TEMPERATURA I DO MINUS DESET! Srbiju očekuju ledeni dani, a onda nagli porast temperature!

Autor:

Vesti

11.01.2024

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo do kada će trajati ledeni dani u našoj zemlji.

TEMPERATURA I DO MINUS DESET! Srbiju očekuju ledeni dani, a onda nagli porast temperature!

Foto: Tanjug

U Srbiji je i danas bilo veoma hladno. U Beogradu i na severoistoku Srbije temperatura je išla do - 6 stepeni Celzijusovih, a čak je i na planinama bilo toplije.

Razlog tome je temperaturna inverzija, tačnije pojava da temperatura vazduha umesto da opada, raste sa visinom. U tom sloju javlja se i magla, dok je iznad tog sloja vedro, zbog čega je magla u nizijama i kotlinama, a vedro u brdsko-planinskim predelima.

I na severu Vojvodine je vedro, na istoku Srbije i na krajnjem jugu Srbije, uz temperature do 4°C. Slično vreme očekuje se i tokom večeri i noći.

Hladno vreme zadržaće se do nedelje. Ujutro se očekuje umeren i jak mraz. Temperatura i do -10°C, lokalno i niže, a tokom dana u pojedinim predelima i dalje ispod 0°C, a na istoku će biti do 4°C.

Ledeni dan je termin u meteorologiji koja označava da temperatura tokom celog dana iznosi ispod 0°C.

Dalje, u subotu se u oblasti Homolja i na planinama istočne Srbije očekuje i pojava provejavanja slabog snega. Dok se u nedelju tokom dana očekuje sunčano i toplije vreme, uz maksimalne temperature od 2 do 8°C, u Beogradu do 5°C.

Nakon veoma hladne ove sedmice i vremena u skladu sa kalendarom, početak sledeće sedmice doneće prodor toplog fronta i blago otopljenje, ali i padavine. Očekuju se kiša u nižim, sneg na višim predelima, a u početku susnežice i ledene kiše može biti ponegde u nižim predelima, zbog toga što će podloga i niži sloj atmosfere i dalje biti hladniji od vazdušne mase iznad i one koja bude dolazila sa zapada i jugozapada.

Uslediće postepeni porast temperature vazduha, da bi potom usledio oko 17-18. januara usledilo osetnije otopljenje, uz temperature do 15°C.

Postepeno zahlađenje prema trenutnim prognozama usledilo bi kako bude odmicala treća dekada januara, prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading