PUTINOV BANKAR POBEGAO IZ SRBIJE: Jedan od najbogatijih Rusa prodao biznis u našoj zemlji

Autor: K. B. - B. K.

Vesti

19.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekspo banka, koju je 2017. kupio Igor Vladimirovič Kim, godinama blizak šefu Kremlja, prešla pre nekoliko dana u druge ruke.

PUTINOV BANKAR POBEGAO IZ SRBIJE: Jedan od najbogatijih Rusa prodao biznis u našoj zemlji

Foto: ST/V. LUKIĆ/Wikipedia/Tanjug/AP

Igor Vladimirovič Kim, jedan od najbogatijih Rusa, visoko kotiran na Forbsovoj listi, prodao je svoju banku u Srbiji i više nema biznis u našoj zemlji.

Kim je, podsetimo, 2017. kupio tadašnju Marfin banku, koja sada u Srbiji posluje kao Ekspo banka, a pre nekoliko dana objavljeno je da je prodata podgoričkoj Adrijatik banci, jednoj od najmlađih crnogorskih banaka, koja takođe ima zanimljivu vlasničku strukturu, ali o tome ćemo kasnije.

ŠTURA OBJAVA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Osim po svom bankarskom i mnogom drugom biznisu, Kim je poznat po bliskosti sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, zbog čega su ga i zapadni i ruski mediji prozvali Putinov bankar.

Kako za Republiku kažu izvori iz bankarskih krugova, prodaja je došla prilično neočekivano, bez neke posebne najave.

- Istini za volju, nije Ekspo banka ovde ni razvila posao nešto preterano, bar kada je reč o stanovništvu. Pretpostavljam da se više bavila servisiranjem saradnje između ruskih i srpskih firmi s obzirom na to da je Kim blizak establišmentu u Moskvi. Ipak, bar za mene, prodaja je bila iznenađenje - rekao nam je direktor jedne od većih banaka koje ovde posluju.

Osim šture objave o stoprocentnoj promeni vlasništva, razlozi prodaje nisu javno objavljeni.

Kao i odlazak Putinovog bankara iz Srbije, i dolazak na naše tržište bio je obavijen popriličnim velom misterije. Igor Kim se prvi put u srpskim medijima pojavio 2014, kada se govorilo da bi mogao da kupi Hipo banku, međutim, na ovo tržište je ušao tri godine kasnije. Tada je kupio Marfin banku, koja se pre toga zvala Laiki banka, a još pre toga Centrobanka. Nakon prodaje Kimu, koji je transakciju realizovao preko svoje češke ispostave, banka je preimenovana u Ekspo.

Povezivan i s Trampom

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Aleks Šnajder, novi vlasnik Ekspo banke, povezivan je s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom. On je, inače, samo rođen u Rusiji, kao dečak se s porodicom preselio u Izrael, a školovao se i razvio biznis u Kanadi, čiji je državljanin. Poslovao je mnogo i u Ukrajini, dok je u Crnoj Gori, pre Adrijatik banke, bio vlasnik nikšićke železare (gde se baš i nije proslavio).

MILOVA SESTRA

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Aleks Jevsejevič Šnajder

Sada, novi vlasnik postaje podgorička Adrijatik banka. Zanimljivo, jedan od dvojice njenih vlasnika je Aleks Jevsejevič Šnajder, kanadski milijarder ruskog porekla, čije se bogatstvo procenjuje na oko četiri milijarde dolara. Reč je o nekadašnjem poslovnom partneru Ane Đukanović, sestre bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Ona je, naime, bila pravni zastupnik firmi "Midland resorsis", čiji je suvlasnik Šnajder, prilikom kupovine nikšićke železare. Mediji u Crnoj Gori su otkrili da je Đukanovićeva milijarderu ostala dužna 150.000 evra, zbog čega su međusobno razmenjivali optužbe.

Kako za Republiku ocenjuje Darko Obradović iz Centra za strateške analize, ovo je surova realnost svih posledica međunarodne izolacije Rusije.

- Ironija sudbine je da su zapadne kompanije preko te banke prodavale svoju imovinu pri odlasku iz Rusije. U svakom slučaju, važno je da u Srbiji nema spornog ruskog kapitala koji se nalazi ili se može naći na listi sankcija, što bi zakomplikovalo našu poziciju.

Rođen u Kazahstanu

Republika

Foto: Wikipedia

Igor Vladimirovič Kim

Igor Kim je rođen u Kazahstanu, ali je biznis razvio u Ruskoj Federaciji. Nekoliko puta je u Rusiji proglašavan za bankara godine, a posao je širio i u nekoliko drugih evropskih zemalja. Bogatstvo mu se procenjuje na nekoliko stotina miliona evra, ako ne i čitavu milijardu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zombilend

20.04.2023 10:04

Судбина тарифираних памфлета је "пропаганда".... Шупљоглава премиса доводи до небулозних фантазмагорија... Празник за зомби лобање је шизофренија агитпропа нато-нациста🐵🐒🦍