Afera "sekunde": Đilasa otkucao svedok-saradnik

AUTOR: E. S. T.

četvrtak, 29. 8. 2019.| 11:00

7

Raskrinkana afera "sekunde"! Na osnovu iskaza svedoka-saradnika zbog milionske pljačke javnog servisa na reklamnim sekundama, pohapšeni zaposleni na RTS, ali i direktor "Dajrekt medije", nekadašnje firme Dragana Đilasa, dok je njegova najbliža saradnica u bekstvu.

Prema navodima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, državna kasa oštećena je za 688 miliona dinara.

Policija je juče privela direktora "Dajrekt medije" Jovana Stojanovića (47), kao i dva zaposlena lica u marketingu RTS Milicu Đuričić Janjić (61) i Mirjanu Katanić (55). Krivičnom prijavom obuhvaćena je i nekadašnja direktorka u "Dajrekt mediji" Jadranka Drinić (44), koja je u Italiji, gde boravi već duži vremenski period, i za njom je raspisana potraga.

- Na osnovu konkretnih dokaza koje je ponudio svedok-saradnik, prikupljeni su neophodni podaci koji nedvosmisleno potvrđuju da su privedena lica učestvovala u spornim radnjama na osnovu kojih je državna kasa oštećena za nekoliko stotina miliona evra - navodi izvor iz istrage.

Napad umesto odbrane

Tanjug/D. GOLL
Đilas ispred Predsedništva Srbije

Da li je za sve ovo saznao i sam Đilas ili ne, ali je odmah juče krenuo u odbranu nekadašnjih saradnika i obratio se ispred Predsedništva Srbije. Uz tvrdnju da su stručne službe utvrdile da su ugovori između "Dajrekt medije" i RTS bili korisni za javni servis, Đilas je odmah optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je on taj koji je u Srbiji "i sudija i tužilac i policajac", te da je šef države odlučio da njegovi saradnici budu uhapšeni.

- U petak sam se dogovorio sa svojim saradnicima da ovde napravimo konferenciju za novinare i da postavimo pitanje predsedniku - više od 100 puta si ponovio da sam ukrao 500 miliona evra. Odgovori - na kojim poslovima sam krao pare, koliko para sam na tim poslovima uzeo, ko mi je dao te pare, je l' dao u kešu ili uplatio, na koji račun... Jer ako tvrdiš da sam to ukrao, onda i to moraš da znaš i tvoja je dužnost da obavestiš građane i nadležne organe. Nemoj više da pričaš da stoje moji materijali u fiokama nekih "žutih" sudija, kaži njihova imena, da idemo zajedno da ih otvorimo i pročitamo - naveo je Đilas i ocenio da se to neće dogoditi.

Verica Barać tvrdila je da Đilas apsolutno kontroliše medije, kupovao je sekunde na televizijama i time direktno uticao na program

- On će nastaviti da hapsi ljude i maltretira, on je čovek koji odlučuje ko je nevin, a ko nije, on je čovek koji za osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića, kaže - on je nevin. Ko si ti, ti si sud, ti o svemu tome odlučuješ - dodao je Đilas.

Odgovore na pitanja koje traži dobiće u roku od 48 sati, kada će se, kako saznajemo, građanima obratiti predsednik države.

Srpski telegraf otkrio višegodišnju muljažu

Srpski telegraf
Sa naslovne strane Srpskog telegrafa 11. jula 2019.

Srpski telegraf pisao je još 11. jula da je u okviru afere "sekunde" utvrđeno da je firma lidera Saveza za Srbiju bila povlašćena prilikom kupovine reklamnog vremena na javnom servisu.

Evo kako se siromah Đilas bogatio

Njegova firma "Multikom", baš kad je postao član DS 2004. godine, beleži astronomski rast prihoda

2005. - 3 miliona dinara

2006. - 4 milijarde dinara

2007. - 6 milijardi dinara

2008. - 7 milijardi dinara

2009. - 7 milijardi dinara

2010. - 7,8 milijardi dinara

2011. - 7,7 milijardi dinara

Poslovanje "Dajrekt medije" višestruko je poboljšano u 2004, u vreme kada je Đilas bio direktor Narodne kancelarije. Kako je napredovao u funkcijama, tako su, sudeći po podacima, rasli prihodi njegove firme.

2001. - osnovana firma

2003. - 67 miliona dinara

2004. - 540 miliona dinara (Đilas direktor Narodne kancelarije)

2005. - 2,4 milijarde dinara

2006. - 4,4 milijarde dinara

2007. - 6,6 milijardi dinara (ministar za NIP)

2008. - 5,6 milijardi dinara (gradonačelnik)

2009. - 5,2 milijarde dinara

2010. - 5,8 milijardi dinara

- Đilasova kompanija je imala potpuno povlašćeni odnos sa javnim servisom, ozbiljne popuste u odnosu na sve druge, rekla bih monopol, čime su ozbiljno oštećeni građani Srbije. Možete zamisliti koliko je u to vreme, dok je bio na vlasti, bio moćan u medijima. On tada nije prezao ni od čega, sve je rešavao urlanjem, pretnjama i bezobrazlukom, a to radi i danas - rekla je tada za Srpski telegraf državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Državni organi su mesecima češljali poslovanje "Dajrekt medije", konkretno onaj deo koji se tiče kupovine reklamnog vremena na RTS, i u tom procesu ispitali su na desetine osumnjičenih, koji su potvrdili ono o čemu se dugo govorilo, da bi nakon prikupljanja dokaza usledila i hapšenja.

- O tom uticaju, koji je ostvarivao Đilas kroz kupovinu reklamnog vremena, nekada je pisala i pokojna Verica Barać, koja je govorila o apsolutnoj kontroli medija koju je tada Đilas sprovodio kroz svoje agencije, kojima je kupovao sekunde i time direktno uticao na televizijski program ili na objavljivanje ili neobjavljivanje informacija. Pa tako morate da se pomučite da u to vreme nađete neki tekst ili prilog koji loše govori o Đilasu. Suočen sa argumentima, jedan od osumnjičenih da je učestvovao u lancu zloupotreba pristao je da progovori o svemu što zna - dodaju naši sagovornici.

youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa
Advokat Nebojša Perović

Advokat Nebojša Perović u izjavi za Srpski telegraf objašnjava da je u Krivičnom zakonu od 2012. uveden novi institut po ugledu na anglosaksonski sistem i delimično sisteme pojedinih zemalja EU.

- Tako je našem tužilaštvu omogućeno da neko lice koje je počinilac krivičnog dela, a u cilju razrešenja krivičnog dela u koje je uključeno više lica, dobije status zaštićenog svedoka ili da se sa njim potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela i da ga istovremeno oslobodi kazne. Tako da me ne čudi da je i u ovom slučaju to primenjeno - zaključuje Perović.

Zloupotreba se rasvetljava

www.beograd.rs
Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je zadovoljan što se velika politička zloupotreba na neki način rasvetljava. Jedna od oštećenih medijskih kuća bio je i Studio B, rekao je Vesić, i dodao da se zloupotreba vidi po ceni po kojoj su sekunde prodavane kada je Đilas bio gradonačelnik i kada nije bio gradonačelnik.

- Da ne pričam da je suludo da gradonačelnik prodaje reklamne sekunde preko svoje firme Studiju B, čiji je osnivač Skupština grada, i da je suludo da državni funkcioner prodaje sekunde RTS. Ako postoji primer zloupotrebe, to je zloupotreba - poručio je Vesić i istakao da je za sve to vreme bilo prostora za Agenciju za borbu protiv korupcije da reaguje i dodao da veruje u institucije, ali da njihov rad ne može da komentariše.

REAKCIJE

Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade

Verujem u naše institucije i svi koji krše zakone i te kako treba da odgovaraju! A o ovome godinama SNS govori! Đilas je sve vreme pokušavao, znajući šta je radio, da se krije iza plašta da je on vajni opozicionar i da su napadi zbog toga, pogotovo kad smo pitali odakle mu pare... milioni i milioni evra... E, pa, evo. Konačno da se klupko odmotava

Tanjug
Marija Obradović

Imamo dokaze i obrise te medijsko-korupcionaške političke hobotnice, o kojoj smo dosta govorili ranije, i to ne samo funkcioneri SNS nego i istražni organi. Đilas je popuste koje je dobio na sekunde i minute, a potom i minute koje je dobijao besplatno, preprodavao i za sebe pribavljao višemilionsku korist u evrima

Tanjug
Marko Matić Medijska mreža "Antidot"

Nadam se da će tužilaštvo da obezbedi da se istražnim organima privede i Jadranka Drinić, koja se trenutno nalazi u bekstvu negde u inostranstvu, i da se nekome od uhapšenih dodeli status svedoka saradnika kako bi se do kraja rasvetlila Đilasova uloga u ovim mahinacijama, kao i načini na koje su poslovale njegove firme i na koje je stekao bogatstvo koje ima

(VIDEO) Skandal! Državna sekretarka uhvatila Đilasovce u laži: Montirali ruski TV prilog o Stefanoviću
(VIDEO) Skandal! Državna sekretarka uhvatila Đilasovce u laži: Montirali ruski TV prilog o Stefanoviću
23
SRPSKI VINJAK ZA CEO SVET!
SRPSKI VINJAK ZA CEO SVET!
0

KOMENTARI 7

hana29. avgust 2019. u 11:47

Sve je isplivalo na povrsinu a sada ce Djiki da prodaje maglu nije on kriv

3 3 Odgovori

Ivana29. avgust 2019. u 13:45

Kako su radili tako su i prosli! Ne mogu jedni druge da gledaju!

1 1 Odgovori

Tanja29. avgust 2019. u 20:30

Konačno će sve doći na svoje, neka narod uvidi šta je sve radio Đilas.

1 0 Odgovori

Ivo29. avgust 2019. u 21:34

Strasno je da su nam takvi vodili drzavu.

1 0 Odgovori

Aki29. avgust 2019. u 22:24

Djilas ce poceti polako da odgovara za prevare

0 0 Odgovori

vidi sve komentare
Tajni mejlovi Đilasa vode direktno u zatvor?!
Tajni mejlovi Đilasa vode direktno u zatvor?!
9
Vesić: Đilasovo paljenje knjiga je primer nacističke politike i korak ka aparthejdu
Vesić: Đilasovo paljenje knjiga je primer "nacističke politike" i korak ka "aparthejdu"
17
BOŠKO DVERI SE NE ZAUSTAVLJA! Preti novim hapšenjima, planira upad u Vladu i RTS!
BOŠKO DVERI SE NE ZAUSTAVLJA! Preti novim hapšenjima, planira upad u Vladu i RTS!
38
Đilasova škola! Boško bojkotuje izbore iz luks-stana na Dedinju
Đilasova škola! Boško bojkotuje izbore iz luks-stana na Dedinju
10
Vučić: Nema priznanja Kosova u aktuelnim granicama
0

Vučić: Nema priznanja Kosova u aktuelnim granicama

Drašković: Da je Aleksandar izbegao atentat Jugoslavija bi opstala
0
Drašković: Da je Aleksandar izbegao atentat Jugoslavija bi opstala
Teodorović dobio otkaz zbog nedolaska na posao
0
Teodorović dobio otkaz zbog nedolaska na posao
Ambasada SAD: Godfri ove nedelje stiže u Beograd
Srbija

Ambasada SAD: Godfri ove nedelje stiže u Beograd

Tanjug

 - ponedeljak, 21. 10. 2019. u 21:50 0

Ambasada SAD u Beogradu objavila je večeras da će novi ambasador Entoni Godfri u toku ove nedelje doći u Srbiju.

Vučić posetio Vranjsku banju
Srbija

Vučić posetio Vranjsku banju

Republika

 - ponedeljak, 21. 10. 2019. u 21:26 13

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom današnje posete Vranja posetio je i Vranjsku banju koja se nalazi oko 10 kilometara od tog...

EKSKLUZIVNA DOKUMENTA! Detalji tajne operacije iz 1946: Kako su uhapsili Dražu, lozinka za akciju Učo, stani!
Tema dana

EKSKLUZIVNA DOKUMENTA! Detalji tajne operacije iz 1946: Kako su uhapsili Dražu, lozinka za akciju "Učo, stani"!

Borislav KAŠANSKI

 - ponedeljak, 21. 10. 2019. u 21:00 0

Preteča moderne obaveštajne službe u Jugoslaviji bila je Ozna (Odeljenje za zaštitu naroda). Osnovana je u Drvaru, 13. maja 1944....

Vesić: Sledeći korak je da Ćosić napravi prilog o tome kako Hitlerovo paljenje knjiga uopšte nije bilo krivično delo
Srbija

Vesić: Sledeći korak je da Ćosić napravi prilog o tome kako Hitlerovo paljenje knjiga uopšte nije bilo krivično delo

Republika

 - ponedeljak, 21. 10. 2019. u 20:57 1

Zamenik gradonačelnika Beograda i gradski menadžer Goran Vesić oštro je reagovao na svom Fejsbuk nalogu na izjave Jugoslava Ćosića i...

NOVI POZIV IZ HAGA! Ujak Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom
Srbija

NOVI POZIV IZ HAGA! Ujak Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom

Blic

 - ponedeljak, 21. 10. 2019. u 20:09 0

Bivši komandant terorističke OVK Azem Sulja dobio je poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu Suda u Hagu pred kojim će biti...

Profesor-prevarant! Napao Malog za plagijat, a kod njega sve lažno
Profesor-prevarant! Napao Malog za plagijat, a kod njega sve lažno
3

Napada i optužuje druge za plagijate, a on je najveći muljator. Student Ekonomskog fakulteta u...

Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju
Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju
0

Slovački pralamentarac iz redova Evropske narodne partije Vladimir Bilčik imenovan je za novog...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 21. 10. 2019.