Tramp: Imam 2 neprijatelja u Srbiji, obračunaću se s njima u ovoj godini!

Autor:

Vesti

29.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prioriteti američkog delovanja u Evropi u 2019. godini biće jačanje saradnje sa saveznicima, borba protiv uticaja Rusije i Kine, posebno na Balkanu, sprečavanje projekta gradnje gasovoda "Severni tok 2"...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ovo su, između ostalog, neke od tačaka Trampove strategije delovanja u ovoj godini. Ključne delove plana SAD razradila je Heritadž fondacija (tzv. tink-tenk organizacija, koja u velikoj meri kreira i usmerava delovanje američke spoljne politike). Za nju u Vašingtonu često kažu da je glasnogovornik Stejt departmenta i Bele kuće. Šest tačaka koje je formulisao vodeći analitičar Heritadža za evropska pitanja Danijel Kočis spoljnopolitički stratezi američkog predsednika malo su "izbrusili" i po njima će se u odnosu na Evropu, pa i Srbiju i region, postupati u narednih 12 meseci.

VOJNO ANGAŽOVANJE

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući Trampov plan, kaže da je sigurno da Amerika ozbiljno shvata ruski, a pre svega kineski uticaj u ovom delu Evrope.

- Izvesno je da postoje i različiti scenariji za tok događaja na Balkanu. Što se tiče Srbije, otvoreno je pitanje da li i u kojoj meri Heritadž fondacija i aktuelna administracija nameravaju da promene pristup u odnosu na prethodne administracije. Ključna pitanja biće naše članstvo u NATO, Kosovo i budućnost BiH. Teško da će Srbija bila šta promeniti ako pristup Amerike bude isti - smatra Stanković.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Putin

On ocenjuje da je plan u šest tačaka uopštena analiza američkih namera, bez konkretnih naznaka novog pristupa.

- Vrlo je moguća politika pritisaka, još intenzivnijih, bez šargarepe u vidu članstva u EU, uz sporadično nuđenje članstva u NATO i česte unutrašnje političke pritiske na zemlje koje gravitiraju ka Rusiji i Kini - kaže Stanković.

MOJ STAV: Ljiljana Smajlović, novinarka

Heritadž fondacija je bliža ovoj američkoj administraciji nego prethodnoj. To je jedan konzervativni tink-tenk, koji je sigurno blizak konzervativnijim republikancima

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže da SAD jednostavno ne prihvataju izazov novodolazećih velikih sila i, umesto da čekaju da on naraste, rešili su da krenu agresivno u akciju. Kako kaže, to čine ekonomski, politički, geopolitički, a nije sasvim isključeno i vojno u budućnosti.

- Imaju mnogo pomoćnih tela koja podržavaju takvu njihovu orijentaciju, Heritadž fondacija je jedno od njih, i to je vidljivo svima, oni to ne kriju - napominje naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

RAZLIČITE METODE

Jovanović kaže da je tzv. maligni uticaj Rusije, Kine i drugih nepoželjnih velikih sila na prostorima koje Amerika smatra svojim interesnim sferama nešto što u SAD već nekoliko godina izaziva zabrinutost:

- Oni to ispoljavaju na razne načine, prema Rusiji, recimo, time što je sistematski opkoljavaju i približavaju vojne snage njenim granicama. Slično pokušavaju i sa Kinom, Australijom... Istovremeno, Balkan im je interesna sfera i smatraju da druge velike sile nemaju tu šta da traže. No, nikada nijedna velika sila nije mogla sama da drži Balkan pod kontrolom, već su se tu uvek preplitali interesi nekoliko sila. Ovog puta Amerika misli da može da ide protiv istorije, što nije moguće.

Pravci delovanja u Evropi

1. Produbiti saradnju sa zemljama saveznicima u Evropi (Britanija, Francuska, Poljska...) zbog lakšeg suprotstavljanja spoljnoj agresiji i subverziji 2. Uklanjanje svih barijera za porast trgovinske razmene između SAD i EU
3. Povećanje vojnog prisustva u istočnoj Evropi i dodatno naoružavanje saveznika u tom delu sveta. Treba obuzdati destabilizujući uticaj Rusije, kao i rastuće kineske investicije 4. SAD treba da nastave sa pritiskom na EU i Nemačku, da promene kurs po pitanju "Severnog toka 2". Obavezne sankcije za kompanije koje učestvuju u projektu gradnje tog gasovoda
5. Jače angažovanje u pojasu Crnog mora i Ukrajine, insistiranje na terminologiji koja podrazumeva da je Rusija vojno okupirala Krim 6. Ne može se dozvoliti skretanje pažnje sa Balkana, jedinog regiona u Evropi sa nezavršenim istorijskim diskursom. Tamo su jaki i rastući uticaji Rusije i Kine (očigledno se misli na Srbiju i RS - prim. aut)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
sasa

29.01.2019 10:56

Tramp je oduvek bio protiv nas i uvek nam zeli zlo.

Milan J

29.01.2019 10:57

Na Trampovu žalost našao se na čelu Amerike kada Rusija i Kina preuzimaju primat u svetu.

Lela

29.01.2019 11:02

Tramp treba da vodi racuna o svojoj zemlji i Srbiju da ostavi na miru....

Maja

29.01.2019 11:05

Evo tresemo se od Trampa