Tajna skrivana od 1999. godine: Sloba odbio migove koji bi obarali NATO avione

Autor:

Vesti

03.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nudio je tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću da njihovi piloti preko NATO zemalja dovezu migove-29 u Srbiju i onda te avione ovde ostave kako bi nam pomogli u odbrani od agresije. Tu ponudu, međutim, Slobodan Milošević je iz nepoznatih razloga odbio.

RepublikaFoto: ST/G. AVALIĆ

O tajni čuvanoj 20 godina juče je prilikom sastanka sa Lukašenkom u Beogradu govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Podsetio je i da je Lukašenko te 1999, tokom NATO bombardovanja, bio jedini strani državnik koji nas je posetio.

- Lukašenko nije samo došao 1999. u našu zemlju, već je ponudio veliku pomoć srpskom rukovodstvu, predsedniku Miloševiću. Bio je jedan od hrabrih ljudi koji je ponudio pomoć beloruskih junaka koji bili spremni da dolete na teritoriju Srbije. Bio je spreman da to uradi iako bi morali da prelete NATO zemlje jer bi morali ili na Ukrajinu ili Mađarsku ili na Rumuniju, a sve su to članice NATO. Njihovi hrabri piloti su bili spremni da dođu i ostave nam svoje avione - ispričao je Vučić.

Foto: youtube.com/printscreen
Slobodan Milošević

Šljivančanin: Ako je Milošević zaista to odbio, onda je verovatno na njega vršen veliki pritisak

DODATNI ARGUMENT

Ne ulazeći u detalje da li je bila pametna ili nedovoljna pametna odluka našeg tadašnjeg rukovodstva, kako je rekao Vučić, u poslednjem trenutku i posle mnogo razgovora sa beloruskim rukovodstvom otkazan je dolazak beloruskih migova.

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade SRJ, napominje da su Belorusi i na druge načine tada pomagali našoj zemlji, ali da je procenjeno da je bolje da se ova pomoć ne prihvati.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Nikola Šainović

- Pošto su tada već počeli pregovori koji je trebalo da dovedu do prekida rata, bilo je procenjeno da je rizik takve operacije preveliki u odnosu na skori završetak rata - rekao je on za Srpski telegraf.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da je Milošević verovatno mislio da bi dolazak beloruskih aviona doneo više štete nego koristi.

Lazarević: Možda mu je neko sugerisao da su nam bila bitnija PVO sredstva

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

- Milošević je sigurno vagao i shvatio da ta ponuda teško da je bila ostvariva jer bi te avione NATO obarao i pre nego što stignu do nas, a bio bi i novi argument da smo neodgovorni i da zaslužujemo da budemo najstrože kažnjeni. To je trebalo da budu naoružani migovi-29 i 100 odsto bi ih srušili na putu do nas. Znači, pomoć ne bismo dobili, a prikazali bi nas kao palikuće u Evropi i imali bi dodatni razlog da opravdaju agresiju - rekao je Jovanović za naš list.

RepublikaFoto: Public

MOJ STAV

Dragomir Anđelković, analitičar

Lukašenko je pokazao da je bio veći Srbin i od Miloševića i od naše tadašnje i vlasti i opozicije, te potpunu odlučnost u borbi za suverenitet Srbije. Bio nam je veći prijatelj od tadašnje vlasti u Moskvi i pokazivao je veću odlučnost i od nas samih da se bori za naš interes.

On je istakao i da visoko ceni ličnu odluku i hrabrost Lukašenka da tada dođe u zemlju koja je u tom trenutku bila žestoko bombardovana.

Jovanović: Milošević je sigurno vagao i procenio da bi ta ponuda bila teško ostvariva

ODBRAMBENA SREDSTVA

General Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant ratnog Prištinskog korpusa Vojske SRJ, za Srpski telegraf kaže da je Milošević možda smatrao da su nam potrebnije odbrambena sredstva.

Šainović: Tada su već bili počeli pregovori da se rat obustavi

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Lazarević

- U vreme NATO agresije, kada se ceo Zapad sjatio da nas uništi, Belorusi su svim svojim kapacitetima hteli da nam pomognu. To bi nam svakako bilo dobrodošlo, no sa stručnog vojnog aspekta, u toj situaciji kada je odnos bio 1.000 prema jedan u njihovu korist, malo bi se moglo pomoći u odbrani u smislu vazdušne borbe. Možda mu je neko sugerisao da su nam bila bitnija sredstva protivvazdušne odbrane - rekao je Lazarević.

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin pak smatra da je Milošević pogrešio što je odbio pomoć Belorusije.

78 DANA TRAJALO BOMBARDOVANJE SRJ

- Mislim da bi to svakako tada za nas bili podstrek i satisfakcija, a to bi i svetu pokazalo da se sve čini da se sačuva mir i svoja zemlja. Ako je Milošević zaista to odbio, onda je verovatno na njega vršen veliki pritisak da tako odluči. No, smatram da je trebalo sva sredstva da koristimo i pogrešio je što je odbio pomoć - rekao je Šljivančanin.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte i sledeće zanimljive priče:

Kako preko pametnih televizora mogu da nas špijuniraju?

Kako i Krnjača ima svog džokera junaka

Kako je ovog puta šokirao prvi čovek Leskovca?

Našim dragim čitaocima poklanjamo dodatak "Penzioner" u kojem možete saznati sve o onome što zanima stariju populaciju.

Sve ove informacije, kao i još puno zanimljivih priča možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 4. decembar 2019. godine

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading