ODSUDNA BITKA ZA SRBIJU: Ili ćemo je dobiti ili nas neće biti

Autor: T. KOVAČEVIĆ - T. BUJIĆ

Vesti

28.08.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako rat bude dugo trajao, još godinu i nešto, sledeće godine nema ko da preživi u Evropi, računajući i nas, upozorava šef države.

ODSUDNA BITKA ZA SRBIJU: Ili ćemo je dobiti ili nas neće biti

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Borba za Kosmet, za gas, struju, investitore, ekonomiju i nova radna mesta... Za svaku od pomenutih tema države je pod ogromnim pritiscima, kako Zapad tako i istok pokušavaju da nas "privole" na svoju stranu. Zahtevi i očekivanja koja imaju od Srbije upakuju se u različite forme, a nova serija pritiska uslediće i zbog otkazivanja Evroprajda. U poslednjem slučaju briga o ljudskim pravima i slobodama biće upotrebljena za obuzdavanje Srbije.

Iskusne diplomate i politički analitičari u izjavama za Srpski telegraf poručuju da je zemlja ušla u odsudnu bitku. Svaku od četiri ključne borbe (pogledajte okvire) Srbija mora da dobije ukoliko želimo da opstanemo.

OZBILJNE TEŠKOĆE

Da idu sve teža vremena, u subotu je otvoreno govorio i Aleksandar Vučić, predsednik države. Ističući da nije srećan zbog otkazivanja Evroprajda, te da se time ugrožavaju prava manjine, Vučić je otvoreno rekao da je država takvu odluku donela pritisnuta brojnim problemima.

On je, između ostalog, naveo da zbog svetske krize, cene energenta vrtoglavo skaču, te su zbog toga svi, a ne samo naša zemlja u velikim problemima kada je u pitanju nabavka i plaćanje energenata.

- Na kraju, moguće da ćemo sve to i da platimo, ali je sumanuto jer onda će biti suspendovano tržište, nestaće sve: ako rat bude dugo trajao, još godinu i nešto, sledeće godine nema ko da preživi u Evropi, računajući i nas. Mislim ne na ovu, već sledeću zimu - rekao je Vučić, što najbolje govori s kakvim se problemima suočava ne samo Srbija već ceo svet.

STRATEŠKA NESTABILNOST

Republika

Foto: Tanjug/N. MIHAJLOVIĆ

Ana Brnabić

Kada je reč o kosovskom čvoru, premijerka i mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić poručuje da ćemo već od 1. septembra ući u novi krug pritisaka.

- Od 1. septembra ulazimo u period strašne nestabilnosti jer dogovora o registarskim tablicama nema, a Priština je odbila kompromisno rešenje s KS tablicama, koje su statusno neutralne - rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Poručila je da svi kapaciteti Srbije u septembru moraju biti usmereni na Kosovo i Metohiju da bi se sprečio bilo kakav vid nasilja i obezbedio mir i da je to prioritet.

- Srbija u ovom trenutku ima toliko tereta na svojim leđima da je to nemoguće izdržati.

1. KOSOVO

Republika

Foto: printscreen

Vladimir Orlić

Važno da se o Kosovu i Metohiji govori u Skupštini da ljudi čuju sa čim se suočavamo, kaže predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić uoči sednice o KiM, koja će se, izvesno je, održati tokom septembra, a na koju će biti pozvan predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Smatra da bi bilo dobro da se postigne konsenzus u parlamentu, ali da će to, pre svega, zavisiti od onih koji se, kaže, trude da budu protiv svega.

Upozorava da su potezi Prištine i Aljbina Kurtija opasni, ta da ozbiljno ugrožavaju mir i opstanak Srba na KiM:

- To što Kurti radi, to nema veze s racionalnim. I onda, vidite da neki od kojih se to ne očekuje da kažu to na taj način, kažu da se Beograd i Vučić ponašaju razumno, imaju predloge, trude se da se dođe do rešenja, dok je Kurti protiv svega.

Navodi da su priča o tablicama i dokumentima samo trenutna okolnost jer će već 2. septembra biti neki drugi problem, a 5. septembra nešto.

- Priština sve radi sa željom da Srbe na KiM maltretiraju, da prisustvo srpske države ugrožavaju ili eliminišu. Da Srbe oteraju jer će to valjda da im pruži tu njihovu samoumšljenu državu - kazao je Orlić.

2. EKONOMIJA

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Razvoj zemlje zavisi od investicija, ulaganja, novih radnih mesta.. U vreme svetske krize naša zemlja mora da se izbori da zadrži strane kompanije u zemlji da bi se nastavilo ekonomsko napredovanje zemlje, ali i kako bi plate i penzije mogle dodatno da rastu.

Politički analitičar Dejan Miletić ističe da je, uz očuvanje mira, razvoj ekonomije ključni za opstanak našeg naroda:

- Sve to možemo jedino ako uspostavimo jedan nacionalni konsenzus. Da niko ne rovari iznutra, da sami sebe ne izbacujemo iz kursa. Strateški odnos prema budućnosti jeste da se korak po korak gradi naš ekonomski rast. To je pravac u kojem treba da nastavimo, s jednom razvojnom politikom, koja obezbeđuje budućnost mladim ljudima, koja je ključ uspeha i na tome će se insistirati u narednom periodu.

3. ENERGENTI

Nestašica uglja, gasa i električne energije saterale su u ćošak ceo svet. Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Austrija, Finska i brojne druge države najavile su drastične mere štednje energije od gašenja osvetljenja preko ograničenja grejanja do zavrtanja tople vode! Najnovije najave iz Rusije da će gas koštati 5.000 evra za hiljadu kubnih metara (Srbija ga inače plaća 310 evra, prema dogovoru sa Moskvom).

Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana, rekla je nedavno u izjavi za naš list da se Srbija već pripremila za narednu zimu.

- Napravili smo zalihe naftnih derivata, mazuta, uglja, gasa i nikakvih problema ne bi trebalo da bude - ističe Putnikovićeva.

4. EVROPRAJD

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Održavanje prvog prajda, kako i svih ostalih, koji su organizovani proteklih osam godina, omogućio je upravo SNS, čime je ta stranka pokazala da poštuje ljudska prava.

Međutim, ove godine zbog pojačanih tenzija u regionu, ali i svih ostalih problema koji stoje pred državom, Evroprajd je otkazan. Organizatori su najavili da će ipak izaći na ulice. Otkazivanje ove manifestacije zapadne ambasade i centri moći upotrebiće kao izgovor da ponovo dele packe i ucenjuju našu zemlju.

Rekacije

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ:

Neophodno je da nastavimo principijalnu spoljnu politiku, koju smo i dosad vodili, što znači da dalje afirmišemo svoju neutralnost. Zatim, da afirmišemo svoju miroljubivu politiku i otvorenost za ravnopravnu saradnju, pre svega sa susednim zemljama, a potom i sa svim važnijim međunarodnim činiocima, uključujući Zapad, Rusiju, Kinu, ali i nesvrstane zemlje. Globalni razvoj ide u pravcu zamene unipolarnog sistema multipolarnim sistemom, u kom će principi i međunarodno pravo biti daleko više uvažavani i preko sistema Ujedinjenih nacija, te tako nema nikakvih razloga za bilo kakvo kolebanje ili za bilo kakvo odstupanje od principijalne, uravnotežene spoljne politike

Vladislav Jovanović, bivši ambasador u UN:

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

Vladislav Jovanović

Imamo jedan manevarski prostor unutar zemlje, ali i okolo, koji nam omogućuje lakše disanje. Uprkos svim poteškoćama, uvek se pojavi nešto što poremeti tok događaja. Mi smo se, pre svega, kao zemlja, stabilizovali. Imamo ekonomiju, koja je na zdravim nogama, što ne znači da se neće malo zaljuljati pod kapom tih svetskih problema. Problemi postoje, naročito zbog Kosova, koje nam Zapad drži kao omču oko vrata, ali koju ne može sasvim da zateže jer rizikuju da nas izgube. Ono što sledi je svetsko nadmetanje za pozicije, položaje i uticaje u svetu, i tu treba da budemo vrlo obazrivi, mudri, konkretni, i spolja i unutra, da bismo, kao mala slamka među vihorima, uspeli da se održimo na površini

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading