SRPSKI TUŽIOCI ŠTITE KORAĆA? Otkrivamo zašto nema istrage protiv šefa mafije

Autor:

Vesti

29.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo za organizovani kriminal, na čijem je čelu Mladen Nenadić, ne istražuje desnu ruku Luke Bojovića, koju Francuzi sumnjiče za trgovinu drogom.

SRPSKI TUŽIOCI ŠTITE KORAĆA? Otkrivamo zašto nema istrage protiv šefa mafije

Foto: pixabay.com/Public

Filip Korać

Javnost već duže vreme šokira činjenica da Filip Korać, jedan od vođa "škaljarskog klana" i desna ruka Luke Bojovića, u Srbiji ima potpuno čist dosije, mada se radi o čoveku koga je i predsednik Aleksandar Vučić označio kao najopasnijeg u državi.

Mnogi se pitaju zbog čega je njegov slučaj vodilo Više, umesto Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), i zašto nikad nije izveden na saslušanje pred tužioca. Takođe, volšebno je skinut s crvene poternice i od tog trenutka je u Srbiji slobodan čovek. To možda ne bi bilo čudno da Korać nije uhapšen početkom oktobra u Mađarskoj, po poternici Francuske, koja ga tereti za trgovinu drogom, a do dokaza su došli razbijanjem Skaj aplikacije.

Spasić: Smešne optužbe za krupnu ribu

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Boža Spasić

Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže da je čudno da su naše sudije i tužioci pustili Koraća.

- To je tim čudnije što je služba skrenula pažnju da se sumnja da se radi o čoveku koji organizuje ubistva i trgovinu drogom. Ti dokazi ili indicije nisu prihvaćeni od naših tužilaca i suda, pa mu je na teret stavljeno falsifikovanje isprave, što je smešno kada se zna o kakvom kalibru kriminalca se radi.

ČIST SAMO U SRBIJI

Hapšen je i u Hrvatskoj zbog lažnog pasoša, a BiH ga potražuje kao organizatora narko-biznisa. Pitanje koje se nameće je jednostavno: kako to da je Korać samo u Srbiji čovek bez mrlje i dosijea i da samo srpski tužioci protiv njega nemaju nikakve dokaze?

- Neću odustati da pitam kako je moguće da ne postoji krivično delo za koje Filip Korać nije gonjen, a da nema nijedne presude - pitao se svojevremeno i predsednik Vučić.

Mnogi upiru prstom baš u Tužilaštvo za organizovani kriminal, na čijem je čelu specijalni tužilac Mladen Nenadić. Tome u prilog idu i nezvanična saznanja do kojih je došao naš list a koja kažu da su Francuzi odbili da proslede Koraćevu prepisku s provaljene Skaj aplikacije, sumnjajući da informacije cure i odlaze gde ne treba.

- I ne samo to. Razlog su i kontakti glavnog tužioca s osobom koju su zapadne službe označile kao narko-dilera. Sasvim dovoljno za nepoverenje - kaže izvor Republike.

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP Srbije, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, za naš portal kaže da je policija svojevremeno prikupila sasvim dovoljno materijala da jedna osoba postane svedok-saradnik protiv Koraća, ali da im je TOK iznova i iznova zahtev vraćao na dopunu.

- A bila je teška borba s vremenom da se svedok ne uplaši i ne odustane, posebno nakon što su mu ranili brata, i mi smo insistirali na hitnosti, međutim, TOK se nije obazirao na to. Na kraju je svedok odustao. Tako da su tada već počele da se rađaju sumnje da neko u tužilaštvu štiti Koraća - kaže Hrkalovićeva.

Spinovanje preko medija

Kako se sumnja, u opozicione medije se spinovane informacije o predsedniku Vučiću plasiraju, pre svega, preko J. Č.
- Svedoci smo svakodnevnog curenja podataka u te medije. Jasno je da određeni novinari imaju direktnu komunikaciju s tim tužilaštvom i da direktno od njih dobijaju informacije, što predstavlja kršenje više zakona i vršenje pritiska na sud. Takođe, drugi mediji, kao vaš, ne mogu da dobiju odgovor na ista i druga pitanja mesecima, tako da se javnosti uz pomoć TOK plasira samo narativ koji Šolakovi i drugi opozicioni mediji kreiraju - kaže Dijana Hrkalović.

NENADIĆ JE MORAO DA ZNA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dijana Hrkalović

Ona dodaje da je MUP podneo dopunu krivične prijave protiv Koraća za učestvovanje u logistici ubistva Blaža Đurovića i raspisao crvenu poternicu:

- Optužnica je pala samo mesec dana pošto je tužilac koji je u Višem javnom tužilaštvu radio taj predmet prešao u specijalno tužilaštvo. Bilo je jasno da je čekao momenat da pređe u TOK i da pusti da padne optužnica da bi izgledalo da on nije kriv za to. Ali, evo, ja vam kažem, za mesec dana je li mogao ko nov da stigne da se upozna s optužnicom i da je obori, pogotovu ako je blizak saradnik i radi sve u dogovoru s prethodnim tužiocem na tom predmetu? Sve je to bilo vrlo čudno.

Na pitanje kakva je Nenadićeva uloga u svemu tome i koji su mu motivi Hrkalovićeva kaže:

- Mladen Nenadić je šef tog tužilaštva, svakako da mora biti upućen u to šta to tužilaštvo radi ili ne radi. Ako ga nisu obavestili njegovi, mogao je iz medija da se obavesti i demantuje određene netačne stvari, a nije. A motiv može biti samo i uvek jedan - novac.

Nicović: Prečešljati sve strukture

Republika

Foto: Youtube/ Dokumentarne Emisije Balkan

Marko Nicović

Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije, za Srpski telegraf kaže da mafija može da kupi bilo koga jer raspolaže velikim novcem.
- Imaju svoje u policiji, tužilaštvu, sudu, politici, uvek postoji mogućnost da angažuju neku od svojih poluga. U svim sferama imaju logistiku. Tako se i dešava da neko ko je ozbiljan kriminalac bude oslobođen ili i ne bude optužen. Treba povesti istragu da se vidi kako on nije na optužnici, šta je s njim, da li je došlo do propusta, da li bilo uništavanja dokaza, sve strukture proveriti - dodaje Nicović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading