BIN LADENOVE UBICE JURIŠALE NA KOŠARE! Zapadu se obilo o glavu regrutovanje mudžahedina za OVK: KASNIJE RAZNELI 52 ČOVEKA U LONDONU

Autor:

Vesti

14.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski junaci borili su se 1999. s najokorelijim teroristima sveta, povezanim i s napadom na Kule bliznakinje u Njujorku 2001..

BIN LADENOVE UBICE JURIŠALE NA KOŠARE! Zapadu se obilo o glavu regrutovanje mudžahedina za OVK: KASNIJE RAZNELI 52 ČOVEKA U LONDONU

Foto: livemint.com printscreen

Srpski junaci borili su se 1999. s najokorelijim teroristima sveta. Džihadisti iz celog sveta koji su u redovima OVK 1999. jurišali na Košare pod komandom brata jednog od vođa Al Kaide kasnije su sejali smrt bombaškim napadima u Londonu i svuda po svetu, posvedočio je britanski istraživački novinar Kit Klarenberg, koji je naveo da im je komandovao i brat jednog od šefova Al Kaide, za kog se sumnja da je isplanirao napad avionima na kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 11. septembra 2001.

BIN LADEN SVE PLATIO

Klarenberg je naveo da su OVK, Al Kaida i vojne i obaveštajne strukture SAD, Velike Britanije i Nemačke 1999. krenule da dovrše uništenje Jugoslavije.

- Nemački politikolog Matijas Kuncel rekao je da je BND u početku bio ključan u regrutovanju, obuci i naoružavanju terorista OVK. Berlin je bacio oko na rudarski kompleks Stari trg, ugalj, olovo, cink, kadmijum, zlato i srebro u vrednosti od najmanje pet milijardi američkih dolara u to vreme - objasnio je Klarenberg.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Napad na Kule bliznakinje 11. septembra 2001.

On je podsetio da je Stejt department početkom 1998. klasifikovao OVK kao terorističku organizaciju koju finansiraju neke arapske vlade i bogataši, uključujući nekadašnjeg poglavara Al Kaide Osamu bin Ladena, koji je je 1994. uspostavio bazu u Albaniji za prijem džihadista s Bliskog istoka. Jednu jedinicu OVK je čak predvodio brat Ajmana el Zavahirija, ideologa Al Kaide i Bin Ladenovog zamenika. Neki podaci ukazuju da je El Zavahiri bio mozak napada na Kule blizankinje u Njujorku 11. septembra 2001, kada je ubijeno 2.997. ljudi, a oko 25.000 ranjeno. Deceniju kasnije El Zavahiri je preuzeo je komandu nad Al Kaidom, kad je ubijen Bin Laden.

Za obuku OVK u Albaniji, američka vojna obaveštajna agencija angažovala je britanski MI-6, uz podršku specijalaca britanskog SAS. U Bosni se na strani muslimana borilo oko 3.000 mudžahedina i deo njih je prebačen na Kosovo. Njih je obaveštajno iz Prištine pokrivao britanski pukovnik Džejms le Mesur.

Na Kosovu obučavani za Siriju

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Pripadnici OVK

Mudžahedini su na Kosovu uhvatili dubok koren. Procenjuje se da se najmanje 300 Albanaca prethodne decenije pridružilo Islamskoj državi i Al Nusri, filijali Al Kaide u Siriji i Iraku, što je evropski rekord u odnosu na broj stanovnika.
Teroriste su za rat u Siriji obučavali na Kosovu instruktori iz OVK, ali i ekstremisti iz BiH. Navodilo se da se centri za obuku nalaze se u starim logorima OVK i kasarnama Kosovskog zaštitnog korpusa i da u njima vežbaju Sirijci, albanci i pripadnici Al Kaide iz afričkih zemalja.

FIJASKO MI6

Bivši američki tužilac i vojni obaveštajac Džon Loftus tvrdio je da je MI-6 regrutovao 1996. za OVK komandante terorističke grupe Pakistanaca iz Velike Britanije Bakrija Muhameda, Abu Hamzu i Haruna Rašida Asvata. Kasnije je Asvat bio centralna figura u istrazi napada na londonski metro 7. jula 2005, kada je poginulo 52 ljudi, kao i četvorica bombaša-samoubica, dok je oko 700 ranjeno.

Naime, Asvat se prethodne godine sastao s vođom bombaša-samoubica i njegovim saučesnikom u Pakistanu. Otputovao je iz Britanije u Indiju nekoliko sati pre napada u metrou, a sumnje da je bio obaveštajac MI-6 nikada nisu na zadovoljavajući način opovrgnute.

Razneli sebe i putnike

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Posledice bombaškog napada u londonskom metrou

U metrou u Londonu se 7. jula 2005, u razmaku od 50 sekundi, dogodila serija od tri samoubilačka teroristička napada tokom jutarnjih gužvi. Četvrta eksplozija dogodila se u autobusu na trgu Tavistok. Poginulo je 52 ljudi, pa je taj događaj najteži teroristički napad od eksplozije "Pan Amovog" aviona nad Lokerbijem s 270 poginulih, i najgora tragedija u Londonu od Drugog svetskog rata.
Londonska policija, na temelju prikupljenih ostataka bombaša-samoubica u metrou, saopštila je da su oni u ruksacima doneli bombe i onda ih lično detonirali. Sat kasnije, bomba u ruksaku jednog od terorista raznela je gornji sprat autobusa na liniji Kings Kros.

Ratovali u Avganistanu i Bosni

U kampovima OVK obučen je i Omar Kan Šarif, musliman rođen u Britaniji, koji je 2003. pokušao da izvede samoubilački napad u baru u Tel Avivu u Izraelu. Uplašio se u poslednjem trenutku i pobegao iz bara, dok je njegov saučesnik Asif Hanif iz Londona razneo dvojicu muzičara, konobaricu i sebe. Šarifovo telo u raspadanju kasnije je pronađeno kako pluta u moru.

Zna se da je on prisustvovao sastancima El muhadžiruna u Britaniji. Bio je obožavalac Abu Hamze, koji je ratovao protiv Sovjeta u Avganistanu i Srba u Bosni, a uhapšen je 2004. i osuđen na doživotnu robiju u SAD. Zna se i da je Šarif bio u kontaktu sa Sidike Kanom, jednim od bombaša-samoubica u londonskom metrou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading