PUTINOV DVOJNIK BIO U MARIJUPOLJU: Šokantne tvrdnje zapadnih medija i analitičara o ruskom predsedniku

Autor:

Svet

21.03.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu, za Republiku iznosi, kako tvrdi, pet dokaza da se nije radilo o šefu Kremlja.

PUTINOV DVOJNIK BIO U MARIJUPOLJU: Šokantne tvrdnje zapadnih medija i analitičara o ruskom predsedniku

Foto: Profimedia

Vladimir Putin, predsednik Rusije, šokirao je svet iznenadnim obilaskom Marijupolja, jednog od gradova simbola ruske agresije na Ukrajinu, a zapadni mediji šokirali su nas sve tvrdnjama da tamo uopšte nije bio Putin, već njegov dvojnik. U prilog tome, kako sugerišu, ukazuje najmanje pet jakih dokaza, među kojima i oblik njegovog uha, preciznije viseće resice, o čemu svedoče fotografije i snimci iz 2006, pa 2018. i danas.

Ima sličnih priča i za Zelenskog

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Dok Zapad i Ukrajinci guraju svoju priču, s druge strane, Rusi, s ništa manjom žestinom, tvrde da Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, koristi dvojnike. Na ruskim Telegram kanalima mnogo puta su se pojavljivali snimci koji navodno dokazuju tako nešto. Analiziralo se i odevanje Zelenskog, promene na njegovom licu, čak i sličnost s jednim od telohranitelja koji ga redovno prati.

Putin je, kako su izvestili ruski mediji, prvo bio na Krimu, pa u Marijupolju. Ti snimci privukli su pažnju analitičara, obaveštajnih službi, psihologa, lingvista...

Poput zapadnih medija, Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu, u razgovoru za Republiku tvrdi da to nije bio pravi Putin, navodeći da, osim ušiju, na to da se Donbasom šetao i vozio dvojnik ukazuje niz indikatora - od hoda i gestikulacije preko bezbednosnih do tehničkih propusta:

- Jedna od najvažnijih karakteristika koju osoba ne može prikriti niti promeniti je način hoda i pokreta. Možete se maskirati, možete promeniti lični opis, ali način i ritam hoda vrlo teško - navodi Obradović i iznosi pet, kako kaže, očiglednih dokaza...

1. Prilikom posete Krimu i Marijupolju Putin je izgledao neuporedivo živahnije nego ranije, s vrlo izraženom gestikulacijom i aktivnom desnom rukom. To znatno odudara od njegovog tzv. tigrovog hoda, po kojem je postao globalno čuven. Za razliku od Putina, koji desnu ruku drži uz telo, blago savijenu u laktu, ovaj u Marijupolju je imao veoma pokretne ruke.

Mahao rukama kao da je dirigent

I na Telegram kanalima danima bruje da je pojava navodnog Putinovog klona u Marijupolju pošla po zlu jer "Putin obično ne maše rukama kao da diriguje orkestrom":

- Kod Vladimira Putina ranije nisu primećene dirigentske sposobnosti, ali prekjuče je njegov dvojnik toliko mahao rukama da bi moglo da se pomisli da je u pitanju obožavatelj - stoji u jednom od komentara.

Šef Kremlja, kako ističu, redovno koristi dvojnike koji su prošli složenu plastičnu operaciju da bi ličili na Putina.

2. Sama postavka ličnog obezbeđenja tokom posete odudara od obrasca na koji smo u ovih 20 godina navikli. Putina smo viđali s obezbeđenjem besprekorne građe, u vrlo jasnim formacijama bliske zaštite, nekoliko prstenova, uključujući čuvenog keca, pripadnika ličnog obezbeđenja zaduženog da komanduje i neposredno zaštiti telom štićenu ličnost ili je odvede bezbednim koridorom do sigurne lokacije za zaklon ili evakuaciju. Toga svega nije bilo. Mi smo videli ljude oko njega koji se kreću, osvrću, vrte oko svoje ose, jedni drugima ulaze u putanje, drže popriličnu distancu od štićene osobe i ne nose vidno istaknute duge cevi, pancirne kišobrane i kofere. Ukoliko znamo da je Marijupolj vrlo rizična lokacija, verovatno puna spavača i diverzanata, vrlo je neuobičajen ovaj bezbednosni protokol. Ruske linije su i ranije bile porozne za ukrajinske diverzante.

3. U doba najsavremenije tehnike TV snimak nije kristalno čist. S tehničkog aspekta uočeno je da je glas osobe koja ide pokraj Putina u potpunosti razgovetan i njegov raport se može vrlo jasno čuti, dok se Putin čuje tiho ili nerazgovetno. Ovaj detalj nas upućuje na to da se nastojalo izbeći obraćanje dvojnika, čijim veštačenjem glasa bi bilo ustanovljeno da se ne radi o pravom Putinu. To je drugi detalj, odnosno indikator, pored hoda, koji se uzima u analizu.

4. Na snimku se takođe čuje i mačka kako zavija, čisto i razgovetno. A ne čuje se navodni Putin.

5. Konačno, Putin se na tim snimcima vozio različitim automobilima. Prvo u mercedesu, a onda u tojota lendkruzeru, starosti nekoliko godina, što je nerealno.

Kremlj se, za sada, nije oglašavao povodom ovih glasina. Putin je pre tri godine priznao da su zvaničnici razmišljali o korišćenju dvojnika, ali je tvrdio da je ta ideja odbijena.

Drug sa studija: Drugačiji je, on uopšte nema takvo lice

Petro Andrjuščenko, savetnik ukrajinskog gradonačelnika Marijupolja, napisao je na Telegramu da je "Putin ili jedan od njegovih dvojnika" bio u noćnoj poseti okupiranoj regiji. I Anton Geraščenko, ukrajinski zvaničnik, podelio je fotografije na kojima je ukazao na navodne razlike na bradi Putina snimljenog u Moskvi i Putina snimljenog u Marijupolju.

- Šta mislite koji je pravi - upitao je on preko Tvitera.

I šef ukrajinske vojnoobaveštajne službe general-major Kiril Budanov sugerisao je ranije da Putin koristi tim dvojnika:

- Znamo konkretno za tri dvojnika, ali ne znamo koliko ih je ukupno. Jedna od stvari koja ih odaje je njihova visina. Ali, takođe, i govor tela i ušne resice, nešto što je jedinstveno za svaku osobu.

I bivši špijun KGB Sergej Žirnov, koji je studirao zajedno s Putinom i ranije odbacivao glasine da šef Kremlja koristi dvojnike, promenio je mišljenje:

- Pojavljuje se potpuno drugačiji Putin sa širim licem, kao da je natekao... Putin je imao potpuno drugačiji oblik očnih orbita, potpuno drugačiju glavu, apsolutno različite bore i drugačiji glas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading