SKANDALOZAN DOGAĐAJ HELSINŠKOG ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA: Kurtijeva žena usred Beograda promoviše knjigu dok njen muž PREBIJA Srbe na Kosovu!

Autor: M. J. - K. I.

Vesti

23.09.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok specijalna policija Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, prebija Srbe na barikadama i okupira sever Kosova, njegova supruga usred Beograda promoviše svoju knjigu "Ideja slobode i samoopredeljenje"!

Republika

Foto: Profimedia

Aljbin Kurti sa ćerkom i ženom

Promocija knjige Norvežanke Rite Augestad Knudsen, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava, organizovana je usred krize izazvane brutalnin upadom kosovske policije, koja ne bira sredstva da natera preostale Srbe da napuste vekovna ognjišta i zaokruži "kosovsku državnost". Knjiga, inače, vrvi od pohvala Kurtiju i njegovoj borbi za samoopredeljenje, pomenutog u naslovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se niko ne plaši nečijih reči i knjiga i da Srbija mora biti znatno iznad toga.

- Kako to da je samoopredeljenje suština slobode za sve, osim za Srbe? To je moje pitanje za sve? Kako Srbi nemaju isto pravo? Sve što je vama dozvoljeno, što je vrhunac slobodarske misli, nama nije. Znamo da smo mali, da su protiv nas velike sile. Znamo našu poziciju, samo nemojte to da nam objašnjavate principima - kaže Vučić.

Dačić: Sve najgore

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ivica Dačić

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je imao kratak, ali jasan komentar na promociju u Beogradu:

- Mogu samo da im poručim: "Sve najgore u moje ime."

U razgovoru o knjizi učestvovali su direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović, kao i gosti sličnih pogleda iz Sarajeva i Podgorice.

Republika

Foto: Printscreen

Dragoslav Bokan

- Na Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave smo 15. septembra pokopali deo vampira koji uništavaju iznutra Beograd i sve srpsko. Uspeli smo u tome, zavijorile su se ponovo pukovske zastave, čuli smo srpske rodoljubive pesme, u govorima naših državnika i našeg patrijarha se ponovo osetilo ono što je do 1912. okupljalo naš narod složno i saborno. Međutim, ponešto od onog otrovnog titioističkog i antisrpskog duha je i ostalo, to što je ostalo se okupilo i sakupilo povodom izdanja ove nesrećne knjige s tako opasnim naslovom i to u organizaciji Helsinškog odbora - komentariše za Srpski telegraf Dragoslav Bokan, publicista i režiser.

On je podsetio na povelju pomenutog odbora u kojoj je naglašeno da Srbi nikad ne mogu da budu žrtve zločina jer su, navodno, krivi za rat.

- Takva ludačka teza je delo onih koji su preveli ovu knjigu i prineli je nama da bi nas nervirali i pokazali nam da duh titoizma još uvek nije izumro. To je nešto što je najveća sramota, ali i očekivana. Svi ti gušteri i pacovi, insekti izlaze ispod tepiha i pojavljuju se, ali ja se nadam poslednji put jer su shvatili da je njihovo zauvek prošlo. Nadam se da će do sledećeg 15. septembra takvi projekti postati nemogući i da je ovo možda poslednji krik te ranjene zveri - kaže Bokan.

Ekspert za terorizam u braku s teroristom

Iako je poreklom Norvežanka, Rita se s Kurtijem srela u Prištini, a o njihovom upoznavanju kosovski premijer je neretko govorio u javnosti.

- Mislim da je život pomalo tajanstven i ne znamo kuda će nas talasi odvesti. Tako sam u Prištini sreo ženu, i ispalo je da sam zadovoljan kuda su me talasi odveli. U porodici nemamo šefa, ali imamo neku vrstu samouprave - rekao je Kurti u jednom intervjuu kosovskim medijima.

U Ritinoj zvaničnoj biografiji može se naći da se usko bavi procenom rizika vezanim za terorizam, ekstremizam, radikalizaciju, ali i međunarodnim pravom na Kosovu. To je naročito zanimljivo ako se ima u vidu da je Kurti 2000. bio osuđen za terorizam i rušenje teritorijalnog integriteta SRJ.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Čedomir Antić

Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba, ironično komentariše da je ovo znak da je Srbija demokratska zemlja.

- Hajde da organizujemo Dane Beograda u Prištini, da odemo kod jednog intelektualnog, duhovnog i etničkog Kurtijevog brata Adema Jašarija, pa da vidimo šta bi ostalo od nas. Vrlo je zanimljivo da Helsinški odbor podržava šoviniste iz drugih država i to govori o pravim motivima i njihovim ciljevima u Srbiji.

Biće zaova i jetrva iz Aljbinovog klana

Interesantno je da o pravima i opredeljenju govori neko ko s Kosovom ima samo snajinske veze i ko pripada političkoj kulturi Skandinavije, koja je izmislila kvislinge i držala antijevrejeske zakone do početka 20. veka, a sada misli da, podržavajući najdivlji nacionalizam, može da stvara građanska društva. Baš lepo što podržavaju albanski šovinizam, tamo su porodice razgranate, siguran sam da će biti zetova, teča, šurnjaja, zaova i jetrvi iz klana Kurtijevih da napišu knjige, a da ih Helsinški odbor, posvećen stvaranju etnički čiste Albanije, i promoviše, kaže Čedomir Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
kiki

23.09.2021 20:50

Mene to uopste ne iznenadjuje uzimajuci u obzir da je Sonja Biserko najveci srbomrzac i predsenica tog odbora. Iznenadjuje me cinjenica da su srbomrzci iz Pristine, Sarajeva, Podgorice smeli da dodju u Beograd sobzirom da kazu da smo mi zlocinacki narod. Ja bi se na njihovom mestu bojala otici u neki zlocinacki narod. Cinjenica da Srbi nemaju tu privilegiju da gostuju u njihovim gradovima govori da smo mi daleko iznad njihove mrznje i ogranicenosti. Zasto Biserko ne organizuje takvo nesto u Zagrebu, Sarajevu, Pristini, Podgorici i promovise nase knjige i nase poglede na pravo na samoopredeljenje i slobodu?

Odgovori 20 3