Vučić na RTS: Srbija ima obavezu da zaštiti svoj narod na celom Kosovu i Metohiji

Autor: Republika

Vesti

26.11.2018

19:46 >> 19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je gostujući na RTS da bez kompromisnog rešenja ulazimo u velike probleme. Vučić je naveo da neće nastaviti razgovore sa prištinskim vlastima, dok se takse na srpsku robu ne vrate na "startne pozicije". On je dodao da Srbija "ima obavezu da zaštiti svoj narod na celom Kosovu i Metohiji".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

- Srbi i građani Srbije ne žele rešavanje pitanja Kosova. Mi mislimo da možemo da držimo status kvo. Mi se suočavamo sa željom Albanaca da zaokruže svoju državu. I oni su za to spremni da plate svaku cenu. A, jesmo li mi spremni da platimo svaku cenu? - upitao je predsednik.

Predsednik je upitao šta treba da rade ako dođe do sukoba.

- Šta ostaje svima nama u rukama. Sve vreme sam govorio ajde da pronađemo kompromisno rešenje, bez rešenja ulazimo u velike probleme za naš narod. Sve vreme sam govorio ajde da pronađemo kompromisno rešenje, bez rešenja ulazimo u velike probleme za naš narod. Moja borba je bila kao borba Davida i Golijata da dobijemo nešto za naš narod. Mi ćemo imati mogo više problema. Mi nismo želeli da razumemo svoju poziciju. Mi mislimo da možemo sve, čak i ono što ne možemo - dodao je šef države.

 

O bahatom ponašanju Ramuša Haradinaja

- Ne pravim razliku između Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija - kratko je odgovorio predsednik Srbije.

- Meni to njihovo pokazivanje "orla" više liči na pokazivanje kokoši. Za tako nešto mi bi smo svi išli u Hag. Oni nigde nemaju kosovsku zastavu na Kosovu. Oni imaju jednu zastavu. Dan zastave je dan albanske zastave - dodao je Vučić.

 

Upitan kako poznaje to da narod ne želi kompromisno rešenje, predsednik je rekao da se upravlja onim što zna i onim što vidi.

- Ja sa ovog mesta mogu mnogo bolje da vidim. Postavlja se pitanje da li ja želim sve najbolje svom narodu ili ne. Ko mi je verovao pre četiri godine kada sam rekao da ć narod imati veće plate i penzije. Ja sam želeo da imamo jaču zemlju koja može da se bori za sebe. 

- Mi danas moramo da naučimo sve naše lekcije iz prošlosti. Što se Kosova tiče mi imamo jedan problem. Tu nam srce i pamet nisu na istoj strani. Srce vam kaže jedno, a pamet i racio vam kaže nešto donekle drugačije. Mi imamo problem da definišemo šta je to realno kada je reč o KiM.

 

O EU

Ozbiljan problem je i to što EU nije uvek pravična prema Beogradu i što se ne ponaša neutralno po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, što dovodi do najniže podrške EU ikada u našoj zemlji, rekao je Vučić.

- To je za nas najveća opasnost. Bez obzira na bezobrazluk Albanaca, neodgovornost, drskost, pretnje i pritske, mi moramo da se borimo da ostanemo na evropskom putu, jer ako sami izađemo iz šina, ne može voz da ide po njima - rekao je Vučić.

On navodi da je EU trebalo da reaguje kada je Priština za deset odsto povećala carine, ali da nisu, te upitao da li je rešenje da kažemo da nećemo u Evropu zbog toga.

Vučić je naveo i da Albanci imaju podršku EU, ali i upitao da li mi, nakon što su danas Albanci najavili veliku Albaniju, treba da najavljujemo veliku Srbiju.

- Molim ljude da vodimo pametnu politiku. Podrazumeva se da budemo tvrdi, da ne izgubimo ništa što već nismo izgubili odavno, a nešto da vratimo, tu ne mislim na teritoriju... Da budemo obazrivi i odgovorni, da radimo na ekomomiji, obrazovanju, rastu, našoj kulturi i jeziku - rekao je Vučić.

 


Moramo da budemo uz svoj narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija ima obavezu da zaštiti Srbe na celom Kosovu a da posebna dogovor postoji za sever Kosova i Metohije.

- Želeli - ne želeli, moramo da budemo uz svoj narod. Srbe na KiM, na severu, molim da se bore mirnim načinima, da se bore za sebe i za svoju zemlju makar onoliko koliko se u Beogradu neko bori za njih. Aimaju svu našu podršku. A to nisam samo ja, i li nas desetak, već brojni ljudi koji su dopremali pomoć i mnogo toga drugog - rekao je Vučić.

Kada se radi o rešavanju kosovskog pitanja, posle nekog vremena kada se činilo da se pomaklo sa mrtve tačke, sada ne na početku, već - ispod početka.

- Ništa više ne mogu da vam kažem. Ako neko nije u stanju da poštuje takse, regionalni ekonomski prostor i ono što je potpisao i primenjivao pre 12 godina, a sve to zato što smo bili naterani da se branimo u Interpolu, a bili smo naterani i ništa više od toga - kaže Vučić za RTS.

Upitan da li se slaže sa konstatacijom da posle svega što se dešavalo u Interpolu, da je Kosovo samo malo poglavlje knjige koja se piše o Rusiji, kaže:

- Delimično se slažem. Tu ima jedan problem. To se tiče nas, Srba, bar jednako koliko i Albanaca, i što je naš posao da pokušamo da ozbiljnim i odgovornim ponašanjem ne budemo protiv Zapada a da uz sebe imamo Rusiju i Kinu - naveo je predsednik.

 

Da pokažemo da smo potrebni Francuskoj kao saveznik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da očekuje da će građani Srbije pokazati ne samo srpsko gostoprimstvo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, već i da Francuska razume da je Srbija potrebna kao saveznik i da joj je potreban saveznik. 

Vučić je, gostujući u emisiji „Oko“, upitan da li će Makrona pitati za raspored sedenja na svečanosti u Parizu, podsetio da je šef francuske države poslao pismo. 

- Postavljaći mnogo teža pitanja, kao i on meni. To se podrazumeva. Ne plašim se nikoga, niti sam inferioran što predstavljam malu zemlju. Suvsise sam ponosan što sam predsednik naše lepe Srbije, dobrog naroda, zemlje koja samostalno donosi odluke, pa makar neki kažu "kao ostrvo ste“ - rekao je on podvukavši da kod nas naši građani donose odluke. 

Kazao je da očekuje da građani pruirede doček na veličanstven način Makronu.

Upitan šta misli o vizijama Makrona i premijera Mađarske Viktora Orbana i kojoj viziji pripada, odgovorio je „ja razmišljam samo o viziji Srbije“. 

- Daleko sam da nemam prečih briga od onoga što govore Makron i Orban. Suviše smo mali i imamo manje uspeha od njih. Najviše mi Srbi volimo da se bavimo belosvetskim temama. Ja bih da gledam ovu našu ligu, regionalnu - poručio je on. 
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Lela

26.11.2018 19:21

Predsednik je upravu.Samo kompromis je resenje.......

sasa

26.11.2018 19:21

Tesko nam je jer Albanci ne zele da saradjuju.

Vuk92

26.11.2018 19:24

Resavanje problema na Kosovu je od sustinskog znacaja za sve, a pogotovo za Srbiju. Medjutim, bilo kakav dogovor sa Albancima je jako tezak.

Sonja

26.11.2018 19:44

Mi smo zemlja koja ne prihvata ucene