ĐINĐIĆ BI BIO ŽIV DA SU ČUMETU DOZVOLILI DA RANIJE PROGOVORI: Jedan papir je mogao da promeni tok srpske istorije

Autor:

Vesti

09.03.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otezalo se sa zakonom o svedoku-saradniku, što su "zemunci" iskoristili i likvidirali premijera, otkriva Mile Novaković, bivši šef UKP.

ĐINĐIĆ BI BIO ŽIV DA SU ČUMETU DOZVOLILI DA RANIJE PROGOVORI: Jedan papir je mogao da promeni tok srpske istorije

Foto: www.profimedia.rs

Zoran Đinđić

U nedelju se završava tačno 20 godina otkad je ubijen premijer Zoran Đinđić, koji bi i danas možda bio živ da se nije odugovlačilo s aktiviranjem institucije svedoka-saradnika.

Naime, da je zakon donet samo malo ranije, svedočenje Ljubiše Buhe Čumeta bi iza rešetaka strpalo vrh "zemunskog klana", mnogi zločini bi bili rasvetljeni, a premijer ne bi bio likvidiran 12. marta 2003. Ovo, kao jednu od mogućnosti, za Republiku navodi Mile Novaković, nekadašnji šef Uprave kriminalističke policije i čovek koji je vodio istrage o zločinima "zemunaca".

Kobna greška s Bagzijem

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Dejan Milenković Bagzi

Da se preko pokušaja ubistva kod hale Limes, u kom je učestvovao Dejan Milenković Bagzi, nije prešlo olako, sve bi bilo otkriveno, a možda bi kasniji atentat takođe bio sprečen. Novaković je u svojoj knjizi "Državo, ruke uvis" do detalja opisao događaj od tog dana, a u razgovoru za naš list je to i potvrdio.

- Javnosti je dobro poznato šta se tada dešavalo, više puta se o tome govorilo, a i ja sam u svojoj knjizi to opisao. Da su tada Bagziju oduzeli telefone, a imao je kod sebe tri telefona, dva specijala, crnu kapu, rukavice, cedulju s brojevima automobila Đinđićeve pratnje, vrlo brzo bismo analizom listinga Bagzijevog telefona uočili krug specijala svih učesnika u akciji. Cela stvar bi bila otkrivena. Ali ne, saobraćajna policija je preuzela Bagzija, a Đinđićevo obezbeđenje produžilo ka aerodromu - ispričao je Mile.

U STRAHU ZA ŽIVOT

Republika

Foto: printscreen

Mile Novaković

On dodaje da su neke stvari verovatno mogle da krenu drugačijim tokom, pod uslovom da su neke odluke donete ranije. Međutim, kaže, sada, iz ove perspektive, sve ostaje u domenu brojnih teorija.

- Iako se često govorilo o tome da Zakon o borbi protiv organizovanog kriminala treba da stupi snagu, on je prolongiran. Zakon je tada bio važan iz mnogo razloga, a jedan od osnovnih svakako je bio taj što bi uključivao instituciju svedoka-saradnika. Čume, kao neko ko je imao informacije i iz političkih struktura, ali iz policijskih je čuo nešto o tome i, nakon što je došlo do raskola između njega i "zemunskog klana", jer su drugi put pokušali da ga ubiju, odlučio je da progovori - priča naš sagovornik.

Novaković, koji je u tom periodu bio jedan o dvojice policijskih službenika s kojima je Čume želeo da razgovara, opisao je kako je sve teklo.

- Buha je bio svestan činjenice da bekstvo mnogo košta i da iza sebe ostavlja nedovoljno obezbeđenu porodicu. Zbog toga je stupio u kontakt s policijom i saopštio da želi da progovori. Tražio je isključivo da razgovara sa mnom i Roćkom (Rodoljubom) Milovićem. Detaljno smo osmislili ceo plan i odvojili jedan prostor u UBPOK na Makišu, gde smo počeli razgovor s njim - kaže Novaković.

NIJE BIO ZADOVOLJAN

Republika

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Ljubiša Buha Čume

Dodaje da su tri dana sedeli i razgovarali, da je Čume tu i spavao i da je mnogo toga otkrio:

- Nama je u tom momentu bilo važno da raščistimo otmice jer je za njih predmet još bio živ na sudu. Čume nam je tada sve ispričao do detalja. O ubistvima i nekim drugim stvarima nam je oprezno davao informacije jer je zauzvrat tražio određene usluge. Želeo je da bude dislociran, da ga čuvamo i da mu porodica bude zaštićena, što je institucija svedoka-saradnika i predviđala. Međutim, to je u tom trenutku bilo nemoguće.

Nekadašnji šef UKP objašnjava da to tadašnji zakon nije omogućavao.

- Ponudili smo se da mu negde nađemo stan, da ga nadgledamo, ali on time nije bio zadovoljan i odlučio je da ide dalje i da se sam spasava - kaže Novaković i zaključuje:

- Moguće je da bi sve išlo u drugom smeru samo da je pomenuti zakon donesen makar malo ranije.

Zakon donesen neposredno pre atentata

Mile Novaković objašnjava da, ubrzo pošto je Zakon o borbi protiv organizovanog kriminala stupio na snagu, i nakon što je Jovan Prijić postavljen za specijalnog tužioca, Čume daje prvi zvaničan iskaz u Slovačkoj kao svedok-saradnik. Nažalost, brojne stvari, pa i samo odlaganje zakona, dovele su do kobnog ishoda.
- Odmah se krenulo u novu akciju, koja je nazvana "Svedok", upravo po svedoku-saradniku. Opet se krenulo s pratnjom "zemunaca", ali su oni već bili prešli na specijalu (zaštićene telefone) i mi tada nismo mogli da ih lociramo. Znali smo da se nešto dešava, ali nismo znali šta. Njih nigde nije bilo, imali su doušnike i informacije su dobijali od raznih ljudi. Imali su svoje ljude u BIA, u Policijskoj upravi 29. novembar, znali su sve šta radimo, pa i da smo boravili u Slovačkoj, s kim pričamo... Morali su odmah da deluju i atentat je, nažalost, izvršen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading