Dačić otvorio karte: U SB UN oštro ću protestvovati protiv Vojske Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

13.11.2018

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić protestovaće sutra u Njujorku na Savetu bezbednostu UN zbog odluke Prištine da formira kosovsku vojsku. Dačić je to potvrdio za Sputnjik neposredno pred odlazak na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ivica Dačić

- Jasno i argumentovano ću predočiti najvećim svetskim silama da je formiranje takozvane vojske Kosova, odnosno, paravojske, protivno Rezoluciji 1244, koju je i usvojio Savet bezbednosti - rekao je ministar inostranih poslova.

Dačić će, kako je rekao, predstaviti članicama SB UN i sve jednostrane odluke Prištine koje su potpuno zakočile dijalog u Briselu.


- Priština je prekršila i sporazum CEFTA, podižući poreze na robu iz Srbije, lobiraju za članstvo u Interpolu, iako nije država-članica Ujedinjenih nacija. Svi argumenti su na strani Beograda koji je ispunio sve svoje preuzete obaveze. U potpunosti poštujemo Rezoluciju 1244, ali i dijalog koji vodimo u Briselu - kazao je šef srpske diplomatije.

 

 

Dačic podseća da je ovo sednica SB UN na kojoj će se raspravljati o situaciji na Kosovu, na inicijativu Kine koja je 1. novembra preuzela predsedavanje.


Prethodna sednica o Kosovu održana je 18. maja ove godine, a šestomesečna pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri meseca, što je bila praksa u poslednjih 19 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading