"ZA POLA SATA MOŽE DA SE SRUČI DVOMESEČNA KOLIČINA PADAVINA!" Meteorolog Todorović otkriva kakvi nas PLJUSKOVI I GRMLJAVINE u narednom periodu očekuju (VIDEO)

Autor:

Vesti

07.03.2024

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Todorović ističe da je analiza svih pojava grmljavine u proteklih stotinu godina pokazala da se ovakav scenario događa jednom u deset godina.

"ZA POLA SATA MOŽE DA SE SRUČI DVOMESEČNA KOLIČINA PADAVINA!" Meteorolog Todorović otkriva kakvi nas PLJUSKOVI I GRMLJAVINE u narednom periodu očekuju (VIDEO)

Foto: Printscreen, Shutterstock

nedeljko todorović

U utorak uveče, Srbiju je zahvatila iznenadna kiša i jaka grmljavina, što je izazvalo iznenađenje kod mnogih. Meteorolog Nedeljko Todorović ističe da je ovakvo vreme nešto što nije uobičajeno za početak marta, te da je normalna grmljavina vezana za letnji deo godine, posebno za period od kraja aprila do početka oktobra, naročito u maju, junu i julu, piše Kurir. 

Retka pojava

Todorović ističe da je analiza svih pojava grmljavine u proteklih stotinu godina pokazala da se ovakav scenario događa jednom u deset godina. Iako je grmljavina bila prisutna samo na nekoliko mesta u Srbiji, Todorović naglašava da ovo nije neobično i da se takve pojave smatraju čistom prirodnom pojavom.

Superćelijske oluje i nepogode

Kada je reč o superćelijskim olujama, Todorović izbegava ovaj izraz ističući da se on često koristi za plašenje naroda. On naglašava da su letnje nepogode sa jakim vetrom, gradom i velikom količinom padavina već viđene u Srbiji stotinama godina unazad. Takođe, ističe da su nepogode karakteristične za našu klimu i da se očekuju svake godine, naročito tokom maja, juna i jula.


Iako su grmljavine u ovo doba godine retka pojava, Todorović naglašava da su one deo prirodnog ciklusa i da se očekuju i u narednim godinama. Dakle, i pored iznenađenja koje su izazvale, ove nepogode su deo karakteristika klime Srbije i predstavljaju prirodnu pojavu koja se može očekivati i u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading