OTKRIVAMO TRANSKRIPTE: Prisluškivani razgovori Slobe i Klintona!

Autor:

Vesti

15.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veče uoči dočeka Srpske nove godine 1996. predsednik Srbije Slobodan Milošević je u nekadašnjoj Titovoj rezidenciji u Karađorđevu telefonom razgovarao sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom. Tadašnji šef Bele kuće tih dana boravio je u poseti američkim snagama u sastavu Ajfora u BiH, da bi se nakratko zadržao u Zagrebu, gde se susreo s predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom. Srpski predsednik, koji je samo mesec dana ranije potpisao Dejtonski mirovni sporazum, uporno je inisistirao na ukidanju sankcija, ali je od Amerike zahtevao i da pritisne Franju Tuđmana kako bi ispoštovao dogovor iz Dejtona.

Slobodan Milošević

Klinton je Miloševića pozvao iz aviona "Air Force One" u povratku u SAD, pa se veza s Karađorđevom nekoliko puta prekidala. Inače je ova Titova rezidencija bila plodno tlo za prisluškivanje razgovora, u čemu su prednjačile hrvatske obaveštajne službe, koje su, prema sopstvenom priznanju, redovno pratile Miloševićeve razgovore u Karađorđevu od januara 1996. do maja 1998.

Nakon razgovora sa Klintonom koji je trajao 11 minuta, Milošević je pozvao Milana Milutinovića, kome je prepričao dijalog s američkim predsednikom. Tadašnji ministar spoljnih poslova šalio se na račun uticaja koja je Madlen Olbrajt imala u Americi, te je između ostalog rekao da je baba opasna i da se Klinton sakrio u toalet aviona kako bi razgovarao sa Miloševićem.

MILOŠEVIĆ BIO U TITOVOJ KULI U KARAĐORĐEVU KADA GA JE POZVAO PREDSEDNIK AMERIKE

Klinton: Slobo, lepo je čuti vaš glas

Američki predsednik je razgovor sa Miloševićem počeo izuzetno srdačno, te odmah na početku govori da mu je drago što čuje Miloševićev glas. Ključna poruka koju je lider Amerike uputio srpskom predsedniku bila je da Vašington zna da bez Srbije nema dogovora, kao i da strahuje da bi sitnica mogla da naruši Dejtonski mirovni sporazum.

S druge strane, predsednik Srbije poziv Bila Klintona iskoristio je da od Amerike traži da pritisne hrvatskog predsednika Franju Tuđmana da ispoštuje dogovor oko Prevlake, koji je, po Miloševićevoj oceni, bio ključan za normalizaciju odnosa Beograda i Zagreba. Hrvatske službe presrele su upravo taj razgovor:

Datum: 13. januar 1996.

Vreme: 20.26

Bil Klinton: Halo, gospodine predsedniče, kako ste?

Slobodan Milošević: Ja sam dobro, predsedniče Klintone. Drago mi je da vas čujem.

Klinton: Lepo je čuti vam glas. Kao što znate, bio sam u regiji i posetio sam američke snage u Mađarskoj i Tuzli. Mislim da je to dobar početak. Vreme je bilo loše, pa sam morao da otkažem neke stvari. Znam da će državni sekretar Voren Kristofer posetiti Beograd početkom idućeg meseca i to će biti vrlo značajna poseta koja može nadograditi naše odnose.

Milošević: U redu, gospodine Klintone. Drago mi je da ste imali uspešan put u Bosnu. To je vrlo simbolično i od velike važnosti jer ste vi lično podstakli mir na Balkanu, a time i mir u Evropi. Veoma sam srećan zbog tog uspeha. Mir i mirovni sporazum uglavnom imaju podršku naroda i svaki mali incident biće marginalan. Verujem, gospodine Klintone, da ćete ubrzati normalizaciju odnosa SRJ i SAD, koja može doneti mir i ravnotežu u regiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Klinton

Klinton: Mislim da će Kristoferova poseta biti dobar korak u tom smeru. Imao sam veliku pauzu na aerodromu u Zagrebu sa predsednikom Tuđmanom i opet sam ... (nerazgovetno) ... o procesu UN u istočnoj Slavoniji i ... (nerazgovetno) ... snažno samo istakao važnost mirne reintegracije ... (nerazgovetno) ... i stekao sam utisak da je došlo do poboljšanja i vidim da postoji želja da se uradi pod pokroviteljstvom UN.

Milošević: Da. Imali smo posetu njihovog ministra spoljnih poslova (Mate Granić, op. a.) pre tri dana i ide dobro. Ali se nadam da ćete vi, predsedniče Klintone, upotrebiti svoj uticaj da gospodin Tuđman ispuni svoje obaveze iz sporazuma koji smo postigli u Dejtonu o Prevlaci, što je manji problem u geografskom smislu, a veoma bitan za radikalne promene i potpunu normalizaciju SRJ i Hrvatske. Imali smo veoma bolnu i dugačku istoriju, ali moramo da živimo za budućnost i moramo da se okrenemo saradnji i razumevanju, a ne okretati se nekim problemima manjim ili većim koji su ostali iza nas. Možemo da rešimo većinu problema i ja u to snažno verujem. Neke vaše preporuke mogle bi pomoći Franji Tuđmanu, jer je osporio poverenje zbog nekih unutrašnjih političkih problema i to je jedini razlog. Vi mu možete pomoći sa nekim savetima da se to ubrza.

Klinton: To je veoma ohrabrujuće. Da vam bude jasno, ne želim biti pod vašim ... (nerazgovetno) ... Mi podržavamo normalizaciju odnosa i znam da sam vas pozvao da to uradimo i bez vas neće ići. Nama to treba, ali malo treba da sve to propadne. Ovo je jako važna stvar i nekakve male činjenice mogu potpuno promenti ono što se dogodilo i što će se dogoditi u budućnosti. Ja sam daleko od normalizacije i mislim da mogu računati na vas... Zato računam na putovanje sekretara Kristofera i onda ćemo videti njegov izveštaj.

Milošević: To je zaista ohrabrujuće i drago mi je što to čujem. Očekujem gospodina Kristofera i mislim da to ide ka dobrom. Ja sam optimista u vezi tih odnosa. Puno hvala za vaš optimizam i predloge.

Klinton: Hvala, gospodine predsedniče.

Milošević: Hvala, predsedniče Klintone. Srećan put.

Klinton: Doviđenja.

 

 

REAKCIJE

Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ

Iz razgovora sa Klintonom vidi se čežnja Miloševića za dobrim odnosima sa SAD. Dejtonski sporazum opio je s razlogom njegova velika očekivanja od Vašingtona, jer je u to vreme u očima SAD izgledao kao mirotvorac i stabilizator. Osim toga, on je bio jedina jaka politička opcija u Srbiji, što je Amerikancima odgovaralo. Međutim, njegova je kobna greška sa lokalnim izborima kada nije priznao rezultate opozicije, koja bi se posvađala oko podele plena. To je prelomilo Ameriku i ona je onda krenula u njegovo rušenje

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Savezne vlade

Sadržaj ovog razgovora odgovara u potpunosti atmosferi odnosa Miloševića prema SAD u trenutku neposredno posle Dejtona. On je tamo bio najaktivniji promoter da do tog mirovnog ugovora dođe. Garantovao je lično da će se Dejton potpuno sprovesti, što se vidi i danas, posle 24 godine, da je taj sporazum temelj mira i garancija postojanja entiteta Republike Srpske. Ovakav odnos Miloševića i Klintona poljuljan je novim izazivanjem problema na Kosovu, za koji su se SAD posebno zainteresovale.

TRANSKRIPT RAZGOVORA MILOŠEVIĆA I MILUTINOVIĆA

Bil se sakrio u klozet, uplašio se Olbrajtove

Po završetku razgovora sa Klintonom, Milošević je pozvao tadašnjeg ministra spoljnih poslova Milana Milutinovića, sa kojim je analizirao prethodni razgovor. U jednom trenutku, Milutinović Miloševićevu objašnjava da je važno što ga je Klinton zvao dok je bio u društvu Madlen Olbrajt, koja je vedrila i oblačila američkom spoljnom politikom, te mu kaže: "Mora da se Klinton sklonio u klozet dok ste pričali".

I ovaj dijalog pomno su pratile hravatske službe koje su potom sačinile ovaj zapisnik.

Datum: 13. januar 1996.

Vreme: 21.40

Milošević: Šta radiš, bre, Milane?

Milutinović: Evo svašta.

Milošević: Jesi popravio erkondišn?

Milutinović: Jesam, sve sam završio.

Milošević: Jesi ga ponovo stavio?

Milutinović: Jesam.

Milošević: Tražio sam te oko pola dva, pa nije bilo nikoga.

Milutinović: Ja sam ostavio poruku ovim mojima da ću biti na mobilnom.

Milošević: E, pa ja sam te tražio... Dobro, javio mi se Klinton.

Milutinović: Da. Imali ste poduži razgovor. Sadržajan.

Milošević: Da, da.

Milutinović: I kako je to izgledalo? Kad je bilo? Pre pola sata?

Milošević: Pre jedno pola sata, možda malo više, ali pošto smo gledali film... Boga mi, pre pola sata. Nekoliko smo stvari razgovarali, ali ja sam mu rekao da je valjda sada logično i jasno kako bi trebalo da ubrza punu normalizaciju odnosa između SRJ i SAD. I on kaže da misli kako može sa mnom da radi i dobro sarađuje...

Milutinović: Ne, ali velika je stvar što se Klinton usudio tako da razgovara pred Olbrajtkom.

Milošević: U, da znaš kako je lepo razgovarao.

Milutinović: Mora da se sklonio u klozet aviona.

Milošević: Zajebavaš, misliš da se plaši Olbrajtove?

Milutinović: Ma baba je bre! Ma ti ne znaš kako je!

Milošević: Znaš ti kako je on počeo razgovor. Strašno je bio ljubazan, neverovatno ljubazan, jednostavno ne mogu da ti objašnjavam sada.

Milutinović: Znaš zašto se ja smejem? Meni je ova baba svašta rekla, ali i ja njoj. Pa ona meni kaže: "Vi se meni sviđate, pa ja ću sve da vam kažem".

Milošević: Pa ja ne znam jesu li oni svi bili s njim.

Milutinović: Jeste, jeste. Ona je bila u avionu, Holbruk... I zato ti kažem da je to još veće postignuće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading