OVE ŽENE IZ SENKE SU PROSLAVILE "OTVARAČICE USTA": Devedesetih su otpevale najveće hitove, a drugi im uzeli SLAVU I BOGATSVO!

Autor: M. K. V.

Zabava

03.01.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza dens pesama koje se i danas rado slušaju stoje poznate pevačice na čijem glasu su profitirale devojke koje su umesto njih samo otvarale usta. Dok su denseri na tezgama zgrtali ogromne honorare u hiljadama tadašnjih nemačkih maraka, devojke koje su im pozajmljivale glas su, kako se u to vreme spekulisalo, po pesmi dobijale iznose u visini od svega 50 sadašnjih evra.

OVE ŽENE IZ SENKE SU PROSLAVILE "OTVARAČICE USTA": Devedesetih su otpevale najveće hitove, a drugi im uzeli SLAVU I BOGATSVO!

Foto: ST/Dragan Kadić/Vladimir Lukić

Tokom devedesetih godina prošlog veka proslavile su se mnoge dens grupe hitovima koje su za njih inkognito otpevale "devojke iz senke" umesto takozvanih "otvaračica usta" koje su umesto njih uživale u popularnosti.

Naime, pesmama uz koje danas đuskaju i nove generacije svoj glas su davale Marija Mihajlović, Ivana Peters, Aleksandra Radović, Tanja Jovićević, a mnoge od onih koje su isprva samo otvarale usta na tuđi glas kasnije su i same propevale. 

 
Republika

Foto: Privatna arhiva

Ana Kokić priznaje da je i sama otvarala usta na tuđi glas pre nego što je propevala

- Nikad nisam krila da je na dva albuma grupe Energija pevao neko drugi. Bila sam mlada, tada sam imala samo 16 godina i nisam imala mnogo iskustva sa estradnim pevanjem. Već na trećem albumu pevala sam ja - izjavila je svojevremeno Ana Kokić, koja je otpevala pesmu "Kiša" benda Energija. U spotu je umesto nje bila manekenka, koja je kao i Ana na prethodna dva albuma otvarala usta.

- Devojka koja se pojavila u spotu "Kiša" je manekenka. Ona je samo otvarala usta. Ipak, mislim da je ona neobičnim fazonom, skrenula pažnju na grupu Energija - potrvdila je Kokićka.

Foto: ATA Images

Ivana Peters kaže da bi danas drugačije otpevala čuveni hit "Oči boje duge"

Iza velikog hita iz tog vremena "Oči boje duge" grupe Dr Igi stoji Ivana Peters, koja je kasnije i sama komentarisala svoje pevanje u tuđim pesmama.

- Spoj boje glasa, način na koji sam otpevala i teksta, možda je to dovelo do toga da sada bude kao neka himna. Sada mi sve to deluje naivno i otpevala bih je u potpuno drugačijem aranžmanu. Ja bih to mnogo promenila sada, posle ovoliko vremena - rekla je Ivana jednom prilikom.

Za poznati bend "Dobar, loš, zao" pevalo je nekoliko pevačica, a njihovu čuvenu pesmu "Bez tebe" otpevala je Aleksandra Radović.

Pevačica Tanja Jovićević pevala je na albumima "Modelsica", a Ceca Slavković je umesto otvaračica usta otpevala pesmu "Tornado" grupe Mej Dej.

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

Ceca Slavković je bila veoma popularna devedesetih

Najpoznatija studijska pevačica je Marija Mihajlović koja je potpisana kao pevačica na albumima najpoznatijih dens grupa kao što su Funki dži, Đogani, Dak, Dr Igi i drugi.

- Ja sam insistirala da na svim tim nosačima zvuka stoji moje ime i u kom sam svojstvu ja tu, tako da tu nema nikakve zabune. Jedina zabuna u tome je što ljudi više vole da gledaju televiziju, nego da čitaju šta piše na tim kasetama i CD-ovima. Te devojke koje se tu pojavljuju su igračice, a što one po scenariju moraju da otvaraju usta, ja ne znam - rekla je svojevremeno Mihajlovićeva na ovu temu.

Republika

Foto: printscreen/facebook

Marija Mihajlović je tražila da bude potpisana ispod pesma koje je otpevala za druge

U svakom slučaju, ove pesme, koje su obeležile jedno doba, iako su se u to vreme više gledale, nego što su se slušale, ostale su hitovi koji se i danas puštaju na tematskim večerima devedesetih godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading