SIBIRSKA ZIMA DO PONEDELJKA, PA ĆE SUNCE GREJATI SVE JAČE! Plus 16 na Svetog Jovana

Autor:

Vesti

12.01.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Led i mraz okovali su Srbiju, a meteorolozi najavljuju hladno vreme tokom cele sedmice.

SIBIRSKA ZIMA DO PONEDELJKA, PA ĆE SUNCE GREJATI SVE JAČE! Plus 16 na Svetog Jovana

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug Jadranka Ilic, Tanjug Milo Milivojevic

Od nedelje će temperatura rasti iz dana u dan, pa se već na Svetog Jovana očekuju sunčano vreme i plus 16 stepeni Celzijusa.

Tako se već u ponedeljak 15. januara očekuje promena vremena. Meteorolog Marko Čubrilo upozorio je da će dan kasnije uslediti prolazno pogoršanje s mogućom kišom ili snegom, ali temperatura će postepeno rasti, uz brzo otapanje snega u nizijama.

Meteorolog najavljuje jače otopljenje od srede 17. januara, a već u petak maksimalna dnevna temperatura može se kretati oko 15 stepeni Celzijusa, uz brzo otapanje snega i na višim planinama. I posle 20. januara očekuje se period relativno toplog vremena s čestim pojavama kiše. Ipak, zima se neće predati baš tako lako. Dugoročni modeli trenutno sugerišu mogućnost novog hladnog perioda oko 29. januara.

PUNA ORTOPEDIJA: PUCALE KOSTI NA LEDU

Za nepuna dva sata u Hitnoj službi Instituta za ortopediju Banjica obavljeno je 16 pregleda i pet prijema pacijenata zbog preloma i teških povreda. Reč je uglavnom o mlađim, zaposlenim ljudima, dok su stariji izbegavali da izlaze iz kuća na led.

Dr Ljubodrag Zajić, pomoćnik direktora Instituta za ortopediju Banjica rekao je da je slično bilo u ponedeljak, drugog dana Božića, kada se ljudi nisu mnogo kretali.

- Tada je bilo 120 pregleda i 21 prijem. Sad se većina okliznula na ulici. Uglavnom se radi o težim prelomima potkolenice i skočnog zgloba koji zahtevaju operativno lecenje - rekao je dr Zajić.

On je dodao da su ostali vraćeni kući s gipsom i da je povreda ručnog zgloba kod njih bila najčešća povreda.

- Institut Banjica je dežuran ponedeljkom i četvrtkom. Mi imamo ekipu od pet lekara i kapacitet da zbrinemo sve pacijente, ali bolje bi bilo da ih ima što manje. Savet građanima je da bez potrebe ne izlaze, a ako mora da se hoda po klizavom i zaleđenom terenu, onda je potrebna odgovarajuća obuća, pažnja i koncentracija, a ruke obavezno držute van džepova - rekao je dr Zajić.

Ljubitelji zime, snega, skijanja i sankanja tako imaju još nekoliko dana za uživanje uz suvo i hladno vreme. Noći će biti posebno hladne, naročito tamo gde će biti vedro i sa snegom na tlu ili u oblastima pod maglom. Ponegde može da se desi prolazni sneg, ali neće mnogo napadati.

Subota i nedelja donose silnu jutarnju hladnoću, s temperaturom od minus 12 do minus šest, a u planinskim kotlinama i do minus 16 stepeni. Subota će biti vrlo hladna, pa zimogrožljivima neće biti lako ni po danu s temperaturom od minus šest do nula Celzijusa, dok će u nedelju mraz popustiti, a maksimalna temperatura biće od minus jedan do plus pet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading