U OVIM DELOVIMA SRBIJE DANAS MOGUĆA POJAVA SUPERĆELIJSKE OLUJE! Očekuje se već od 13 sati

Autor:

Vesti

24.04.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najniža temperatura biće od šest do 10.

U OVIM DELOVIMA SRBIJE DANAS MOGUĆA POJAVA SUPERĆELIJSKE OLUJE! Očekuje se već od 13 sati

Foto: republika

Nevreme

U Srbiji će danas biti promenljivo vreme, mestimično sa kišom, a tokom drugog dela dana moguće je i nevreme u nekim delovima Srbije.

Duvaće slab i umeren vetar, u Vojvodini i planinskim predelima i jak, zapadni i jugozapadni, posle podne i uveče u postepenom skretanju na severozapadni vetar. Najniža temperatura biće od šest do 10, a najviša od 14 na severozapadu do 21 stepena na jugoistoku Srbije.

U Beogradu u toku dana promenljivo oblačno, a od sredine dana povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Najniža temperatura biće od sedam do devet, a najviša oko 17 stepeni.

Zbog vremenskih nepogoda, na snazi je danas žuti meteo alarm i to u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, Šumadiji, Pomoravlju, i na teritoriji zapadne Srbije.

Hailz Srbija, meteorološki sistem, objavio je grafički prikaz delova Srbije gde je najizvesniji razvoj oluje tokom popodneva. Crvenom linijom obeležili su sektor sa najizvesnijom pojavom superćelija u terminu između 13 i 18 sati danas popodne. Dok je narandžasta - suva linija (područje inicijacije oluja).

"Severni delovi Mačvanskog, Kolubarskog i Šumadijskog okruga će imati najizvesniji jači razvoj popodnevnih oluja. Posle njih slede Sremski (južni deo), Podunavski, južni Banat, sever Braničeva. Potom i Beograd - južne opštine (Lazarevac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Mladenovac, Grocka).

Suva linija je područje gde se vazdušne mase razdvajaju na osnovu njihove tačke rose (vlage). Severnije od linije je vlažna i nestabilna atmosfera, južnije u nižim slojevima izrazito suva, usled fenirajućeg efekta jugozapadnog vetra. Zbog konvergencije vetra ka ovom sektoru i razlike u vlazi, ova linija je lokalizacija kreiranja olujnih oblaka, nakon čega će se oni otpuštati u više talasa popodne i premeštati jugozapadnim strujanjem prema severoistoku.

Smederevska Palanka (vlažniji sektor) ima tačku rose od oko 13 stepeni, jugozapad Srbije (suvi) oko nula stepeni", stoji u objavi Hilz Srbija.

Detaljna prognoza za naredne dane

Četvrtak

Umereno do potpuno oblačno i hladnije, na jugozapadu, jugu i jugoistoku mestimično sa kišom, dok će na visokim planinama u ovim predelima ujutru padati sneg. U ostalim predelima kiša će biti ređa pojava, a na severu se očekuju i sunčani intervali. Vetar uglavnom slab promenljiv, na istoku umeren severozapadni. Najniža temperatura od 3 stepena na severozapadu do 10 stepeni na istoku Srbije, a najviša od 12 do 16 stepeni. Uveče razvedravanje.

Petak

Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a u brdsko-planinskim predelima ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 2 do 7 stepeni, a najviša od 16 do 20 stepeni.

Subota

Pretežno sunčano i toplo. Vetar uglavnom slab promenljiv, na istoku umeren zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 4 do 9 stepeni, a najviša od 19 do 23 stepena.

Prognoza vremena do 2. maja

Pretežno sunčano i postepeno toplije. Početkom maja promenljivo, ponegde sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading