JUTRO DA SE SMRZNEŠ, A POPODNE PROLEĆE! Evo kakav dan je pred nama: Donosimo vremensku prognozu i za narednih NEKOLIKO MESECI!

Autor:

Vesti

21.03.2024

06:07 >> 06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je sredinom dana moguća kratkotrajna kiša.

JUTRO DA SE SMRZNEŠ, A POPODNE PROLEĆE! Evo kakav dan je pred nama: Donosimo vremensku prognozu i za narednih NEKOLIKO MESECI!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ, ST/N. MANDIĆ, Tanjug/J. ILIĆ

Prošla zima bila je jedna od najtoplijih u poslednjih 70 godina, a prema najavama Svetske meteorološke organizacije, mart će nastaviti ovaj trend.

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ističe da će temperatura tokom proleća biti iznad višegodišnjeg proseka, sa mogućim varijacijama u vremenskim uslovima.

VREME DANAS

Promenljivo oblačno, mestimično s kišom i pljuskovima. Više padavina posle podne, naročito na jugu i jugoistoku Srbije. Uveče u većem delu zemlje prestanak padavina. Temperatura će biti prijatna, ujutru od 4 stpena, tokom dana do 20 stepeni. U Beogradu je sredinom dana moguća kratkotrajna kiša. Temperatura oko 18 stepeni.


Prolećno vreme sa naglim promenama

Mihajlović upozorava da će proleće doneti temperature čak do dva stepena iznad proseka, ali i nagla zahlađenja. Prolećni meseci mogu doneti između 5 i 15 mraznih dana u nižim predelima, dok se očekuje između 12 i 20 letnjih dana sa temperaturom preko 25 stepeni.

Promenljivo vreme tokom početka proleća

Prvi dan proleća bio pretežno sunčan sa temperaturom između 11 i 16 stepeni, dok se očekuje porast temperature tokom petka i vikenda. Međutim, Mihajlović naglašava da će zahlađenje stići sa početkom sledeće nedelje, čak i sa mogućim snegom u planinskim predelima.

- Još danas bi bilo uslova za pojavu jutarnjeg mraza, u petak i za dane vikenda porast temperature, tako da bismo u petak i subotu imali maksimalnu temperaturu, u pojedinim mestima i oko 20 stepeni - kaže meteorolog Mihajlović.


Stabilizacija vremena i mogući pljuskovi

Stabilizacija vremena očekuje se u drugoj polovini naredne sedmice, ali će se i dalje smenjivati topli dani sa kišom. Mihajlović ističe da se do kraja marta ne očekuje sneg u nižim predelima, ali da će planinski predeli imati snežne padavine. Trenutno, na Kopaoniku ima samo 10 centimetara snega, što može razočarati ljubitelje zimskih sportova.

Prognoza za april

Mihajlović predviđa kišovit april sa temperaturom između 14 i 17 stepeni, što je nešto toplije od proseka. Padavine će se kretati u granicama proseka, a u drugom delu proleća očekuju se i kratkotrajni pljuskovi. S obzirom na najave, čini se da nas očekuje interesantan period sa naglim promenama temperature i vremenskih uslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading