KARIĆ BIO NA TAJNOM SASTANKU U MOSKVI: Ugovoreno da Crna Gora prizna Kosovo - evo ko je još bio za stolom

Autor:

Vesti

22.08.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorsko priznanje lažne države Kosovo 2008. ugovoreno je na tajnom sastanku u Moskvi, kome su prisustvovali tadašnji šef crnogorske diplomatije Milan Roćen, kosovski biznismeni Bedžet Pacoli i Ekrem Luka, ali i srpski biznismen Bogoljub Karić, koji je u to vreme bio veoma uticajan u Rusiji.

KARIĆ BIO NA TAJNOM SASTANKU U MOSKVI: Ugovoreno da Crna Gora prizna Kosovo - evo ko je još bio za stolom

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ/AP, E-stock

Priznanje Podgorice plaćeno je, prema pisanju crnogorskog portala Borba, čak osam miliona evra, plus nekoliko luksuznih nekretnina u najskupljem delu Moskve.

Prema informacijama koje su procurile nakon što je Borba objavila ovu informaciju, posebno je zanimljiva ona da se radi o četiri velika, luksuzna stana u ruskoj prestonici za tadašnji crnogorski vrh. Upravo su ove nekretnine sada, pošto je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, predmet provere tamošnjih vlasti.

INICIRALI TAJKUNI

Borba piše da su priznanje Kosova inicirali tajkuni, poreklom iz Prištine, i to preko Roćena, koji je bio veza s Milom Đukanovićem, tadašnjim predsednikom Crne Gore. Karić je imao ulogu posrednika i jednog od organizatora tajnog sastanka.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

- Cela operacija je obavljena na neutralnom terenu, u Moskvi, a kako nam je potvrđeno iz više izvora, postoje i dokazi s tog sastanka. Svoju ulogu u čitavoj toj političkoj akciji imao je i kontroverzni biznismen Bogoljub Karić. Kako saznajemo, ključni sastanak se dogodio u Moskvi, a na njemu su, osim Roćena, bili prisutni Karić, ali i Bedžet Pacoli i Ekrem Luka. Sumnja se da Roćen nije pristao da na lepe oči izlobira kod Mila Đukanovića priznanje lažne države Kosovo - navodi se u tekstu na ovom, inače, dobro obaveštenom portalu.

Kako dalje pišu, prema nekim informacijama, osim milionskih svota, pominjalo se i nekoliko luksuznih nekretnina u Moskvi.

Izvori našeg lista, kao što smo rekli, navode da je reč o četiri luksuzna stana u jednom od najskupljih delova Moskve.

- Sve je išlo preko Roderika Mura (bivšeg ambasadora SAD u Crnoj Gori, prim. aut.). On je bio supervizor cele priče, garant da će se dogovor ispoštovati. Upravo ih je Mur u prvi mah sve povezao - ističe izvor našeg lista dobro upućen u celu priču.

POSLOVNI INTERESI

Bogoljub Karić pak ovu priču odbacuje i tvrdi da ništa od navedenog nije tačno. Kako kaže, od Nemanjića do danas, Karići nikad nisu bili izdajnici, već patriote.

- To su izmišljotine, to nema veze sa mnom. Ne poznajem Pacolija niti sam ga ikad sreo u životu, kao ni Roćena. Sve kategorički negiram što je napisano i izmišljeno za dnevne potrebe pojedinih grupa i centara moći. Tadašnje rukovodstvo nije bilo potrebno ubeđivati u priznanje nezavisnosti Kosova, to je bila njihova najzvaničnija politika koju su proklamovali - kaže Karić za naš list.

Na pitanje da li poznaje Ekrema Luku, pošto već upadljivo apostrofira samo Pacolija i Roćena, Karić dodaje:

- Ekrema Luku poznajem, porodicu Luka poznajem od rođenja. Ali nikada nismo bili zajedno u Moskvi niti bi on mogao da ide u Moskvu s kosovskim pasošem. Mi smo napustili Moskvu 2016, tada smo prodali sve naše poslovne interese tamo.

Milan Roćen i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i bivši šef diplomatije, našli su se u centru skandala kad su se pre nekoliko godina pojavili snimci njihovih razgovora dok su bili šefovi diplomatija. Na snimcima se čuje kako se smeju i pričaju kako je*u mamu Srbiji i Crnoj Gori. Razgovor se poveo oko iznajmljivanja soba na Svetom Stefanu, Roćen je Vuku završavao organizaciju zakupa, a onda je skrenuo u drugom pravcu.
Jeremić u jednom momentu kaže da oni imaju njihov savetnički lobi, savetnički sindikat, na šta se Roćen nadovezuje kroz smeh:

- Je*emo majku Srbiji i Crnoj Gori.

Potom se Jeremić ubacuje s rečenicom: "Ti Srbiji, ja Crnoj Gori, u pi*ku materinu", a onda obojica počinju da se smeju. Nakon toga Roćen dobacuje:

- Nije, nego obrnuto.

AKTERI PRIČE

1. Milan Roćen

- crnogorski političar
- bio je poslednji ambasador SCG u Rusiji (od 2004. do 2006)
- u vreme kad je bio šef diplomatije Crna Gora je priznala Kosovo kao nezavisnu državu
- bio je politički savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića

2. Bogoljub Karić

- srpski biznismen i političar
- 2006. protiv njega pokrenuta istraga zbog navodnog izvlačenja novca iz Mobtela
- pošto je uoči podizanja optužnice otišao u Moskvu, 2006. za njim je raspisana i poternica
- 2016. obustavljena je istraga protiv Karića i povučena poternica
- Ima jake veze u Rusiji, Belorusiji, ali i na Kosovu i Metohiji, gde je rođen i gde je dugo živeo

3. Bedžet Pacoli

- kosovski biznismen i političar
- predsednik Alijanse novo Kosovo
- najbogatiji čovek na KiM
- prijavio nadležnima imovinu vrednu 743 miliona evra, samo u nekretninama ima 210 miliona evra
- sa svojim firmama gradio po Rusiji
- u više navrata dovođen u vezu s pričama da je svojim novcem plaćao strane državnike da priznaju nezavisnost Kosova

4. Ekrem Luka

- kosovski biznismen, vlasnik mobilnog operatera "Mobikos"
- prema pisanju medija, Karić i Luka su sarađivali preko svojih kompanija "Mobtel" i "Mobikos" na Kosovu ("Mobtel" mu ustupio ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji pravo eksploatacije GSM mreže na Kosovu)
- poseduje i najveću privatnu trgovinsku firmu na Kosovu, više preduzeća, fabriku za proizvodnju cigareta, štampariju, prevozničko preduzeće, medije, košarkaški klub
- najveći je finansijer Alijanse za budućnost Kosova na čijem je čelu Ramuš Haradinaj

5. Roderik Mur

- američki karijerni diplomata
- prvi ambasador SAD u nezavisnoj Crnoj Gori
- u Podgorici je službovao od 2007. do 2010.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Biba

23.08.2023 01:54

Karic je jedan klosar,koga za Srbiju boli dupe,bitno da svuda po svetu gradi a u Srbiji nista,samo blebece i obecava a nista ne radi a luk mu jos viri iz guzice,nikad se nece islifati,dzaba milioni,kultura i vaspitanje se ne kupuju

Svetli

23.08.2023 07:31

Jeli ovu pricu izmislilo UDBAS Mihajlo Radojicic Sok,mirise na njega.