AKO NAS TOPLOTNI TALAS NE DOKRAJČI, OVO SIGURNO HOĆE?! Jeziva pojava preti da PROGUTA čitav jug Evrope, a na udaru je i SRBIJA!

Autor:

Vesti

20.06.2024

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Južna Evropa i naše područje na udaru su toplotnog talasa i vrlo visokih temperatura. Još vrelije vreme biće narednih dana.

AKO NAS TOPLOTNI TALAS NE DOKRAJČI, OVO SIGURNO HOĆE?! Jeziva pojava preti da PROGUTA čitav jug Evrope, a na udaru je i SRBIJA!

Foto: facebook.com/IstraMet

Inače, ova vrelina do juga Evrope i našeg područja stiže usled uticaja termičkog visinskog grebena i veoma izraženog jugozapadnog visinskog strujanja, piše meteorolog Đorđe Đukić, prenosi Telegraf.

Sve ovo dodatno je pojačano i uticajem ciklona sa centrom iznad jugozapadne Evrope.

Dakle, pod uticajem ove sinoptičke situacije vreme narednih dana na Apeninskom i Balkanskom poluostrvui biće vedro i vrelouz temperature i do 40°C.

Osim vrele vazduše mase, do Evrope će sa severa Afrike preko zapadnog i centralnog Mediterana stizati i ogromne količine čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Glavnina puta ovog oblaka peska i prašine biće iz Alžira preko zapadne polovine Mediterana, Majorke, Sardinije, Sicilije i Korzike sve do severa Italije, Alpa, juga i istoka Francuske, juga Nemačke, a potom će ovaj "oblak" prekriti celu centralnu i južnu Evropu.

Kada je reč o našem području, Srbija će biti na rubnom delu, ali će ove čestice stići i do naše zemlje, dok se znatno više peska očekuje u atmosferi iznad Jadranskog mora.

S obzirom na to da se narednih dana iznad napomenutih predela Evrope, našeg regiona i Srbije biti dosta peska i prašine iz Sahare, atmosfera će biti veoma zamućena, a što će biti vidljivo time što plavo nebo neće biti u potpunosti plavo, a u predelima sa padavinama, očekuje se prljava kiša sa napomenutim česticama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading