završena je montaža slike, a sad nas čeka zvuk. Piše se muzika za film, koju rade Aleksandar Kovač i Roman Goršek. Do kraja godine biće gotovi i specijalni efekti. Očekujem premijeru već početkom marta.

Republika

Foto: FCS/Goran Đukanović

Laušević u filmu "Ruski konzul"

Da li će film biti spreman za Fest?

- Selektor Festa Jugoslav Pantelić nam je uputio poziv da "Ruski konzul" otvori ili zatvori Fest. Videćemo. On mora da pogleda taj film. Poziv smo dobili blanko, na osnovu moje reputacije, ali i zato što je to poslednja uloga Žarka Lauševića, i to velika. Stigla je ponuda. Jugoslav će pogledati film, pa možda i odustane (smeh). Trenutno je to strategija za novi film.

Kakav je Žarko Laušević u filmu?

- Ne znam njegovu lošu ulogu. Mislim da će ova moći da se svrsta u red velikih, tipa onih u "Nožu" ili "Bolje od bekstva". Pogledajte ga samo u "Herojima Halijarda". Mislim da je uloga te veličine. Kad vidite film, shvatićete koliko je njegov odlazak veliki gubitak za našu kinematografiju.

Zanimljivo da je Žarko Laušević odrastao u Ulici Nikole Lekića na Cetinju, koja nosi ime po vašeg rođaku.

- Imamo Žarko i ja razne veze. Nas veže i kumstvo, ali i ulica koja nosi ime po mom rođaku Nikoli, koji je bio general u avijaciji. Bio sam tamo nekoliko puta. Ostale su samo uspomene i neka sećanja. Radujem se premijeri novog filma i našem ponovnom susretu, ali sam i tužan - ispričao je Lekić za "Kurir".

Republika

Foto: E-Stock

Žarko Laušević

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading