Veliki interes za srpsku kinematografiju na sarajevskom festivalu!

Autor:

Zabava

19.08.2022

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska kinematografija je u kontinuiranom razvoju, o čemu svedoče podaci o skoku izvoza audiovizuelnih i srodnih usluga, koji je porastao je sa 60 miliona evra u 2017. na 114 miliona evra u 2021, dok je uvoz tih usluga, u istom periodu, porastao sa 34, 6 na 111 miliona evra, istaknuto je na panelu „Mehur ili bum? Studija slučaja razvoja kapaciteta i infrastrukture produkcije Srbije" koji je u organizaciji Privredne komore Srbije danas održan na filmskom festivalu u Sarajevu, radi predstavljanja i promocije srpske kinematografije i unapređenja regionalne saradnje.

Veliki interes za srpsku kinematografiju na sarajevskom festivalu!

Foto: PKS

Zahvaljujući  trudu i dobroj saradnji svih aktera u ovoj industriji, godinama i decenijama pre nego što su startovali podsticaji Vlade, uz podršku Filmskog centra i Privredne komore Srbije, kroz pregovore sa Vladom, došlo se do odobravanja podsticaja i kao direktnu posledicu imamo rast filmske i TV produkcije u zemlji, kako domaće tako i uslužne, ukazala je Vida Samardžić, sekretarka Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije. Istakla je značaj regionalne saradnje, unapređenja turističke i saobraćajne infrastrukture, kao i legislative koja će omogućiti razmenu talenata i ljudi koji bi radili na zajedničkim projektima. 

 

- Trenutno imamo preko 3.500 preduzeća koja indirektno i direktno zapošljavaju i upošljavaju  oko 10.000 ljudi. Investicije se najviše plasiraju u opremu i izgradnju studija i setova - navela je ona.

Producent Igor Turčinović istakao je da je, kada je reč o oceni ekspanzije srpske kinematografije, pre u pitanju „big-beng" razvoj, jer je iznad svih očekivanja.

Prema njegovim rečima, nastup na sarajevskom festivalu i panel prošli su veoma zapaženo, o čemu svedoči izueztno interesovanje i odziv učesnika.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije smatra da odgovor na pitanje da li je bum ili babl, nije ni jedno ni drugo, nego je u pitanju proces koji traje. 

- Nadamo se da je audiovizuelni sektor i kinematografija prepoznat od strane države i da će ostati tako, jer je u pitanju ekonomski bitan deo naše privrede- ukazao je Matić.

- Ono što je sada neophodno jeste dobar balans između onoga što su servisi za strane produkcije i našeg autorskog filma i serije, kako se ne bi ugrozila umetnička produkcija. Talente i one druge ispred i iza kamere treba držati i na jednom iI na drugom mestu kako ne bi izgubili vidljivost na festivalima a uspešno pružili usluge svima koji dolaze kod nas da snimaju - poručio je on.

Među renomiranim učesnicima panela koji su kroz svoju prizmu i iskustvo predstavili razvojne kapacitete Srbije i aktuelnu situaciju u ovoj oblasti stvaralaštva, bili su i Alek Conić - direktor, producent i osnivač Clockwork Film Production, Boban Jevtić - šef strategije i razvoja sadržaja Firefly productions  i Sandra Đuričković - Nadzornik proizvodnje Work in Progress. Moderator skupa bio je Aleks Traila, konsultant za evropsku audiovizuelnu politiku pri Savetu Evrope – Eurimages.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading