Rat je ovde začin u svemu

Autor:

Zabava

02.11.2017

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protekle subote premijerno je na javnom servisu emitovana prva od devet epizoda igrane serije "Meso" scenariste Nikole Pejakovića, koju kao reditelj potpisuje Saša Hajduković. Publika je već upoznala porodicu Cvijetić, vlasnike čuvene banjalučke roštiljnice, ali i junake zvane Mirko i Slavko, i shvatila da će i u nastavku gledati priču koja bez dlake na jeziku govori o tranzicionom periodu u maloj sredini.

RepublikaFoto: youtube.com/andreadoria87
Kod nas je svaki period isti - jedni lažu, drugi pišu knjige zasnovane na tim lažima, dobijaju doktorate, kupuju status i truju omladinu
  • Zašto aluzija na slavne partizanske heroje Mirka i Slavka?

- To su heroji stripa, a ne slavni partizanski heroji, kako kažete... Ali upravo to vaše pitanje govori o tome da smo mi jednu propagandu, klasičnu komunističku propagandu, usvojili za istinu. Tako je i danas, i zato i ta aluzija. Ta njihova čuvena rečenica "Mirko, pazi metak!" metafora je čitavog tog perioda, perioda slatko-gorke prevare zvane SFRJ. I ovo je period prevare, ali, čini mi se, svaki period je isti - jedni lažu, drugi pišu knjige zasnovane na tim lažima, dobijaju doktorate, kupuju status, truju omladinu, i tako ukrug.

Danas imamo čist kriminal i laž koja se ne krije. Ne postoje ideali kojima se maskira pohlepa

  • Jesu li ovi vaši išta drukčiji od onih o kojima mlađa publika ništa ne zna?

- Jesu. Nemaju ideale. Nemaju ideale kojima maskiraju pohlepu i koristoljublje. Danas imamo čist kriminal i laž koja se ne krije.

  • Šta mi zapravo imamo od svih promena, osim dobrih viceva i replika u filmovima?

- Imamo iskušenja koja nas čine boljim ili gorim ljudima. Imamo mogućnost da pokažemo da li smo za raj ili pakao. Imamo mogućnost da stanemo na stranu dobra ili zla. Neki nisu imali ni to.

  • Kako i pod koliko slojeva se krije istina o traumama koje nose pripadnici svih naroda bivše Jugoslavije?

- Ako ste zatrpani lažima i na lažima pravite države i narode, promovišete laži i polulaži o jeziku, o naciji, o istoriji, nemate čemu da se nadate. Ako promovišete laž nauštrb istine, ako društvo puno licemera srlja u Evropu koja je prepuna licemera, nije važno koliko slojeva vas deli od istine, vi ste deo igre koja se završava katastrofom.

Čuvena rečenica "Mirko, pazi metak!" metafora je čitavog tog perioda, perioda slatko-gorke prevare zvane SFRJ

  • Da li nam je humor lekovit ili samo odgađa sumorna pitanja: šta ćemo sutra?

- Humor jeste lekovit, ali nije svemoguć. Humor je najbolja stvar koja se desila čoveku posle tela i čula koja je dobio. To nam je Bog dao na kraju, kao desert, da imamo nešto što nas teši i veseli, a uvek je tu.

  • "Meso" je deo trilogije. O čemu pričaju "Kosti" i "Koža"?

- I druga dva dela pričaju priču o Banjaluci danas i sutra. O našem vremenu i vremenu koje dolazi, bliskoj budućnosti. To su svedočanstva ovog vremena i naših nadanja i propasti; kao neke velike slikarske kompozicije sa puno likova, pokreta i karaktera. Ovo je spomenik ovom gradu i Republici Srpskoj, i naša velika ljubav i naš blagi prekor, sve je tu.

  • Možemo li uteći avetima iz prošlih ratova?

- Ne znam. Mislim da je teško pobeći od nečega što vam se ponavlja i od čega generacije pate, porodice se raspadaju, granice se menjaju. Rat je ovde začin u svemu. Kao i strane službe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading