Afera "sekunde": Đilasa otkucao svedok-saradnik

AUTOR: E. S. T.

četvrtak, 29. 8. 2019.| 11:00

7

Raskrinkana afera "sekunde"! Na osnovu iskaza svedoka-saradnika zbog milionske pljačke javnog servisa na reklamnim sekundama, pohapšeni zaposleni na RTS, ali i direktor "Dajrekt medije", nekadašnje firme Dragana Đilasa, dok je njegova najbliža saradnica u bekstvu.

Prema navodima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, državna kasa oštećena je za 688 miliona dinara.

Policija je juče privela direktora "Dajrekt medije" Jovana Stojanovića (47), kao i dva zaposlena lica u marketingu RTS Milicu Đuričić Janjić (61) i Mirjanu Katanić (55). Krivičnom prijavom obuhvaćena je i nekadašnja direktorka u "Dajrekt mediji", koja je u Italiji, gde boravi već duži vremenski period, i za njom je raspisana potraga.

- Na osnovu konkretnih dokaza koje je ponudio svedok-saradnik, prikupljeni su neophodni podaci koji nedvosmisleno potvrđuju da su privedena lica učestvovala u spornim radnjama na osnovu kojih je državna kasa oštećena za nekoliko stotina miliona evra - navodi izvor iz istrage.

Napad umesto odbrane

Tanjug/D. GOLL
Đilas ispred Predsedništva Srbije

Da li je za sve ovo saznao i sam Đilas ili ne, ali je odmah juče krenuo u odbranu nekadašnjih saradnika i obratio se ispred Predsedništva Srbije. Uz tvrdnju da su stručne službe utvrdile da su ugovori između "Dajrekt medije" i RTS bili korisni za javni servis, Đilas je odmah optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je on taj koji je u Srbiji "i sudija i tužilac i policajac", te da je šef države odlučio da njegovi saradnici budu uhapšeni.

- U petak sam se dogovorio sa svojim saradnicima da ovde napravimo konferenciju za novinare i da postavimo pitanje predsedniku - više od 100 puta si ponovio da sam ukrao 500 miliona evra. Odgovori - na kojim poslovima sam krao pare, koliko para sam na tim poslovima uzeo, ko mi je dao te pare, je l' dao u kešu ili uplatio, na koji račun... Jer ako tvrdiš da sam to ukrao, onda i to moraš da znaš i tvoja je dužnost da obavestiš građane i nadležne organe. Nemoj više da pričaš da stoje moji materijali u fiokama nekih "žutih" sudija, kaži njihova imena, da idemo zajedno da ih otvorimo i pročitamo - naveo je Đilas i ocenio da se to neće dogoditi.

Verica Barać tvrdila je da Đilas apsolutno kontroliše medije, kupovao je sekunde na televizijama i time direktno uticao na program

- On će nastaviti da hapsi ljude i maltretira, on je čovek koji odlučuje ko je nevin, a ko nije, on je čovek koji za osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića, kaže - on je nevin. Ko si ti, ti si sud, ti o svemu tome odlučuješ - dodao je Đilas.

Odgovore na pitanja koje traži dobiće u roku od 48 sati, kada će se, kako saznajemo, građanima obratiti predsednik države.

Srpski telegraf otkrio višegodišnju muljažu

Srpski telegraf
Sa naslovne strane Srpskog telegrafa 11. jula 2019.

Srpski telegraf pisao je još 11. jula da je u okviru afere "sekunde" utvrđeno da je firma lidera Saveza za Srbiju bila povlašćena prilikom kupovine reklamnog vremena na javnom servisu.

Evo kako se siromah Đilas bogatio

Njegova firma "Multikom", baš kad je postao član DS 2004. godine, beleži astronomski rast prihoda

2005. - 3 miliona dinara

2006. - 4 milijarde dinara

2007. - 6 milijardi dinara

2008. - 7 milijardi dinara

2009. - 7 milijardi dinara

2010. - 7,8 milijardi dinara

2011. - 7,7 milijardi dinara

Poslovanje "Dajrekt medije" višestruko je poboljšano u 2004, u vreme kada je Đilas bio direktor Narodne kancelarije. Kako je napredovao u funkcijama, tako su, sudeći po podacima, rasli prihodi njegove firme.

2001. - osnovana firma

2003. - 67 miliona dinara

2004. - 540 miliona dinara (Đilas direktor Narodne kancelarije)

2005. - 2,4 milijarde dinara

2006. - 4,4 milijarde dinara

2007. - 6,6 milijardi dinara (ministar za NIP)

2008. - 5,6 milijardi dinara (gradonačelnik)

2009. - 5,2 milijarde dinara

2010. - 5,8 milijardi dinara

- Đilasova kompanija je imala potpuno povlašćeni odnos sa javnim servisom, ozbiljne popuste u odnosu na sve druge, rekla bih monopol, čime su ozbiljno oštećeni građani Srbije. Možete zamisliti koliko je u to vreme, dok je bio na vlasti, bio moćan u medijima. On tada nije prezao ni od čega, sve je rešavao urlanjem, pretnjama i bezobrazlukom, a to radi i danas - rekla je tada za Srpski telegraf državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Državni organi su mesecima češljali poslovanje "Dajrekt medije", konkretno onaj deo koji se tiče kupovine reklamnog vremena na RTS, i u tom procesu ispitali su na desetine osumnjičenih, koji su potvrdili ono o čemu se dugo govorilo, da bi nakon prikupljanja dokaza usledila i hapšenja.

- O tom uticaju, koji je ostvarivao Đilas kroz kupovinu reklamnog vremena, nekada je pisala i pokojna Verica Barać, koja je govorila o apsolutnoj kontroli medija koju je tada Đilas sprovodio kroz svoje agencije, kojima je kupovao sekunde i time direktno uticao na televizijski program ili na objavljivanje ili neobjavljivanje informacija. Pa tako morate da se pomučite da u to vreme nađete neki tekst ili prilog koji loše govori o Đilasu. Suočen sa argumentima, jedan od osumnjičenih da je učestvovao u lancu zloupotreba pristao je da progovori o svemu što zna - dodaju naši sagovornici.

youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa
Advokat Nebojša Perović

Advokat Nebojša Perović u izjavi za Srpski telegraf objašnjava da je u Krivičnom zakonu od 2012. uveden novi institut po ugledu na anglosaksonski sistem i delimično sisteme pojedinih zemalja EU.

- Tako je našem tužilaštvu omogućeno da neko lice koje je počinilac krivičnog dela, a u cilju razrešenja krivičnog dela u koje je uključeno više lica, dobije status zaštićenog svedoka ili da se sa njim potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela i da ga istovremeno oslobodi kazne. Tako da me ne čudi da je i u ovom slučaju to primenjeno - zaključuje Perović.

Zloupotreba se rasvetljava

www.beograd.rs
Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je zadovoljan što se velika politička zloupotreba na neki način rasvetljava. Jedna od oštećenih medijskih kuća bio je i Studio B, rekao je Vesić, i dodao da se zloupotreba vidi po ceni po kojoj su sekunde prodavane kada je Đilas bio gradonačelnik i kada nije bio gradonačelnik.

- Da ne pričam da je suludo da gradonačelnik prodaje reklamne sekunde preko svoje firme Studiju B, čiji je osnivač Skupština grada, i da je suludo da državni funkcioner prodaje sekunde RTS. Ako postoji primer zloupotrebe, to je zloupotreba - poručio je Vesić i istakao da je za sve to vreme bilo prostora za Agenciju za borbu protiv korupcije da reaguje i dodao da veruje u institucije, ali da njihov rad ne može da komentariše.

REAKCIJE

Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade

Verujem u naše institucije i svi koji krše zakone i te kako treba da odgovaraju! A o ovome godinama SNS govori! Đilas je sve vreme pokušavao, znajući šta je radio, da se krije iza plašta da je on vajni opozicionar i da su napadi zbog toga, pogotovo kad smo pitali odakle mu pare... milioni i milioni evra... E, pa, evo. Konačno da se klupko odmotava

Tanjug
Marija Obradović

Imamo dokaze i obrise te medijsko-korupcionaške političke hobotnice, o kojoj smo dosta govorili ranije, i to ne samo funkcioneri SNS nego i istražni organi. Đilas je popuste koje je dobio na sekunde i minute, a potom i minute koje je dobijao besplatno, preprodavao i za sebe pribavljao višemilionsku korist u evrima

Tanjug
Marko Matić Medijska mreža "Antidot"

Nadam se da će tužilaštvo da obezbedi da se istražnim organima privede i Đilasova saradnica, koja se trenutno nalazi u bekstvu negde u inostranstvu, i da se nekome od uhapšenih dodeli status svedoka saradnika kako bi se do kraja rasvetlila Đilasova uloga u ovim mahinacijama, kao i načini na koje su poslovale njegove firme i na koje je stekao bogatstvo koje ima

Sve o suzavcu: Šta je, čemu je namenjen i koje su posledice ako ga udahnete?
Sve o suzavcu: Šta je, čemu je namenjen i koje su posledice ako ga udahnete?
0
SAMO NAM JE JOŠ OVO TREBALO! Srbija na udaru najezde slepih miševa, narod ne zna šta da čini: MORAO DA REAGUJE I PRIRODNJAČKI MUZEJ!
SAMO NAM JE JOŠ OVO TREBALO! Srbija na udaru najezde slepih miševa, narod ne zna šta da čini: MORAO DA REAGUJE I PRIRODNJAČKI MUZEJ!
0

KOMENTARI 7

hana29. avgust 2019. u 11:47

Sve je isplivalo na povrsinu a sada ce Djiki da prodaje maglu nije on kriv

3 3 Odgovori

Ivana29. avgust 2019. u 13:45

Kako su radili tako su i prosli! Ne mogu jedni druge da gledaju!

1 1 Odgovori

Tanja29. avgust 2019. u 20:30

Konačno će sve doći na svoje, neka narod uvidi šta je sve radio Đilas.

1 0 Odgovori

Ivo29. avgust 2019. u 21:34

Strasno je da su nam takvi vodili drzavu.

1 0 Odgovori

Aki29. avgust 2019. u 22:24

Djilas ce poceti polako da odgovara za prevare

0 0 Odgovori

vidi sve komentare
Tajni mejlovi Đilasa vode direktno u zatvor?!
Tajni mejlovi Đilasa vode direktno u zatvor?!
9
Afera sekunde: Saslušani pa pušteni!
Afera "sekunde": Saslušani pa pušteni!
8
(VIDEO) Saša Milovanović: Optužbe Dragana Đilasa su podle, licemerne i nezabeležene u istoriji!
(VIDEO) Saša Milovanović: Optužbe Dragana Đilasa su podle, licemerne i nezabeležene u istoriji!
17
Do keša i preko beba! Dosije o Đilasovoj pljački RTS
Do keša i preko beba! Dosije o Đilasovoj pljački RTS
12
(FOTO) KORAK NAPRED! Vučić se dogovorio oko vrlo važne stvari sa predstavnicima EU pred sastanak u Briselu
0

(FOTO) KORAK NAPRED! Vučić se dogovorio oko vrlo važne stvari sa predstavnicima EU pred sastanak u Briselu

PRETI NAM ZATVARANJE? Dr Kon: Situacija je lošija nego u aprilu, moguće uvođenje VANREDNIH MERA!
0
PRETI NAM ZATVARANJE? Dr Kon: Situacija je lošija nego u aprilu, moguće uvođenje VANREDNIH MERA!
ZAMENA TEZA NEZAVISNIH MEDIJA I LJUBINKINOG SPUTNJIKA: Heroje koji brane NAŠE INSTITUCIJE nazivaju onima koji MLATE
0
ZAMENA TEZA "NEZAVISNIH MEDIJA" I "LJUBINKINOG SPUTNJIKA": Heroje koji brane NAŠE INSTITUCIJE nazivaju onima koji "MLATE"
Ispovest Beograđanina obolelog od korone: Molio sam boga da me uzme...
Društvo

Ispovest Beograđanina obolelog od korone: Molio sam boga da me uzme...

Blic, Republika

 - nedelja, 12. 7. 2020. u 11:48 0

Mislim da od ovoga ne može gore, molio sam Boga da me uzme, jaka glavobolja, otežano disanje sa jakim šumom u plućima... Gore, ipak,...

Branko Ružić pozitivan na Kovid-19
Srbija

Branko Ružić pozitivan na Kovid-19

Tanjug, Republika

 - nedelja, 12. 7. 2020. u 10:51 0

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozitivan je na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji, izjavio je danas šef...

Grad daje dodatne olakšice ugostiteljima zbog korone
Društvo

Grad daje dodatne olakšice ugostiteljima zbog korone

Tanjug, Republika

 - nedelja, 12. 7. 2020. u 10:28 0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da će Grad Beograd pomoći ugostiteljima da prevaziđu probleme u kojima su se našli...

Brnabić: Ovo je do sada najopasniji udar na sistem i Aleksandra Vučića!
Srbija

Brnabić: Ovo je do sada najopasniji udar na sistem i Aleksandra Vučića!

Republika

 - nedelja, 12. 7. 2020. u 09:23 >> 09:59 3

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je u jutarnjem programu na TV Pink i tom prilikom govorila o važnim temama.

CRNE PROGNOZE infektologa Rankovića: Mislim da ćemo tek imati veće brojke, a evo kad nam stiže naredni pik!
Srbija

CRNE PROGNOZE infektologa Rankovića: Mislim da ćemo tek imati veće brojke, a evo kad nam stiže naredni pik!

Alo, Republika

 - nedelja, 12. 7. 2020. u 09:53 0

Infektolog iz Niša Žarko Ranković naredni pik očekuje naredne nedelje. Ističe i da je krajnje vreme da se dozovemo pameti, a to znači,...

U KBC Bežanijska kosa noćas više od 100 pregleda
U KBC Bežanijska kosa noćas više od 100 pregleda
0

Direktorka Kliničko bolničkog centra "Bežanijska kosa" Marija Zdravković rekla je da je tokom...

Danas se nastavlja dijalog Beograda i Prištine
Danas se nastavlja dijalog Beograda i Prištine
7

Dijalog Beograda i Prištine kome posreduje EU biće nastavljen danas u formi video konfrencije,...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 11. 7. 2020.