UKRAJINA MORA U NOVU OFANZIVU! AMERIKANCI ŠOKIRANI GREŠKAMA GENERALŠTABA: Vašington naterao Kijev da potpuno promeni taktiku

Autor:

Vesti

23.08.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijev je bacio više trupa u Bahmut nego na glavni pravac napada u Zaporožju, navode izvori Njujork tajmsa.

UKRAJINA MORA U NOVU OFANZIVU! AMERIKANCI ŠOKIRANI GREŠKAMA GENERALŠTABA: Vašington naterao Kijev da potpuno promeni taktiku

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska se već dva i po meseca muči da probije rusku odbranu zato što previše trupa, uključujući neke najbolje jedinice, drži na pogrešnim pravcima, objavio je Njujork tajms procenu američkih zvaničnika.

List podseća da je glavni cilj ukrajinske kontraofanzive proboj kroz rusku odbranu u Zaporožju do Melitopolja na obali Azovskog mora, glavne raskrsnice za snabdevanje Krima kopnenim putem iz Rusije.

Od 4. juna napredovali pet kilometara

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

Ukrajince je 4. juna od Melitopolja delilo 75 kilometara vazdušnom linijom. Od tada su napredovali pet kilometra i ušli u selo Rabotino, u kom se vode žestoke borbe već dva dana. Pritom je bacanjem u vatru 82. vazdušnodesantne brigade uvedena u borbu i poslednja krupna jedinica iz ukrajinske rezerve.

Čak i ako Ukrajinci zauzmu Rabotino, čeka ih nekoliko još većih sela, pa dve odbrambene linije generala Sergeja Surovikina sa zmajevim zubima, minskim poljima, bodljikavom žicom i protivtenkovskim rovovoma, kao i potpuno utvrđeni grad Tokmak i ruske operativne rezerve spremljene za slučaj proboja. Tek ako sve to savladaju, mogli bi da pokušaju da prodru 45 kilometara do konačnog cilja ofanzive, Melitopolja, i počnu ulične borbe za ovaj grad od oko 155.000 stanovnika.

POMOR OFICIRA

Međutim, američki zvaničnici kažu da je ukrajinska komanda više od polovine snaga ostavila na istoku zemlje umesto da većinu usmeri na pravcu glavnog udara u Zaporožju. Rezultat je da se više ukrajinskih trupa nalazi u blizini Bahmuta, nego prema Melitopolju, koji je strateški značajniji.

- Sporo napredovanje od početka ukrajinske ofanzive 4. juna može se promeniti samo dramatičnom promenom taktike - rekao je izvor Njujork tajmsa.

List navodi da se načelnik ukrajinskog generalštaba Valerij Zalužni saglasio s ovim zahtevom američkih generala na nedavnoj video-konferenciji i da su neke iskusne jedinice već prebačene u Zaporožje. Međutim, one sada imaju manje oficira i popunjene su ranjenim vojnicima, koji su posle oporavka vraćeni na front.

General Zalužni bio je skrajnut poslednjih meseci. Nagađalo se da je to zbog straha Volodimira Zelenskog pred reputacijom generala kod birača ili zbog njegovog ranjavanja ovog proleća u ruskom raketnom napadu. Zelenski se oslanjao na komandanta kopnene vojske, generala Aleksandra Sirskog, koji nije uspeo da odbrani Bahmut, ali je hteo da ga povrati. Međutim, kontraofanziva na Bahmut ušla je u četvrti mesec, a uprkos odlasku "Vagnera", Ukrajinci nisu zauzeli nijedno selo u okolini.

Putin: Kijev troši vojnike kao da su tuđi

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Ukrajina baca ljude u ofanzivu i gura ih u minska polja kao da nisu njeni građani.
- Neverovatno. Ali to su njihovi problemi - rekao je Putin, koji je ocenio da je situacija na frontu stabilna.
On je naveo da je Ukrajina u ofanzivi od 4. juna izgubila 415 tenkova, od toga dve trećine zapadne proizvodnje (nemački leopardi 2 i francuski AMX-10). Prema Putinovim rečima, sva oštećena ukrajinska ratna tehnika povučena je na remont, što je razlog trenutnih pešadijskih napada koje u Rusiji nazivaju jurišima mesa.

PROKLETSTVO BAHMUTA

Međutim, ruski izvori navode da je zamisao Sirskog bila logična. On je napadom velikih snaga hteo da privuče u Bahmut značajne ruske snage iz Zaporožja i time otvori put ukrajinskoj ofanzivi na Melitopolj. Pritom je Sirski zamislio da 9. armijski korpus probije rusku odbranu, a da se 10. korpus potom sjuri do Melitopolja. Tako je 9. korpus nedeljama tražio slabo mesto u ruskoj odbrani. Pošto ga nije našao, uprkos teškim gubicima, uveden je u borbu i ceo 10. korpus, pa sada oba idu čelom na Ruse. Amerikanci procenjuju da Ukrajina za ofanzivu ima još oko šest sedmica pre kišne sezone i rasputice, odnosno blata po kom teška tehnika neće moći da se kreće. Takođe, da bi najbolje ukrajinske trupe zbog gubitaka i iscrpljenosti mogle izgubiti borbenu sposobnost do kraja septembra.

RUSKI KREMLJOLOZI ZBUNJENI POSLE SMENE: Generala Surovikina čeka nova dužnost

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Surovikin

Kremlj je posredno potvrdio da je general Sergej Surovikin smenjen s mesta načelnika Glavnog štaba vazdušno-kosmičkih snaga (VKS). Izvor državne agencije RIA Novosti rekao je da je za vršioca dužnosti postavljen general Viktor Afzalov.

- General Surovikin oslobođen je ove dužnosti i stavljen na raspolaganje ministarstvu odbrane radi prelaska na novu. Trenutno se nalazi na kratkom odmoru - rekao je izvor RIA Novosti.

Uprkos tome, na sajtu VKS, kao komandant, i dalje je predstavljen general Surovikin, koji je za načelnika Glavnog štaba postavljen 31. oktobra 2017. General Afzalov bio je njegov zamenik i obavljao je funkciju Surovikina dok je on bio komandant ruskog kontingenta u Siriji, kao i od 8. oktobra 2022. do 11. januara ove godine, kada je komandovao svom ruskom vojskom u Ukrajini.

Surovikin, sovjetski oficir starog kova i veteran u oba čečenska rata, tokom karijere stekao je nadimak General Armagedon, kao i veliko poverenje vojske. On se poslednji put obratio javnosti kada je 24. juna pozvao Grupu "Vagner" i njenog šefa Jevgenija Prigožina da odustanu od pobune.

Prethodno je "Vagner" po planu Surovikina osvojio Bahmut. Neki izvori navode da je na račun ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova iznosio iste kritike kao i Prigožin povodom taktike koja se primenjuje.
Nakon pobune kružile su glasine da ga vojno tužilaštvo ispituje u moskovskom zatvoru Lefortovo, a kasnije da je prebačen na mesto s punim komforom i da mu je dozvoljen kontakt s porodicom.

Njegova ćerka sve je to demantovala. Sada čak ni ruski kremljolozi nisu sigurni da li je general Surovikin završio karijeru ili će mu biti poverena neka druga krupna strateška formacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading