NEOBJAVLJENE BELEŠKE O ARKANU: Vučela, prave ti zamku da te snime sa Vesnom Zmijanac

Vesti

27.11.2017

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf danas objavljuje nova dokumenta iz dosijea "Kafa", što je bilo kodno ime kojim su službe bezbednosti označile Željka Ražnatovića Arkana.

RepublikaFoto: Instagram
Željko Ražnatović Arkan
U ekskluzivnom serijalu objavićemo ukupno više od 50 dokumenata koji otkrivaju šokantne detalje o čoveku koji je bio neprikosnoveni kralj srpskog podzemlja, ali su od njega strepeli i biznismeni, političari, novinari, direktori državnih preduzeća...

U transkriptima i izveštajima policije i službi bezbednosti pojavljuju se mnogo zanimljiva imena, a neki od onih koji su sa Arkanom poslovali ili su se našli na njegovoj meti i danas su aktuelni u javnom, političkom i poslovnom životu.

TRAŽIO PARE OD MINISTRA CVETKOVIĆA:

OSTAO SAM ŠVORC, TREBA MI ZA KUĆU

U jednom od razgovora iz novembra 1994. godine, Arkan se žali da je ostao bez para usred gradnje kuće. Da li je to zaista bilo tako ili je na posredan način hteo da izreketira tadašnjeg ministra sporta i jednog od čelnika FK Crvena zvezda Vladimira Cvetkovića, ostaje nejasno. Ipak, bliže je istini da je stvarno bio u finansijskim teškoćama jer se zna da je sa Cveletom godinama bio u dobrim odnosima. U izveštaju stoji:

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Obavešteni smo od izvora da je Kafa kontaktirao sa Vladimirom Cvetkovićem i od njega zatražio finansijsku pomoć u podizanju kamene podzide ispod svoje porodične kuće, "jer je ostao švorc", sa čim u vezi mu je Cvetković predložio da o tome razgovaraju posle srede, "jer za revanš s Partizanom pravi nešto što će samo njemu reći".

DŽABA SI MI UTERAO 400.000

MARAKA KAD NEMAM NI BANKE

Jedan od bliskih Arkanovih saradnika bio je i tadašnji direktor hotela "Mažestik" u centru Beograda Miodrag Batričević. U jednom od presretnutih razgovora, Ražnatović mu se žali da nema para i podseća na dug od 60.000 maraka. Pominje se i izvesni Milo, za kog se, na osnovu nekih drugih razgovora, može naslutiti da je Milo Đukanović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Kafa: Je li Milo u Beogradu?

Batričević: Dolazi danas u četiri, samo za tvoju informaciju, ide za Italiju, ostaje do nedelje, a u ponedeljak je na poslu.

K: Treba da se nađemo, on, ja i onaj čovek, onaj nesporazum što je bio na jezeru da regulišemo. Čovek je tu kod mene. Slušaj, ja te vodim kao dužnika za 60.000 DEM.

B: Ne brini se, ja sam tebi uterao 400.000 DEM zato što si ti moj brat.

K: Džabe mi je to kad nemam banke.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

B: To bi CRVENKA inače dobila, za uši i gotovo.

K: Čujem da ti idu te cigare tamo, pa se seti i ove sirotinje.

B: Ne brini se, ti znaš da si prvi na top-berzi.

VUČELA, PRAVE TI ZAMKU DA TE

SNIME SA VESNOM ZMIJANAC

U jednom od izveštaja operativci prenose razgovor Arkana i Milorada Vučelića, tada direktora nacionalne televizije RTS. To se dešava 23. juna 1994.

RepublikaFoto: Starsport
Milorad Vučelić

Tom prilikom Kafa je obavestio Vučelića da mu je ortak iz Makedonske ulice javio da je NTV Studio B postavila skrivene kamere na ulazu u "Produkciju gramofonskih ploča" u Makedonskoj ulici i ispred Vučelićeve kuće kako bi Vučelića snimili u društvu sa Vesnom Zmijanac, kojoj je navodno Vučelić dao 20.000 DEM za snimanje nove ploče.

Napomena: Gde god se u dokumentima pominje Kafa, reč je o Arkanu

Prema navodima izvora, NTV Studio B ima istu nameru i sa Kafom i estradnom umetnicom Cecom Veličković.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Na kraju, izvor obaveštava da je Kafa kontaktirao sa izvesnim Kokanom i saopštio mu da 190.000 DEM koje on Kafi duguje preda svom bratu kome je toliki iznos ostao dužan Stojan Novaković Cope (bliski Kafin prijatelj - prim. operativnog radnika) prilikom kupovine FK Obilić.

TI, VUČELIĆU, IMAŠ ONU STVAR,

KAKO JE MOJ PREDSEDNIK SLOBA?

Ražnatović je održavao bliske kontakte sa Miloradom Vučelićem, a preko njega je povremeno slao i određene poruke Slobodanu Miloševiću. U jednom od presretnutih razgovora Arkana i Vučelića Milošević se ne pominje po imenu, već samo kao predsednik, ali je potpuno jasno o kome se radi.

K: Razgovarao sam sa Gavranom i kaže mi on da si pitan da li si bio na svadbi i ti si rekao da jesi (odnosi se na svadbu Arkana i Cece - prim. aut.). Ja to cenim u životu kad imaš onu stvar. Kako je moj predsednik (misli na Miloševića - op. aut.)?

Slobodan Milošević

V: Dobro je.

K: To je glavno, a reci mu da na ove poturice što nisu došle na svadbu, na njih ne može nikad računati.

V: Nije on tu ništa, on je laf.

K: Znam ja to.

V: Ma pitali su drugi pred njim to, on čak ne bi to ni pitao.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

KERTES: PLATI 200.000$, PA ĆU PUSTITI NAFTU

Arkan, kako se vidi iz izveštaja napravljenih 1994. godine, često sam ili preko posrednika kontaktirao je sa tadašnjim direktorom Uprave carina Mihaljom Kertesom. Za Ražnatovića je Kertes bio izuzetno značajan s obzirom na to da je Uprava carina bila direktno zadužena za kontrolu granica, preko kojih je Arkan švercovao ogromne količine nafte.

Razgovor 29. 7. 1994.

Sa Kafom je kontaktirao Rako Stanišić, rođak Kafine supruge. Tom prilikom Rako je Kafu obavestio da je sa Borom bio kod Mihalja Kertesa i da su svi papiri završeni oko novog posla, uz napomenu da mora da uplati 201.000 dolara za naftu koja je uvezena i prevezena vozom, kako bi mu pustili drugi voz. Stanišić je Kafu informisao da je za vreme njihove posete Kertesu ovog zvao Borislav Mikelić oko uvoza neke nafte, ali mu je Kertes spustio slušalicu, uz komentar: "Neću da radim s lopovima."

Saznanja dobijena od Stanišića Kafa je prokomentarisao rečima: "Moram nakon ovoga da promenim mišljenje o Kertesu."

Razgovor 4. 8. 1994.

Sa Kafom je kontaktirao izvesni Boro i tom prilikom je od Kafe zatražio da mu da "onu potvrdu o oduzetih 300.000 DEM na granici", jer bi to možda mogao preko Kertesa "da sredi" da im se te pare vrate. Kafa je prihvatio Borin predlog i sa njim istog dana ostvario lični kontakt.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Razgovor 10. 9. 1994.

Kafa je zvao sekretaricu Mihalja Kertesa.

Tom prilikom Kafa je zamolio da prenese poruku Kertesu da mu pusti vagon goriva koji se nalazi na železničkoj stanici u Kikindi, a koji je pre dva dana ušao iz Rumunije jer će UNPROFOR videti da smo probili blokadu.

Sekretarica je Kafu obavestila da će poruka biti preneta kada se Kertes vrati s puta, a da bi pomenuti problem mogao da reši i savetnik Nikolić, ali Kafa to nije prihvatio.

SUTRA NASTAVAK: NOVA EKSKLUZIVNA DOKUMENTA

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading