Veselinović: Vučić je započeo ozbiljnu reindustrijalizaciju Srbije!

Autor: pink.rs

Vesti

07.11.2018

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle mnogo godina stagniranja Srbija obnavlja industriju, tako da se ovaj period zaista može nazvati reindustrijalizacija, ocenio je Radoslav Veselinović gostujući u emisiji "Pravac".

RepublikaFoto: Printscreen/TVPink
Radoslav Veselinović

Devedesetih godina u vreme režima Slobodana Miloševića Srbija je zbog sankcija propustila nekoliko tehnoloških revolucija, zato su mnogi privredni giganti ostali samo zgrade i fabričke hale koje je usled neupotrebe nagrizao zub vremena, ocenjuje Radoslav Veselinović, vlasnik i predsednik "Galeb grupe".

- Posle petog oktobra nove vlasti nisu više imale međunarodnu blokadu, ali su imale naopake ekonomske ideje. One su favorizovale neproizvodne delatnosti, usluge najviše i trgovinu, a čak su u tadašnjoj vladi govorili: Zašto bismo mi bilo šta proizvodili kad će to Kinezi proizvesti jeftinije, a mi ćemo onda to da uvezemo. Zato su se najbogatiji ljudi tog vremena bavili trgovinskim lancima, telekomunikacijama, prodajom automobila, bankarskim uslugama, a gotovo nikako i ozbiljnom proizvodnjom. Vlast demokratske stranke je prihod od privatizacije iz prve decade ovog veka gurnula u javnu potrošnju umesto da taj novac usmeri u reindustrijalizaciju i realni sektor - kaže Veselinović za "Pravac".

Kako kaže, zaokret koji je napravio predsednik Vučić je suštinski, jer se u Srbiji konačno proizvodi I investira u proizvodnju.

- Za to je zaslužna agilna i fokusirana ekonomska politika privlačenja stranih investicija sa jedne strane i dovođenje u red državnih finansija. Ključni potez je strateško partnerstvo sa Kinom, koja je ekonomska sila u nezadrživom usponu poslednjih decenija. Od Kine zaziru sve tradicionalne ekonomske sile u svetu, i SAD i evropski giganti, a Kina traži partnera na koga bi mogla da se osloni na tom svom putu svile. Dolazak kineske kompanije Šandong Linglong u Zrenjanin da za skoro milijardu dolara izgradi superfabriku guma, bila bi udarna vest i u Nemačkoj i značilo bi to čak i razvijenoj Nemačkoj privredi, a ovde kao da se to gura u stranu i ignoriše njen značaj. Imam utisak da se to dovoljno ne ceni u našoj javnosti - smatra Veselinović.

Takođe, spasavanje RTB Bora i Železare u Smederevu najkrupniji su primeri kineskih investicija u Srbiji, podseća Veselinović i dodaje da samo oni praktično deblokiraju industrijsku proizvodnju u našoj zemlji. Uz to se, ocenjuje, i pritisak na budžet smanjuje.

- Sa druge strane značajno je i partnerstvo sa Turskom, a tu su i tradicionalni evropski partneri i kompanije iz EU, pre svega iz Nemačke. Logika kapitala je jednostavna traži fiskalnu, političku i bezbednosnu stabilnost. Ovakav industrijski zamah i finansijska disciplina omogućili su povećanje plata i penzija, pa će se i to odraziti na privredni rast naše zemlje kroz povećanu potrošnju. Fiskalna konsolidacija i ozbiljne strane investicije će dovesti do radikalnog rasta plata u narednih nekoliko godina - kaže Veselinović

Sve ovo je, zaključuje, postignuto zahvaljujući veštom i odmerenom balansiranju u spoljnoj politici Srbije između interesa velikih sila i otvorenošću prema istoku i zapadu, Srbija je uspela da ostane bliska SAD, da ostane na putu evrointegracija ali da se otvori za strateško partnerstvo sa Kinom i drugim ekonomskim silama u usponu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Sara

07.11.2018 13:05

Apsolutno se slazem ,to svi vide!

Dragan

07.11.2018 13:09

Posle niza godina u kojima su fabrike prodavane, zatvarane i radnici ostavljani na ulici, sada imamo situaciju da Vucic dovodi investitore koji otvaraju nove fabrike i zaposljavaju nase ljude

Bojan995

07.11.2018 13:13

Ovo je predsednik Vucic uradio i sto radi za nasu zemlju je impresivno. Svake nedelje se otvori bar jedna fabrika.

Andrijana

07.11.2018 13:15

Pohvale za predsednika Vucica.