Afera "sekunde": Đilasa otkucao svedok-saradnik

Autor:

Vesti

29.08.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raskrinkana afera "sekunde"! Na osnovu iskaza svedoka-saradnika zbog milionske pljačke javnog servisa na reklamnim sekundama, pohapšeni zaposleni na RTS, ali i direktor "Dajrekt medije", nekadašnje firme Dragana Đilasa, dok je njegova najbliža saradnica u bekstvu.

Prema navodima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, državna kasa oštećena je za 688 miliona dinara.

Policija je juče privela direktora "Dajrekt medije" Jovana Stojanovića (47), kao i dva zaposlena lica u marketingu RTS Milicu Đuričić Janjić (61) i Mirjanu Katanić (55). Krivičnom prijavom obuhvaćena je i nekadašnja direktorka u "Dajrekt mediji", koja je u Italiji, gde boravi već duži vremenski period, i za njom je raspisana potraga.

- Na osnovu konkretnih dokaza koje je ponudio svedok-saradnik, prikupljeni su neophodni podaci koji nedvosmisleno potvrđuju da su privedena lica učestvovala u spornim radnjama na osnovu kojih je državna kasa oštećena za nekoliko stotina miliona evra - navodi izvor iz istrage.

Napad umesto odbrane

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Đilas ispred Predsedništva Srbije

Da li je za sve ovo saznao i sam Đilas ili ne, ali je odmah juče krenuo u odbranu nekadašnjih saradnika i obratio se ispred Predsedništva Srbije. Uz tvrdnju da su stručne službe utvrdile da su ugovori između "Dajrekt medije" i RTS bili korisni za javni servis, Đilas je odmah optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je on taj koji je u Srbiji "i sudija i tužilac i policajac", te da je šef države odlučio da njegovi saradnici budu uhapšeni.

- U petak sam se dogovorio sa svojim saradnicima da ovde napravimo konferenciju za novinare i da postavimo pitanje predsedniku - više od 100 puta si ponovio da sam ukrao 500 miliona evra. Odgovori - na kojim poslovima sam krao pare, koliko para sam na tim poslovima uzeo, ko mi je dao te pare, je l' dao u kešu ili uplatio, na koji račun... Jer ako tvrdiš da sam to ukrao, onda i to moraš da znaš i tvoja je dužnost da obavestiš građane i nadležne organe. Nemoj više da pričaš da stoje moji materijali u fiokama nekih "žutih" sudija, kaži njihova imena, da idemo zajedno da ih otvorimo i pročitamo - naveo je Đilas i ocenio da se to neće dogoditi.

Verica Barać tvrdila je da Đilas apsolutno kontroliše medije, kupovao je sekunde na televizijama i time direktno uticao na program

- On će nastaviti da hapsi ljude i maltretira, on je čovek koji odlučuje ko je nevin, a ko nije, on je čovek koji za osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića, kaže - on je nevin. Ko si ti, ti si sud, ti o svemu tome odlučuješ - dodao je Đilas.

Odgovore na pitanja koje traži dobiće u roku od 48 sati, kada će se, kako saznajemo, građanima obratiti predsednik države.

Srpski telegraf otkrio višegodišnju muljažu

Foto: Srpski telegraf
Sa naslovne strane Srpskog telegrafa 11. jula 2019.

Srpski telegraf pisao je još 11. jula da je u okviru afere "sekunde" utvrđeno da je firma lidera Saveza za Srbiju bila povlašćena prilikom kupovine reklamnog vremena na javnom servisu.

Evo kako se siromah Đilas bogatio

Njegova firma "Multikom", baš kad je postao član DS 2004. godine, beleži astronomski rast prihoda

2005. - 3 miliona dinara

2006. - 4 milijarde dinara

2007. - 6 milijardi dinara

2008. - 7 milijardi dinara

2009. - 7 milijardi dinara

2010. - 7,8 milijardi dinara

2011. - 7,7 milijardi dinara

Poslovanje "Dajrekt medije" višestruko je poboljšano u 2004, u vreme kada je Đilas bio direktor Narodne kancelarije. Kako je napredovao u funkcijama, tako su, sudeći po podacima, rasli prihodi njegove firme.

2001. - osnovana firma

2003. - 67 miliona dinara

2004. - 540 miliona dinara (Đilas direktor Narodne kancelarije)

2005. - 2,4 milijarde dinara

2006. - 4,4 milijarde dinara

2007. - 6,6 milijardi dinara (ministar za NIP)

2008. - 5,6 milijardi dinara (gradonačelnik)

2009. - 5,2 milijarde dinara

2010. - 5,8 milijardi dinara

- Đilasova kompanija je imala potpuno povlašćeni odnos sa javnim servisom, ozbiljne popuste u odnosu na sve druge, rekla bih monopol, čime su ozbiljno oštećeni građani Srbije. Možete zamisliti koliko je u to vreme, dok je bio na vlasti, bio moćan u medijima. On tada nije prezao ni od čega, sve je rešavao urlanjem, pretnjama i bezobrazlukom, a to radi i danas - rekla je tada za Srpski telegraf državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Državni organi su mesecima češljali poslovanje "Dajrekt medije", konkretno onaj deo koji se tiče kupovine reklamnog vremena na RTS, i u tom procesu ispitali su na desetine osumnjičenih, koji su potvrdili ono o čemu se dugo govorilo, da bi nakon prikupljanja dokaza usledila i hapšenja.

- O tom uticaju, koji je ostvarivao Đilas kroz kupovinu reklamnog vremena, nekada je pisala i pokojna Verica Barać, koja je govorila o apsolutnoj kontroli medija koju je tada Đilas sprovodio kroz svoje agencije, kojima je kupovao sekunde i time direktno uticao na televizijski program ili na objavljivanje ili neobjavljivanje informacija. Pa tako morate da se pomučite da u to vreme nađete neki tekst ili prilog koji loše govori o Đilasu. Suočen sa argumentima, jedan od osumnjičenih da je učestvovao u lancu zloupotreba pristao je da progovori o svemu što zna - dodaju naši sagovornici.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa
Advokat Nebojša Perović

Advokat Nebojša Perović u izjavi za Srpski telegraf objašnjava da je u Krivičnom zakonu od 2012. uveden novi institut po ugledu na anglosaksonski sistem i delimično sisteme pojedinih zemalja EU.

- Tako je našem tužilaštvu omogućeno da neko lice koje je počinilac krivičnog dela, a u cilju razrešenja krivičnog dela u koje je uključeno više lica, dobije status zaštićenog svedoka ili da se sa njim potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela i da ga istovremeno oslobodi kazne. Tako da me ne čudi da je i u ovom slučaju to primenjeno - zaključuje Perović.

Zloupotreba se rasvetljava

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je zadovoljan što se velika politička zloupotreba na neki način rasvetljava. Jedna od oštećenih medijskih kuća bio je i Studio B, rekao je Vesić, i dodao da se zloupotreba vidi po ceni po kojoj su sekunde prodavane kada je Đilas bio gradonačelnik i kada nije bio gradonačelnik.

- Da ne pričam da je suludo da gradonačelnik prodaje reklamne sekunde preko svoje firme Studiju B, čiji je osnivač Skupština grada, i da je suludo da državni funkcioner prodaje sekunde RTS. Ako postoji primer zloupotrebe, to je zloupotreba - poručio je Vesić i istakao da je za sve to vreme bilo prostora za Agenciju za borbu protiv korupcije da reaguje i dodao da veruje u institucije, ali da njihov rad ne može da komentariše.

REAKCIJE

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade

Verujem u naše institucije i svi koji krše zakone i te kako treba da odgovaraju! A o ovome godinama SNS govori! Đilas je sve vreme pokušavao, znajući šta je radio, da se krije iza plašta da je on vajni opozicionar i da su napadi zbog toga, pogotovo kad smo pitali odakle mu pare... milioni i milioni evra... E, pa, evo. Konačno da se klupko odmotava

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Obradović

Imamo dokaze i obrise te medijsko-korupcionaške političke hobotnice, o kojoj smo dosta govorili ranije, i to ne samo funkcioneri SNS nego i istražni organi. Đilas je popuste koje je dobio na sekunde i minute, a potom i minute koje je dobijao besplatno, preprodavao i za sebe pribavljao višemilionsku korist u evrima

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Matić Medijska mreža "Antidot"

Nadam se da će tužilaštvo da obezbedi da se istražnim organima privede i Đilasova saradnica, koja se trenutno nalazi u bekstvu negde u inostranstvu, i da se nekome od uhapšenih dodeli status svedoka saradnika kako bi se do kraja rasvetlila Đilasova uloga u ovim mahinacijama, kao i načini na koje su poslovale njegove firme i na koje je stekao bogatstvo koje ima

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
hana

29.08.2019 09:47

Sve je isplivalo na povrsinu a sada ce Djiki da prodaje maglu nije on kriv

Ivana

29.08.2019 11:45

Kako su radili tako su i prosli! Ne mogu jedni druge da gledaju!

Tanja

29.08.2019 18:30

Konačno će sve doći na svoje, neka narod uvidi šta je sve radio Đilas.

Ivo

29.08.2019 19:34

Strasno je da su nam takvi vodili drzavu.