KRVNA OSVETA NAJAVLJENA U ČITULJI: Porodicu ubice čuvaju specijalci - otac ubijene dece pod prismotrom

Autor:

Vesti

15.08.2022

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miloš Martinović, čovek koji je u krvavom nedeljnom piru ostao bez supruge i oba sina nalazi se pod prismotrom zbog mogućnosti krvne osvete nad članovima familije ubice Vuka Borilovića, saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih MUP Crne Gore. Baš zbog toga Borilovićeva supruga s decom nalazi se na tajnoj lokaciji.

KRVNA OSVETA NAJAVLJENA U ČITULJI: Porodicu ubice čuvaju specijalci - otac ubijene dece pod prismotrom

Foto: Tanjug/AP/Društvene mreže/Printskrin

Miloš Martinović objavio čitulju

Prema rečima načelnika stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata u Centru bezbednosti Podgorica Srđana Koraća, oni se nalaze na sigurnom. On je poručio da će se preduzeti sve mere i radnje da ta porodica bude bezbedna, naglašavajući da oni ne mogu biti odgovorni za počinjeni zločin.

- Očekujem da to razumeju svi građani Cetinja i porodice oštećenih. Svi razumemo njihove tugu i bol, ali moramo biti razumni i svesni da oni nisu odgovorni za zločin - istakao je Korać.

Indicija da je krvna osveta moguća je i umrlica koju je sinovima Mašanu i Marku dao Miloš Martinović.

- Moji anđeli, dolazim brzo kod vas. Čekajte me i volim vas. Vaš Roki - stoji u Miloševom oproštaju od sinova, objavljenom u podgoričkoj Pobjedi.

Naši sagovornici u tome vide Miloševu nameru da krvlju namiri dug, a potom da presudi i sebi. Podsetimo, njemu je i otac pre nekoliko godina izvršio samoubistvo. On se čituljom oprostio i od supruge.

- Nataša, hvala ti za sve što si uradila za Mašana i Marka. Pokušala si da ih spaseš od ološa koji vas je ubio ni krive ni dužne. Borila si se celog života za njih i sada ste opet zajedno.

Republika

Foto: Društevne mreže

 

 

Sam ubica je ženu i decu poslao van Cetinja 15 dana pre nego što se odlučio da počini masakr nad podstanarima i sugrađanima. Ni na Borilovićevoj sahrani, koja je održana na tajnoj lokaciji, niko se nije pojavio od uže porodice. Nezvanično se može čuti da su oni napustili Crnu Goru, a nagađa se da se trenutno nalaze u Republici Srpskoj, Srbiji ili Slovačkoj, odakle je rodom ubičina žena Linda.

Bratstvo Borilovića se oglasilo dan posle cetinjskog masakra u nameri da, koliko-toliko, smanji tenzije i mogućnost vraćanja duga u krvi.

- Ovaj cetinjski bol je ujedinio sve crnogorske domove, što daje nadu da ćemo svi zajedno, ljudski i u duhu crnogorskih vrednosti, pronaći snage da ubuduće prepoznamo ovakve probleme i zajednički se borimo protiv njih. Pripadnici našeg bratstva, dok postoje, nosiće u sebi žalost i iskreno saosećanje s unesrećenim porodicama, kojima je ovaj bezumni čin naneo nenadoknadive gubitke - navodi se u saopštenju.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Printskrin/Instagram/socijaldemokratecrnegore/pixabay.com

 

 

Podsećamo, Vuk Borilović je u subotu, oko 15.30, otišao kod podstanara Martinovića, naoružan lovačkom puškom, i tamo zverski ubio Natašu i njene sinove Mašana i Marka, a onda mobilnim telefonom pozvao Miloša i rekao mu:

- Pobio sam i tvoju i moju familiju.

Potom je izašao na ulicu i u okolini Vladinog doma likvidirao još sedam ljudi, a šest ranio, sve dok ga nije likvidirao sugrađanin Nenad Neno Kaluđerović.

Poruka nošenja bele košulje na sahrani

U najavi krvne osvete odeća igra važnu ulogu. Kao najava tog čina obično neko od najbliže familije na sahranu žrtve dođe obučen u belu košulju. To, naime, šalje poruku familiji ubice da sledi osveta. Iako deca nisu bila predmet krvne osvete, ona porodica koja je bila na meti često je zabranjivala deci da se druže s potencijalnom metom jer nije bila retkost da krvna osveta prouzrokuje i kolateralne žrtve.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kako se videlo na snimcima, na sahrani Nataše, Mašana i Marka Martinovića, međutim, niko nije nosio belu košulju, ali naši sagovornici kažu da to ne garantuje da krvne osvete neće biti.

Jedni pored drugih od "Gorskog vijenca"

Porodice Borilovića i Martinovića vekovima su naslonjene jedna na drugu i povezane plemenskim, kumovskim i komšijskim vezama. Spaja ih i zajedničkom istorija koja doseže i do Njegoševog "Gorskog vijenca".

Njihovu bliskost opisuje i to da su početkom godine na Badnji dan Martinovići i Borilovići zajedno spremili badnjak i doneli ga na Dvorski trg na Cetinju. Kako saznajemo, njihova zajednička prošlost potiče iz zaseoka Gornić, na samo tri kilometra od Nacionalnog parka Lovćen, koje pripada plemenu Bajice. Upravo taj drevni zaseok nastanjuju dva bratstva Martinovići i Borilovići.

Republika

Foto: commons.wikimedia.org

 

 

- U plemenu za koje se kaže da je predstavnik državotvornog crnogorskog naroda rodilo se mnogo pametara, vladika, vojskovođa, junaka, heroja. U znamenitoj kući Martinovića rođene su majke svetorodne dinastije Petrović, Sv. Petra i kralja Nikole - opisuje se u prošlogodišnjem putopisu na portalu Radio skale.

U tekstu se navodi da je isti zaseok iznedrio i Boriloviće, među kojima je jedan od čuvenijih i vitez Vuk Borilović, o kojem je pisao i Njegoš u "Gorskom vijencu". Uz pomenutog viteza, čije ime igrom sudbine nosi i masovni ubica s Cetinja, iz iste porodice ponikao je i mitropolit Visarion Borilović Bajica.

Laušević bio na meti osvetnika

Na meti krvne osvete bio je i naš poznati glumac Žarko Laušević. Naime Laušević je u noći između 30. i 31. jula 1993. ubio Dragana Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), a teško ranio Andriju Kažića. Na sahrani ovih mladića članovi porodice su došli u belim košuljama, što je bila jasna poruka da će se sprovesti osveta. O tome je pisao i sam Laušević u prvoj knjizi: "Godina prođe, dan nikad", a i u nekim medijima se pronela vest da je otac jednog od ubijenih mladića izjavio:

- Neću ubiti njega, nego ću sačekati da mu dete napuni 20 godina, pa ću mu ubiti dete da vidi kako je ostati bez sina.

Republika

Foto: ATA Images

 

 

Ipak, Žarkovo dete je napunilo 20 godina, a osvete nije bilo, što navodi na pomisao da je došlo do smirivanja napetosti.

Podsećamo, nakon incidenta, Laušević je osuđen na 15 godina zatvora za dvostruko ubistvo. Presuda je nakon žalbi potvrđena 1994, a zatvorsku kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Opanak

20.08.2022 22:03

E da...opet Njegos..ali dzaba vam novci moji sinovci ..rekao je Balasevic..Njegos je bio jedan a ovi ostali iza njega nemsju ni Nj od vladike..a ds su svi naj naj to je poznato odavno samo na zalost nema pokrica za lepo misljenje o sebi...kamo srece da oponasaju Njegosa al tuzna je istina da ostadose na drvetu i dalje..primitivni i priproste kabadahije...21. vek i krvna osveta i jos nad decom je dokaz nizeg stadijuma u razvoju..i jos se time dice sto je jos veci dokaz debilizma na tom prostoru...