OPERACIJA "ZVONIK"! Zapad želi da zatre SRPSKU CRKVU NA KOSMETU

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obaveštajci prave medijsku pripremu da se SPC optuži za saradnju s navodnim srpskim teroristima i da joj se zabrani rad, što bi dovelo do egzodusa Srba

OPERACIJA "ZVONIK"! Zapad želi da zatre SRPSKU CRKVU NA KOSMETU

Foto: Profimedia

Zapadne obaveštajne službe uveliko sprovode akciju "Zvonik" (u originalnoj verziji "Belfraj"), koja ima za cilj da zatre srpsku crkvu na Kosmetu. Naime, SPC igra važnu ulogu u opstanku našeg naroda u situaciji kada ga Aljbin Kurti i Zapad drže u logoru usred 21. veka.


- Sponzorima nezavisnog Kosova, među kojima prednjači Velika Britanija, cilj je da se slomi bilo kakva klica otporu teroru i pokušajima da se, kako oni kažu, "zaokruži kosovska državnost". Na udaru su svi viđeniji Srbi koji moraju da budu eliminisani na ovaj ili onaj način, a posebno sveštenstvo. Oni su svesni da je Crkva održala srpski duh tokom vekova pod turskim ropstvom i da sada drži plamen vere i nacionalni identitet. Zatiranjem Crkve slomila bi se i poslednja nada u opstanak na tim prostorima - otkriva izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih službi.


BARAŽNA VATRA


Kako se saznaje, u toku je medijska baražna vatra s ciljem da se vrh SPC i sveštenici optuže za saradnju s "teroristima", a onda Kurtijevoj policiji daju odrešene ruke da silom upada u svetinje u potrazi za navodnim oružjem.


- Plan je da se monasi izbace iz manastira pod izgovorom da ne ometaju pretres i da se onda lako poturi doneto naoružanje i municija. To bi Prištini bio sasvim dovoljan razlog da zabrani bogosluženja, hramove zatvori i Crkvi zabrani rad. To bi bio signal preostalim Srbima za egzodus - pojašnjava naš sagovornik.


Deo ove tajne operacije je bio medijski napad na Manastir Banjsku, kada su albanski mediji, u trenucima kada se bukvalno ništa nije znalo o krvavom incidentu, optužili sveštenike u ovoj svetinji da čuvaju oružje za "teroriste". Ubrzo se demantijem oglasio Sinod SPC:


- Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane s Kosova i Metohije.
Uvod u akciju je bio govor predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns, koja je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.


UKLJUČILI I KLARKA


- Zato je bezbednosna slika tako surova. Predugo nismo uspevali da prozovemo naoružane srpske milicije, koje deluju na severu Kosova. U vladi su svesni, s vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dobijanje dozvole traje predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje - rekla je Kernsova.
Gle čuda, baš u britanskom Gardijanu oglasio se, po zlu poznati, general Vesli Klark, glavnokomandujući agresije NATO na Srbiju 1999, iznoseći istovetne optužbe.

Foto: Profimedia

Vesli Klark

 

- U Manastiru Banjska je bilo uskladišteno oružje, što duboko zabrinjava. Takvih slučajeva je bilo i tokom naših ranijih iskustava na Balkanu devedesetih godina, kada su pojedini manastiri bili uporišta srpskog nacionalizma, što nije isključivalo njihovo korišćenje kao arsenala naoružanja. Nadam se da će Kfor insistirati da sve to bude provereno - rekao je Klark.

Karan: Udar na temelje pravoslavlja


Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS, za Srpski telegraf ocenjuje da je Zapad, s Britancima i Kurtijem na čelu, procenio da je SPC snažan oslonac srpskog naroda na Kosovu.


- Tamo su naši najstariji manastiri, izvorni deo naše SPC. I zato čine sve da kompromituju Crkvu vodeći sumanutu kampanju u kojoj govore da je infrastruktura SPC leglo terorista i kriminalaca, čije svetinje su navodno objekti za skrivanje oružja, koje se dovozi kolima hitne pomoći. Nisu slučajno izabrali ni Banjsku, tamo je jedan od naših najstarijih manastira. Pokušali su jednim udarcem da kompromituju i SPC i srpski državni vrh - kaže Karan.

General ugrožava opstanak svetinja


Reagujući na Klarkove laži, Eparhija raško-prizrenska je saopštila da iguman Banjske i bratija nisu bili u stanju da kontrolišu dešavanja 24. septembra i da su naoružana lica samostalno ušla i prilikom povlačenja ostavila deo oružja i opreme.


- Posle detaljnog pregleda manastira, koji su obavili kosovska policija i Euleks u prisustvu igumana Danila, utvrđeno je da u samom manastiru nije bilo skladišteno nikakvo oružje. Ova proizvoljna izjava penzionisanog američkog generala ugrožava objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji - istakli su iz eparhije.

 


Nude se da obnove, pa da prisvoje!


Eparhija raško-prizrenska odbila je predlog ministra kulture u Prištini Hajrule Čekua da privremene institucije saniraju štetu na Manastiru Banjska.


- Ovu inicijativu vidimo kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija već i kao korak ka daljoj degradaciji osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji srpskih crkava i manastira. Duboko smo razočarani izjavama ministra kulture Hajrula Čekua, koji je u javnim izjavama na mreži Iks ponovo odbio da navede pravo ime naše crkve, izostavljajući i da se radi o manastiru Srpske pravoslavne crkve, u kome se inače redovno služe službe, u kome živi monaško bratstvo i gde dolaze brojni poklonici radi molitve - saopštila je eparhija.


Lažni monah u kampanji: Sveštenici SPC su ubice, crkve treba ugasiti


Britanski obaveštajci su za svoj prljavi posao angažovali i izvesnog Nikolu Džufku, koji se predstavlja kao poglavar albanske pravoslavne crkve i veruje se da je "spavač" MI-6 u Tirani.


Nastupe na televizijama i portalima koristi isključivo za širenje mržnje prema Srbima i SPC. Tokom poslednjeg gostovanja u emisiji "Kojšija šou", ispred Hrama Svetog Đorđa u Prizrenu je optužio sveštenstvo da su ubice i da srpske crkve treba ugasiti.
Iako se albanska eparhija ogradila od Džufke, kosovski mediji ga predstavljaju kao poglavara fantomske albanske nacionalne crkve. Tako je portal Klan Kosova preneo njegovo saopštenje u kome proklinje SPC, a i drugi mediji na albanskom ga navode kao pravoslavnog velikodostojnika.


Džufka je u februaru ove godine pokušao da izazove incident i u Visokim Dečanima, ali je isteran.


Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading